Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek 2017-ban is!

adókedvezmény lisztérzékenyeknek, gluténérzékeny adókedvezmény

2017 -ban már 6.350 Ft jár havonta

Tudta, hogy a gluténérzékenyeknek személyi adókedvezmény jár, amennyiben a betegségük (cöliákia, “lisztérzékenység”) igazolt?

A gluténérzékenység nem minden típusa számít súlyos fogyatékosságnak, de a cöliákia esetén jár a mindenkori minimálbér 5%-nak megfelelő adójóváírás. Ez nem egy segélyről, hanem adókedvezmény, ezért csak az tudja igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme, amely adójából ezt jóváírják.

2017-ban Adózóna cikkében megjelent információk értelmében a minimálbér 127 500 Forintra emelkedett, amely alapján a

2017-os gluténérzékeny adókedvezmény összege: 6.350 Ft / hó (76.200 Ft / év)

minimálbér
Ft
 változás % adókedvezmény
Ft
havi havi éves
111.000 5.550 66.600
127.000 14% 6.350 76.200

Korábbi cikkünkből, amelyet itt olvashat

 • részletesen megismerheti a jogszabályi háttereket
 • részletes magyarázatot kap a jogszabály értelmezéséről
 • letöltheti a szükséges nyomtatványokat is

TIPPEK:

 1. Ha még nem diagnosztizálták, érdemes – nem csak az adókedvezmény lehetősége miatt – elvégeztetnie a cöliákia tesztetszöveti transzglutamináz elleni IgA és IgG vizsgálat vérvétellel.
  Figyelem!

  • Megkezdett diéta mellett nem lehet gluténérzékenység vizsgálatot végezni, mert téves diagnózishoz vezet. Ha már belekezdett a GM diétába, ezt feltétlenül jelezze a kezelő orvosának, ugyanis bizonyos ideig újból glutén tartalmú étkezésre van szükség a vizsgálat előtt !!!
  • A cöliákia vizsgálatot nem szabad összekeverni a mindenhol hirdetett étel intolerancia és ételallergia vizsgálatokkal! A cöliákia korrekt diagnózishoz szükség van bélbiopsziára is.
  • A vizsgálatokat gasztroenterológián el lehet végeztetni a háziorvos beutalója alapján, de vannak magán laborok, szakrendelések is
  • A patikai gyorsteszt önmagában nem alkalmas a diagnózis felállításához, így annak eredménye az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmas.
  • Biorezonancis és és egyéb csodamódszerek nem alkalmasak a cöliákia korrekt diagnózisához, annak eredményei az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmasak!
 2. Amennyiben Ön még nem veszi igénybe a személyi adókedvezményt, de cöliákiája régebb óta igazolt, max. 5 évre visszamenőleg is érvényesítheti az adókedvezményt egy összegben.
 3. Diagnosztizált “lisztérzékeny” azaz cöliákiás gyermek után a szülők emelt összegű családi pótlék és más kedvezmények igényelhetőek!

Gluténérzékenység vizgsálat, gasztroenterológia – magán úton:

törlés


Kapcsolódó bejegyzések:

Melyik gluténmentes lisztet használjuk az ünnepekkor?
Melyik gluténmentes lisztet használjuk az ünnepekkor?

Melyik gluténmentes lisztet mire érdemes használni? Hogy válasszunk lisztet a karácsonyi sütemények elkészítéséhez? Mikor érdemes sikérhelyettesítőt használni? Tippek

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Amennyiben Ön is intolerancia miatti felszívódási zavar diagnosztizált, például gluténérzékeny, Önnek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény! Kérje háziorvosa igazolását...