Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tésztaüzemet záratott be a NÉBIH – termékvisszahívás

Ismét szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Most 

Gluténmentes száraztésztákat vontak ki a forgalomból!

gluténmentes száraztésza termékvisszahívás

Gyártó: molnár gluténmentes tészta visszahívásMolnár Tanya Kft.
telephely: 2000 Szentendre, Tiszteletes u. 8.weboldal: www.molnarteszta.hu/
Kifogásolt termékek: összesen 43 tétel gluténmentes száraztészta alapanyag, késztermék
Indoklás: Az egységben feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt a tevékenység felfüggesztésre került. A jelöletlen, nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok, késztermékek forgalomból való kivonását, forgalmazásának megtiltását, valamint termékvisszahívást rendelt el hatóságunk.

Pontos terméklistát és lejárati időt bekértük e NÉBIH-től.Kásőbb frissítjük a listát.

A NÉBIH Sajtóközleménye:

Reform tésztaüzemet zárt be a NÉBIH

Lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reform termékeket előállító tésztaüzem, ahol szeptember végén tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A feltárt hibák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését és több mint 1500 kg alapanyag, illetve gluténmentes száraztészta forgalomból történő kivonását rendelte el.

Számos hibát tárt fel a NÉBIH ellenőrzése a Pest megyei vállalkozásnál: az üzemben zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, míg a bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak. A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt ún. matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagynyomású tisztítógéppel.

Az alapanyag raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt minőség megőrzési idejű terméket találtak az ellenőrök. A tápióka keményítő csomagolásán például még a termék pontos neve sem szerepelt.

Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

A szakemberek a helyszínen lejárt minőségmegőrzési idejű, jelöletlen, illetve nem nyomon követhető alapanyagokat is találtak. A hatóság több mint 1500 kg alapanyag, illetve késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást. A további esetlegesen érintett forgalmazók és termékek vizsgálata folyamatban van.

A súlyos higiéniai problémák miatt a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A tevékenység folytatásának feltétele, hogy elvégezzék a takarítást, fertőtlenítést, tisztasági festést és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőrizni fog.

Forrás: 2016.10.14 NÉBIH

Megkerestük a gluténmentes száraztésztákat gyártó üzemet is

Válasz esetén frissítjük a cikket.

T. Hölgyem / Uram!
Sajnálattal olvastuk a NÉBIH sajtóközleményét a termékeik gyártásának körülményeiről és a termékek forgalomból való kivonásáról.

Ezzel kapcsolatban keressük meg Önöket, hogy legyenek kedvesek pontosítani melyik termékeket vonták ki a forgalomból:

Termék név EAN kód lejárati idő

Ezen kívül kérem legyenek kedvesek tájékoztatni, hogy milyen helyesbítő és megelőző intézkedéseket tesznek hasonló esetek elkerülése érdekében.

Köszönettel

Csermely Gergely



Kapcsolódó bejegyzések:

Tesco gluténmentes - extrudált kölesgolyó termékvisszahívás
Tesco gluténmentes – extrudált kölesgolyó termékvisszahívás

Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékek...

Újabb diétás szaküzletek nyílnak Diéta Life Market név alatt
Újabb diétás szaküzletek nyílnak Diéta Life Market név alatt

Diéta Life Market - diétás szaküzlet hálózat. Új gluténmentes boltok nyílnak! Egészségmegőrzés, fogyókúra, preventív táplálkozáshoz széles termékválaszték!

Termékvisszahívás! ABY BIO 250g bio kölesliszt 31.10.2016
Termékvisszahívás! ABY BIO 250g bio kölesliszt 31.10.2016

ABY BIO Szépség 250 g (bio kölesliszt) minőség-megőrzési idő: 2016.10.31.forgalomból történő kivonását rendelte el a NÉBIH. A gyártó megkezdte a...

Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes
Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes

A HÍRTV hívta fel a NÉBIH figyelmét a megtévesztő weboldalra. Ők valótlanul állították azt hogy az alakor gluténmentes. Nem az....

Rizsliszt termékvisszahívás - Szarvasi rizslisztek
Rizsliszt termékvisszahívás – Szarvasi rizslisztek

Határérték feletti gluténtartalom miatt 3 féle lejáratú Szarvasi Rizsliszt 1kg termék termékvisszahívását kérte a gyártó: Szarvasi Agrár Zrt. Részletek a...

, ,