Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A gluténérzékenység és az autizmus

autizmus és gluténérzékenységAzt már tudjuk, hogy a gluténérzékenység, cöliakia autoimmun eredetű megbetegedés, és a gluténmentes étrend a megfelelő terápiája, szükségszerű, és biztonságos étrend kiegészítéssel, egyénre szabva. De amíg ide eljutottunk, addig bizony az orvostudomány, hosszú, rögös utat járt be.

Hasonlóképpen az autizmus is ezen az úton jár, rengeteg kutatás folyik a megjelenésének az okának, és a betegség különféle fokozatainak kezelésének kiderítése érdekében.

Összefügg-e az autizmus és a gluténérzékenység?

Gyomor-bélrendszeri tünetek megjelenése szinte az összes az autista betegeknél jellemző, így a kutatások egyik területe a cöliákia – gluténérzékenység és az autizmus közötti lehetséges kapcsolat feltárására irányul.

2012-ben végzett és 2013-ban nyilvánosságra hozott az USA Columbiai Egyetemen egy vizsgálatot Armin Alaedini, a Columbia Egyetem egyik kutatója.

A vizsgálat célja az volt, hogy szigorú kritériumok szerint felmérje autista gyermekbetegeknél a cöliákia lehetséges előfordulását, és értékelje a lehetséges összefüggést az autizmus és a gluténintolerancia között.

140 gyermek (37 autista, 27 az autizmussal nem sújtott testvér, és 76 tőlük teljesen független, de hasonló korú egészséges gyermek) vérmintáját vizsgálata meg és vetette össze az orvosi dokumentáció adataival. Harminchét gyermeknél diagnosztizáltak autizmust, a vizsgálati csoport fennmaradó részét a betegek egészséges testvérei, illetve egészséges kontrollszemélyek tették ki. Különösen ügyeltek arra, hogy nagyon pontosan alátámasztott autizmussal diagnosztizált betegek vérmintáival dolgozzanak.
A vérmintából meghatározták a szöveti transzglutamináz elleni antitestet, mely a cöliákia szenzitív és specifikus markere, valamint vizsgálták a gliadinnal szembeni antitesteket is. Ezen kívül bizonyos humán leukocyta-antitesteket kódoló géneket is teszteltek, melyek szoros összefüggést mutatnak a cöliákia fennállásával.

Bár ez volt az első kutatásuk, melyben szisztematikusan tesztelték a cöliákia és a gluténérzékenység szerológiai és genetikai markereit autista személyek és kontrollszemélyek jól körülírt csoportjában – mondja Peter H. R. Green, a Columbia Egyetem cöliákia központjának vezetője, kijelentették, hogy a kapott eredményeket jóval nagyobb betegcsoportok vizsgálatával is meg kell erősíteniük!

További vizsgálatokat is szükségesnek tartanak, annak meghatározására, hogy a most leírt antitesteknek milyen szerepük lehet autizmusban.

A glutén által kiváltott IgG-antitestválasz nem szükségképpen bizonyítja a gluténérzékenységet, illetve az antitestek bármilyen betegségokozó szerepét autizmussal összefüggésben – magyarázza a vizsgálat vezetője. – A gluténnnal szembeni antitest emelkedett szintje, illetve az emésztőszervi tünetekkel való összefüggések azonban arra utalnak, hogy az érintett gyermekeknél immunológiai és/vagy a bélfal áteresztőképességét is  érintő zavarok állnak fenn.

Dr. Alaedini megjegyezte, hogy a gluténra adott immunválasz alaposabb megismerése újabb adalékokkal szolgálhat az autizmus patomechanizmusának feltárásához, emellett, megfelelő biomarkerként kínálkozik a betegek azon csoportjának kiválasztásához, akik jól reagálnak bizonyos terápiás megoldásokra

Forrás: plosone.org

 , ,