Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek 2016-ban!

adókedvezmény lisztérzékenyeknek, gluténérzékeny adókedvezmény

2016 -ban már 5.550 Ft jár havonta

Tudta, hogy a gluténérzékenyeknek személyi adókedvezmény jár, amennyiben a betegségük (cöliákia) igazolt?

A gluténérzékenység nem minden típusa számít súlyos fogyatékosságnak, de a cöliákia esetén jár a mindenkori minimálbér 5%-nak megfelelő adójóváírás. Mivel nem segélyről van szó, hanem adókedvezményről, csak az tudja igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme, amely adójából ezt jóváírják.

2016-ban Magyar Közlöny (2015.12.29) számában megjelent kormányrendelet értelmében a minimálbér 111.000 Ft-ra emelkedett, amely alapján a

2016-os gluténérzékeny adókedvezmény összege: 5.550 Ft

Korábbi cikkünkből, amelyet itt olvashat

 • részletesen megismerheti a jogszabályi háttereket
 • részletes magyarázatot kap a jogszabály értelmezéséről
 • letöltheti a szükséges nyomtatványokat is

TIPPEK:

 1. Amennyiben Ön még nem veszi igénybe a személyi adókedvezményt, de cöliákiája régebb óta igazolt, max. 5 évre visszamenőleg is érvényesítheti az adókedvezményt egy összegben.
 2. Ha még nem diagnosztizálták, érdemes – nem csak az adókedvezmény lehetősége miatt – elvégeztetnie a cöliákia tesztetszöveti transzglutamináz elleni IgA és IgG vizsgálat vérvétellel.
  Figyelem!

  • Megkezdett diéta mellett nem lehet gluténérzékenység vizsgálatot végezni, mert téves diagnózishoz vezet. Ha már belekezdett a GM diétába, ezt feltétlenül jelezze a kezelő orvosának, ugyanis bizonyos ideig újból glutén tartalmú étkezésre van szükség a vizsgálat előtt !!!
  • A cöliákia vizsgálatot nem szabad összekeverni a mindenhol hirdetett étel intolerancia és ételallergia vizsgálatokkal! A cöliákia korrekt diagnózishoz szükség van bélbiopsziára is.
  • A vizsgálatokat gasztroenterológián el lehet végeztetni a háziorvos  beutalója alapján, de vannak magán laborok, szakrendelések is
  • A patikai gyorsteszt nem alkalmas a diagnózis felállításához, így annak eredménye az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmas.
  • Bio rezonancis és és egyéb csodamódszerek nem alkalmasak a cöliákia korrekt diagnózisához, annak eredményei az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmasak!
 3. Diagnosztizált “lisztérzékeny” azaz cöliákiás gyermek után a szülők emelt összegű családi pótlék és más kedvezmények igényelhetőek!

Cöliákia vizgsálat, gasztroenterológia – magán úton:

törlés

 Kapcsolódó bejegyzések:

Magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek 2017-ban is!
Magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek 2017-ban is!

Még nem hallott róla? Nem veszi igénybe a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt? Ha igazoltan cöliákiás, éves szinten több tízezert forint...

Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!

Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Amennyiben Ön is intolerancia miatti felszívódási zavar diagnosztizált, például gluténérzékeny, Önnek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény! Kérje háziorvosa igazolását...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, ,