Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Cöliákiás a gyermekem! – segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!

Hogyan neveljük gyermekünket a gluténmentes életre?

gluténmentes életre nevelés

Búza, árpa, rozs, zab nem. Oké, ez megvalósítható, de mi legyen a gyermekünkkel, hogyan avassuk bele a diétába. Dietetikus szakértőnk foglalta össze:

Kezdeti sokk – gluténérzékeny a gyerekem!

Miután kezdünk magunkhoz térni a kezdeti sokk után, el kell kezdenünk azon is gondolkodni, hogyan segítsük gyermekünket abban, hogy ezt az új állapotot ne tragédiaként élje meg, hanem izgalmas feladatként, érdekességként tekintsen a “betegségére”. Azért is tesszük idézőjelbe, mert a gyerekek számára valóban nem ajánlott betegségről beszélni, hanem inkább egy állapotról, amivel meg kell tanulnia együtt élni.
A betegség önmagában túlságosan negatív hangzatú, ijesztheti a kis lurkókat.

Ismerjük meg a cöliákiát!

Fontos, hogy ezt az új állapotot gyermekünk életkorának megfelelően magyarázzuk el neki. Tudjon róla, avassuk be, segítsük a megértését. Adjunk válaszokat a miértekre, a hogyanokra. Olvassunk utána a cöliákiának, ismerkedjünk az új alapanyagokkal, diétába illeszthető ételekkel velük együtt. Korábban készítettünk egy TIPP összeállítás kezdő gluténérzékenyeknek.

A gluténmentes életre nevelés fontos!

Pozitív megerősítés – dicsérjük, támogassuk gyermekünket!

Mivel a legtöbb gyereknél intenzív tünettel jár a diagnózis előtti állapot, sok esetben az már nagy siker nekik, hogy jobban érzik magukat a diétát követően.

 • Anyu nézd, már nem nagy a hasam!
 • Apu képzeld nem fáj a pocakom!

és hasonló kijelentések hagyhatják el a szájukat, amelyre érdemes mindig reagálni, hogy pozitív visszajelzést kaphassanak.

Mondjuk el, milyen büszkék vagyunk rájuk. Fontos, hogy a gyermekek megerősítéseket kapjanak, hogy igen jól csinálják.

Mit ne tegyünk?

 • A kezdeti kiakadásunkat, ne gyermekünk előtt tegyük! Ne lássa rajtunk, hogy a diagnózis borzasztó, hogy ez az életmódváltás lehetetlen, mert ezekkel mind csak a betegségtudatot fogjuk benne táplálni.
  Igen, tudjuk, hogy nem egyszerű ez az életmódváltás, de ne közvetítsük felé, ne azt érezze, hogy a diéta, és akár azáltal Ő, teher a számunkra.
 • Ne sajnáljuk! Ne mondjuk, hogy milyen rossz lehet neki, hogy kár, hogy ő ezt nem eheti. Hívjuk fel erre a család többi tagjának figyelmét is! Ne ez legyen a központi téma minden egyes étkezés, családi összejövetel, baráti találkozó során!
  Nem kell sajnálni a cöliákiást, készítsünk inkább neki is ínycsiklandozó fogásokat! Ehhez segítség lehet biztonságos gluténmentes receptgyűjteményünk is, amelyet dietetikus készít és / vagy lektorál.
 • Ne ijedjünk meg, ha gyermekünk kizárólag egy ételt hajlandó ezek után megenni!
  A legtöbb gyerek sokszor tudja mi a jó neki, idővel pedig egy-két trükkel könnyedén bővíthetjük étrendjét, de az elején abban próbáljuk támogatni, hogy ezt az új életmódot elfogadja, ne azzal traktáljuk mit és hogyan kellene még ennie.

Mit tegyünk?

Ötleteljünk közösen, milyen ételt készítsünk el gluténmentesen, majd vonjuk be őket is az ételkészítés különböző folyamataiba.

Gluténmentes életre nevelés. Lisztérzékeny gyerek nevelése.

süssünk főzzünk közösen

 • Vásárláskor eleinte játszunk velük.
  Versenyezzünk, ki találja meg az élelmiszerek összetevői között először a búzát, árpát, rozst, vagy zabot, vagy hogy ki veszi észre először a gluténmentes feliratot, vagy a gluténmentességet jelölő piktogramot! Biztosan élvezni fogják, és így hamarabb megtanulják ők is, hogy a termékek gondos kiválasztása és az összetevők pontos olvasása milyen fontos tényező lesz a mindennapjaikban.
 • Hazaérve kérjük segítségüket a kipakolás során!
  Jó megoldás szokott lenni, ha a gluténérzékeny gyermek számára kialakítunk egy teljesen saját polcot a konyhaszekrényben, ahová csak az ő saját, gluténmentes élelmiszerei kerülnek! Amennyiben nincs lehetőségünk egy külön szekrény felszabadítására, készítsünk házilag matricákat, melyekkel játékosan fel lehet címkézni a vásárolt termékeket. Korábbi cikkünkből megismerheti a gluténmentes konyha kialakításának lépéseit.
 • Vonjuk be őket is az ételkészítésbe, had lássák ők is, melyek azok a pontok, amelyeken különösen elővigyázatosnak kell lennünk.

A következő oldalon megismerheti dietetikus szakértőnk személyes tapasztalatait a gluténmentes éltere nevelésről. 3 éves korában diagnosztizált cöliákiás ezért sok hasznos tanáccsal tud segíteni a cöliákiával  kapcsolatos kérdésekben. A második oldalon kedvenc gluténmentes receptjeinket is összeválogattuk.Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!
Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!

Mik a teendők a friss cöliákia (gluténérzékenység) diagnózissal a kezünkben? Hova induljunk el először? Mivel kezdjük a gluténmentes életünket?

Intő tünetek gyermekeknél, amelyek cöliákia gyanúsak.
Intő tünetek gyermekeknél, amelyek cöliákia gyanúsak.

A cöliákia komoly betegség, amely a gyermekeknél fejlődési zavarokat, csontdeformációkat is okozhat. Milyen tünetek kelthetik fel a szülők gyanúját? Miért...

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

Gluténmentes konyha megvalósítása - glutén szennyezettség kivédése otthon
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon

A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...

, ,