Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A cöliákia és különös tünetei 2 – fáradtság, hajhullás

A hosszan fenntartó, kezeletlen cöliákia – gluténintolerancia miatti pl.: vashiány miatt alakulhatnak ki úgy nevezett nem, specifikus tüntetek!

Nem tipikusan jellemző tünete a gluténérzékenységnek a krónikus fáradtság. Vitaminhiányok

Krónikus fáradtságot is okozhat a cöliákia.

Fáradtság oka akár gluténérzékenység is lehet!

A fáradtság tudományosan nehezen definiálható tünet, amely alapesetben az alváshiány miatt alakul ki, azonban sokszor más tényezők is állhatnak hátterében. A helytelen életmódon túl (mozgáshiány, túlsúly, kalória-, és zsírdús étkezés, stressz, alváshiány, stb.) leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzés, vérszegénység, daganatos betegségek, egyes anyagcsere betegségek, stb. okozzák ezt az állapotot, azonban a felszívódási zavar következtében kialakult vitamin és nyomelem hiány egyaránt kiválthatja ezt a kellemetlen állapotot.

A fáradtság kezelése:

  • A fáradtság legjobb ellenszere a minőségi alvás, azonban ez nem minden esetben elegendő a probléma megoldására.
  • Marokszámra szedett vitaminokkal ezt a problémát nem lehet megoldani!
  • Ha kóros fáradtságot érzékelünk magunkon, amely elkülöníthető egyéb fizikai vagy lelki állapottól, gondoljunk arra, hogy a kellemetlen fáradtság más betegség hátterében is állhat! Keressük fel mihamarabb kezelőorvosunkat!

Hajhullás, száraz bőr, töredezett körmök is utalhatnak cöliákia betegségre

A felsorolt tünetek oka lehet többek között a vitaminhiány, a tartós stressz, a hosszan-tartó betegségek, a gyógyszerszedés, a hormonális változások (pl.: terhesség) vagy a helytelenül összeállított fogyókúra is. Ekkor testünkben a bevitt vitaminok hasznosulása romlik, vagy a napi ajánlott mennyiségnél kevesebbet fogyasztunk, amely hosszú távon a felsorolt tünetekhez vezet.

Gluténérzékenység esetén a tápanyagok felszívódása károsodik, ezért a következményesen kialakuló vitaminhiány, akár a fent említett tüneteket is okozhatja. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) hiánya gyakran társul felszívódási zavarokhoz, mint például a cöliákiához.

Vitaminhiány kezelése:

  • Kiváltó ok felkutatása
  • Vitamin szupplementáció (kiegészítés) az orvos által javasoltan
  • Egyénre szabott diétában a makro-, mikrotápanyagok, akár étrendkiegészítővel történő pótlása

Kezeletlen cöliákiában a hosszantartó gluténfogyasztás következtében a tápanyagok felszívódása károsodik és tápanyaghiány következik be, amely a felsorolt betegségeket, mint migrénes rohamot, fáradékonyságot és a haj, bőr, köröm káros elváltozásait is okozhatja.

Ezért akinél közvetlen környezetében vagy távolabbi rokonoknál előfordult már cöliákiás (“lisztérzékeny”) beteg vagy más betegség a fent felsorolt tünetek hátterében kizárható, mihamarabb végeztessen el cöliákia vizsgálatot! Nagyon sok olyan vizsgálati ajánlattal lehet találkozni, amelyek egy része teljesen alkalmatlan a cöliákia kimutatására, ezért javasoljuk, hogy tájékozódjon a vizsgálat előtt alaposan!

Fontos, hogy gluténmentes diétát azonban ne kezdjék el az orvosi kivizsgálás előtt, különben az eredmények nem fogják a valóságot tükrözni!

Cöliákia tesztre kérhet beutalót a háziorvosától, de ha nem szeretne sorban állni, beutaló nélkül – térítés ellenében – fordulhat magán diagnosztikai központokhoz is. Weboldalunkon számos ilyen labor megtalálható a gluténérzékeny.hu térképén.

Ha a tünetek hátterében nem igazolható más betegség a legfontosabb a rendszeres életmód kialakítása, amely magába foglalja az egészséges, minden tápanyagot magába foglaló egyénre szabott vegyes táplálkozást, a rendszeres fizikai aktivitást, a bőséges folyadékfogyasztást, a minőségi alvást valamint a stresszmentes életvitelt is.

Tudta, hogy a cöliákiásoknak kedvezmények járnak?

Kérdezze szakértőinket!

Amennyiben cöliákiával, gluténérzékenységgel kapcsolatban kérdés merül fel Önben, felteheti kérdését weboldalunkon is. Dietetikus vagy a kérdés jellege esetén gasztroenterológus szakértőnk néhány munkanapon belül választ ad a kérdésre. A korábban megválaszolt kérdéseket weboldalunkon közzétesszük.Kapcsolódó bejegyzések:

A reumás ízületi gyulladás és a cöliákia - gluténérzékenység kapcsolata
A reumás ízületi gyulladás és a cöliákia – gluténérzékenység kapcsolata

Számos tanulmány ír a cöliákia és a reumás ízületi gyulladás együttes előfordulásáról. Az nem jelenthető ki, hogy az egyik betegség...

A cöliákia és különös tünetei - 1 - migrén
A cöliákia és különös tünetei – 1 – migrén

A gluténérzékenység tünetei mellett számos olyan kevésbé jellemző tünet is utalhat a cöliákiára, mint pl. a migrén. Sokszor az atipikus...

Meddőség és a gluténérzékenység kapcsolata
Meddőség és a gluténérzékenység kapcsolata

A kezeletlen glutén-intolerancia is lehet meddőség oka! A gluténérzékenység súlyos betegség, amely diagnosztizálása és kezelése (gluténmentes diéta) nagyon fontos....

, ,