Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A glutén bevezetés a babáknál

FIGYELEM:
Cikkünk 2014. szeptemberi megjelenése óta néhány újabb kutatási eredmény jelent meg arról, hogy talán még sincs cöliákia megelőző hatása az ajánlásban szereplő hozzátáplálásnak, azok további kutatást igényelnek.

Legújabb 2016-os irányelvek itt.

A glutén bevezetés a babáknál.Korábban úgy gondolták, hogy minél később találkozik a csecsemő különféle allergén vagy egyéb betegséget okozó étellel, annál biztosabb, hogy kevésbé alakul ki rá betegség érintettség!

Viszont a tudomány fejlődésével és természetesen kellő kutatásokkal, alátámasztásokkal új szakmai protokoll született az egészséges csecsemő táplálásról, melyet 2009-ben az Egészségügyi Minisztérium közzé is tett.

Kizárólagos szoptatás javasolt 6 hónapig az egészséges csecsemőknél.

Ez alapján, a szoptatástól függően, ahhoz igazodva 2 javaslat van:

 1. A glutén bevezetés a babáknál akiket 6 hónapig csak anyatejjel tápláltak:

  • Azoknál az egészséges csecsemőknél, akiknél ez megvalósult, náluk az úgy nevezett, kiegészítő táplálás bevezetését, a WHO ajánlásnak megfelelően, betöltött 6 hónapos kor (180 nap) után javasolt, de a szoptatás a kiegészítő táplálás bevezetése után is folytatható, amíg a csecsemő ezt igényli.
  • A 6. hónapban még kizárólag szopó csecsemőknél 150-182 napos kor között, nem étkezést kiváltva, hanem cöliákia – gluténérzékenység remélt megelőzéseként napi fél vagy más-naponta 1 db háztartási kekszet pépesítsünk  lefejt anyatejjel,  vagy forralt és lehűtött vízzel, és ezt a pépet adhatjuk szoptatás közben vagy után, a csecsemő által nyújtott lehetőség szerint.
 2. Azoknál az egészséges csecsemőknél, akiknél nem valósult meg, a 6 hónapig kizárólag anyatejes táplálás:

  • A mesterséges és / vagy vegyes táplálásban részesülő babáknál viszont már 4-6 hónapos kor között javasolt a kiegészítő táplálás bevezetése.
  • Ezeknél a csecsemőknél a glutén bevezetése történhet napi fél vagy más-naponta 1 háztartási keksz pép adása formájában, amit célszerűen gyümölcspéphez, főzelékpüréhez is hozzákeverhetünk, vagy magát a főzeléket habarhatjuk (A habaráshoz maximum egész napra összesen napi 2.5 g – 1 csapott mokkáskanál – lisztet használhatunk !)

Mindkét esetre vonatkozólag:

 • Fontos, hogy a glutén bevezetése kis mennyiségekkel történjen, ezért a fenti  mennyiségekre vonatkozó ajánlás pontosan követendő!
 • Kiemelt figyelmet követel az a tény, hogy a 17. hét = 119 napos kor előtt bevezetett glutén a cöliákia – gluténintolerancia rizikóját egyértelműen fokozza.
 • Az anyákat – szülőket, fel kell világosítani, hogy fontos a glutén bevezetés időpontjában és azt követően legalább 1-3 hónapig szoptatni, mert ez csökkenti a cöliákia kialakulásának kockázatát.

A glutén bevezetés a babáknál – egyszerűbben megfogalmazva:

A gluténnal kapcsolatos új állásfoglalás szerint:
Nem ajánlatos négy hónapos kornál korábban, de hét hónapos kornál később sem bevezetni, és ez fokozatosan, pici mennyiségekkel történjen. Törekedni kell arra, hogy  glutén bevezetés a babáknál még a szoptatás ideje alatt megvalósuljon!

Miért fontos a glutén bevezetés a babáknál?

A cöliákia egy súlyos betegség, amelynek kezelésében a megelőzés, a korai felismerés és a pontos diagnózist követően az élethosszig tartó szigorú gluténmentes étrend elengedhetetlen. A fel nem ismert vagy kezeletlen cöliákia súlyos hiánybetegségeket okoz és visszafordíthatatlan egészségkárosodást okoz.Kapcsolódó bejegyzések:

Glutén hozzátáplálása csecsemőknél - 2016
Glutén hozzátáplálása csecsemőknél – 2016

Néhány hete volt egy konferencia, amelyen a glutén hozzátáplálása csecsemőknél, azaz a glutén bevezetése a kicsik étrendjébe volt a téma....

Glutén korai bevezetése pro és kontra
Glutén korai bevezetése pro és kontra

Újabb kutatásokkal cáfolni próbálják az eddigi ajánlást ami a glutén bevezetését a szoptatás alatt javasolj a cöliákia megelőzése céljából.

Elindult a szeptemberi gluténérzékeny kvízjáték!
Elindult a szeptemberi gluténérzékeny kvízjáték!

Az új gluténérzékeny kvízzel még nagyobb esély van a nyerésre! Ha nem sikerül elsőre megválaszolnia a gluténérzékenységgel kapcsolatos kérdésre, segítünk!...

,