Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Figyelem! Gluténmentesen jelölt zabpehelyliszt glutént tartalmaz

Forrás: Tesco sajtóosztály

A FORHEALTH ZAB PEHELYLISZT 500 G termék akkreditált bevizsgálása november 14-én lezárult. Az SGS által végzett akkreditált bevizsgálás eredménye igazolta a korábbi, nem akkreditált mintavételből származó minta vizsgálati eredményét. A termékvizsgálati eredmények alapján a jelzett termék nem felel meg a vonatkozó követelményeknek, így fogyasztása gluténérzékenyek számára nem biztonságos.

A Tescónál az élelmiszerek biztonsága prioritást élvez. A termékeket már a panasz beérkezését követően kivontuk a forgalomból, 2017. november 14-ei hatállyal pedig vásárlóink felé a termékvisszahívást is elindítottuk. A termékeket 2017. december 8-ig, a vásárlást igazoló blokk hiányában is átvesszük. Az érintett vásárlók visszaváltási szándékukat a Vevőszolgálati pultoknál jelezhetik.

A termékvisszahívásról informáltuk a NÉBIH-et is, vásárlóinkat pedig a megfelelő fórumokon – vevőszolgálati pultokon kifüggesztve, valamint a tesco.hu honlapon – értesítjük a visszahívásról.

A Tesco elővigyázatosságból  ugyanakkor a FORHEALTH termékcsalád egyéb tagjainál is megkezdte annak vizsgálatát, hogy a gluténmentes jelölés valóban megfelel-e a jogszabályi követelményeknek. A vizsgálat lezárultáig a Tesco nem forgalmazza a gyártó termékeit. (Néhány termék ugyan szerepel a Tesco Online bevásárlási oldalán, de az az áruházi elkülönítés miatt fizikailag nem kerülhetnek kiszállításra.)

Ezúton is elnézést kérünk minden érintett vásárlónktól. A jövőben is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy kizárólag kiváló minőségű és biztonságos termékekkel várjuk vásárlóinkat.

Előzmények:

Egy kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a TESCO-ban korábban gluténmentesként árult zabpehely lisztet a fogyasztó bevizsgáltatott egy akkreditált laborban, ami a határértéket jelentősen meghaladó gluténtartalmat mutatott ki.

Érintett termék:

  • For health csökkentett zsírtartalmú gluténmentes zabpehelyliszt.
  • EAN (vonalkód): 5999887676055
  • LOT szám: L29092017

Az ügyben a NÉBIH is vizsgálatot kezdeményezett.

Javasoljuk, hogy a vizsgálat lezárásig, az adott terméket cöliákiások (gluténérzékenyek) ne fogyasszák, mert diéta hibát és tüneteket okozhat.
Amit többet tudunk az ügyről, beszámolunk róla. Várhatóan 2017.11.14-én fognak lezajlani az ellenőrző vizsgálat.

vizsgálati jelentés gluténmentes zabpehelyliszt

vizsgálati jelentés gluténmentes zabpehelyliszt

Megkerestük a TESCO-t is, akik az alábbi választ küldték meg szerkesztőségünk részére:

Forrás: Tesco sajtóosztály
A Tesco számára kiemelkedően fontos vásárlóinak biztonsága, ezért különös odafigyeléssel kezel minden vásárlói visszajelzést. A lenti állásfoglalást a Tesco megküldte az ügyben illetékes hatóságnak (NÉBIH) is, s az áruházlánc együttműködik a NÉBIH-hel az eset kivizsgálásában.
A kizárólag a TESCO áruházakban kapható FORHEALTH termékcsalád egyik tagjával kapcsolatosan (FORHEALTH ZAB PEHELYLISZT 500 G) egy vásárlónk 2017.11.02.-án a TESCO Kapcsolati Irodán keresztül termékbiztonsági problémát jelzett. A FORHEALTH ZAB PEHELYLISZT 500G termékben, a Wessling Hungary Kft. által 2017.10.31-én kelt jegyzőkönyv szerint a glutén tartalom magasabb, mint 100 mg/kg, miközben a termék csomagolásán gluténmentes deklaráció szerepel.
A Wessling Hungary Kft. jegyzőkönyv és a Tesco belső feljegyzései alapján megállapítható, hogy a termék a Tescóból származik, ugyanakkor mintavétele nem akkreditált volt.
A rendelkezésre álló adatok alapján a Tesco 2017.11.03-án nemcsak a vizsgálatban érintett tételt, hanem az összes FORHEALTH ZAB PEHELYLISZT500G terméket leszedette az áruházak polcairól. A leszedett  termékeket elkülönítetten tároljuk az áruházi hátsó területen, annak rendelését leállítottuk. A termékek forgalomba hozatala csak akkor történhet meg, ha a leszedett termékek esetében tétel szinten bebizonyításra kerül, hogy a termék
gluténtartalma alacsonyabb mint 20 mg/kg.
A TESCO elővigyázatosságból a FORHEALTH termékcsalád egyéb tagjainál is elkezdi annak vizsgálatát, hogy a gluténmentes jelölés megfelel-e a jogszabályi követelményeknek.
A termék ugyan szerepel a Tesco Online bevásárlási oldalán, de az az áruházi elkülönítés miatt fizikailag nem kerülhet kiszállításra. A probléma kivizsgálásába bevonásra került a termék disztribútora, a MultiComm Kft., valamint a termék gyártója, a Kerda Élelmiszer-kereskedelmi és Gyártó Kft.
Amint az akkreditált mintavételt követő vizsgálat azt eredményezi – amely legkésőbb 11. 14.-ig megvalósul -, hogy az érintett termék egészségre kockázatot  jelent, a TESCO haladéktalanul a vásárlóktól is vissza fogja hívni azt.

Biztonságos gluténmentes zabpelyhet keres?

Létezik a piacon biztonságos gluténmentes zabpehely, amelyet garantáltan gluténmentes üzem csomagol. Korábbi cikkünkben erről számoltunk be.Kapcsolódó bejegyzések:

3 új magyar gluténmentes termék - keksz, zabpehely és zabpehelyliszt
3 új magyar gluténmentes termék – keksz, zabpehely és zabpehelyliszt

Ismét 3 új gluténmentes termék megjelenéséről kaptunk hírt! Gluténmentes zabpehely és zabpehelyliszt valamint egy gluténmentes töltött keksz már kapható

, ,