Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Termékvisszahívás! ABY BIO 250g bio kölesliszt 31.10.2016

A RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint az osztrák hatóság atropint és szkopolamint mutatott ki Magyarországról származó bio köles lisztben. Mint arról már korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a köles és hajdina esetében előfordulhat, hogy gyomnövénnyel szennyeződnek, most is valószínűleg ez történt.

ezért

a NÉBIH elrendelte a hibás kölesliszt termékvisszahívását

Bio kölesliszt termékvisszahívás

A NÉBIH közleménye:

A tropán alkaloidokról

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg).

A NÉBIH az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült arról, hogy az osztrák hatóság atropint és szkopolamint mutatott ki Magyarországról származó bio köles lisztben, amely forgalomba került Ausztria és Lengyelország mellett hazánkban is.

A magyar hatóság az előállítónál azonnal elrendelte a még fel nem használt szennyezett alapanyag zárolását, és az abból előállított késztermékek forgalomból való kivonását. A NÉBIH a RASFF segítségével erről tájékoztatta az érintett tagállamokat is.

Az előállító – felelős élelmiszervállalkozóként – már az osztrák partnercég értesítése alapján, saját hatáskörben megkezdte a kifogásolt termék kivonását a forgalomból.

Termékadatok:

termék neve: ABY BIO Szépség 250 g (bio kölesliszt)

minőség-megőrzési idő: 2016.10.31.

gyártó: Omega Bázis Kft. 2541 Lábatlan, Rákóczi Ferenc út 104-106.

A NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy ha korábban vásároltak a fent leírt termékből, azt ne fogyasszák el.

A termékvisszahívás az adott lejárati idejű terméket érinti csak.

A köles egy gluténmentes, egészséges gabona, amely széleskörűen beépíthető a gluténmentes étrendbe.Kapcsolódó bejegyzések:

Ismét magliszteket zárolt a NÉBIH
Ismét magliszteket zárolt a NÉBIH

Ismét magliszteket zárolt a NÉBIH - ráadásul a gyártó ezeket gluténmentesnek is hirdette. Csak erős idegzetűeknek!

Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes
Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes

A HÍRTV hívta fel a NÉBIH figyelmét a megtévesztő weboldalra. Ők valótlanul állították azt hogy az alakor gluténmentes. Nem az....

Hallucináció a hajdinától vagy a kölestől? - Hogy történhet?
Hallucináció a hajdinától vagy a kölestől? – Hogy történhet?

Durva hírrel sokkolt az Infórádióban Mézes Miklós a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A kölesben és hajdinában előfordulhat mérgező gyommag-szennyeződés,...

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

, ,