Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Házi gluténmentes kenyér receptek otthonra

A friss, puha, meleg házi kenyerek a legnépszerűbb gluténmentes receptek közé tartoznak. Nem véletlen, hiszen ezek a kenyerek ízben és állagban is képesek túlszárnyalni elvárásainkat!

Gluténmentes joghurtos kenyér recept

Hozzávalók:

  1. 500 g Mix B – Bread-Mix
  2. 50 g margarin
  3. 350 g joghurt
  4. 10 g porélesztő vagy 15 g friss élesztő
  5. Egy csipet só
  6. 40 g nádcukor
  7. ½ evőkanál kömény

Elkészítés:

  1. Olvasszuk fel a margarint és adjuk hozzá a joghurtot, majd keverjük hozzá a darabokra tört friss élesztőt (vagy a porélesztőt) és a többi hozzávalót.
  2. A kapott masszát addig gyúrjuk, amíg sima, és jól formázható tésztát nem kapunk.
  3. Takarjuk le a tésztát egy nedves konyharuhával, és hagyjuk kelni 30 percig. Formázzunk a tésztából ovális, bagetthez hasonlító formát, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. Takarjuk le ismét a tésztát egy nedves konyharuhával, és hagyjuk további 20 percig állni.
  5. Süssük meg a kenyértésztát egy 200°C-ra előmelegített sütőben 30 percig.

Klasszikus gluténmentes szendvicskenyér recept

Hozzávalók:

  1. 500 g Mix B – Bread-Mix
  2. 10 g porélesztő vagy 15 g friss élesztő
  3. 1 evőkanál napraforgóolaj
  4. 400 ml langyos víz

Elkészítés:

  1. Tegyük a gluténmentes lisztet és az élesztőt egy tálba. (Ha friss élesztőt használunk, azt oldjuk fel langyos vízben, ha porélesztőt, akkor pedig a liszttel együtt jól keverjük meg.)
  2. Adjuk hozzá a sót, az olajt és a vizet, majd jól gyúrjuk meg.
  3. Ezután öntsük a tésztát egy kivajazott, kilisztezett szendvicskenyér formába, takarjuk le folpackkal vagy nedves kendővel, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg a duplájára nem nő.
  4. Ezután süssük a kenyeret a 200°C fokra előmelegített sütőben 50 percig.

Tipp: A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli hőálló edényt is, hogy biztosítsuk a sütés alatti megfelelő páratartalmat.

Gluténmentes burgonyás kenyér recept

Hozzávalók:

  1. 500 g Mix B – Bread-Mix
  2. 250 g főtt, meghámozott, és pürésített burgonya
  3. 50 g margarin
  4. 1 tojás
  5. 5 g só
  6. 10 g porélesztő vagy 15 g friss élesztő
  7. 325 ml langyos víz

Elkészítés:

  1. Gyúrjuk össze egy tálban az összes hozzávalót, amíg egy homogén, tömör tésztamasszát nem kapunk.
  2. Kenjünk be zsírral, majd szórjunk meg gluténmentes liszttel egy szögletes formájú sütőformát, és tegyük bele a tésztát. Ezután takarjuk le egy ruhával, és várjunk (kb. 40 percig), amíg a tészta körülbelül a kétszeresére kel.
  3. Előmelegített sütőben süssük meg a kenyértésztát 220°C-on kb. 10 percig, ezután vigyük le a
    hőfokot 200°C-ra, és hagyjuk sülni további 40 percig.

Gyors gluténmentes kenyér recept egyenesen a serpenyőből

Hozzávalók:

  1. 250 g Mix B – Bread-Mix
  2. 1 teáskanál só
  3. 1/2 teáskanál cukor
  4. 1/2 csomag porélesztő
  5. 1 evőkanál olívaolaj
  6. 100 ml langyos tej
  7. 100 ml langyos víz

Elkészítés:

  1. A gluténmentes lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, a közepén pedig hagyjunk egy kis mélyedést. Ebbe tegyük bele az élesztőt és a cukrot.
  2. Öntsük rá a tej és víz kb. 1/3-át, utána pedig várjunk kb. 10 percet, amíg az élesztő el nem kezd buborékozni.
  3. Adjuk hozzá a maradék vizet és tejet, majd adjuk hozzá az olívaolajt is, és gyúrjuk meg az egész masszát nyújtható tésztává. A tésztának el kell válnia a táltól.
  4. A tálat fedjük le egy nedves kendővel, és hagyjuk állni 10 percig.
  5. A tésztát egy lisztezett gyúródeszkán osszuk szét négy részre. Ezután nedves, enyhén olajos kézzel formázzunk belőlük golyókat.
  6. A golyókat nyomkodjuk szét lepény formájúra, majd a lepényeket lisztezett sütőpapíron, meleg helyen hagyjuk kelni még kb. 10 percig.
  7. Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és kenjük meg egy vékony réteg olívaolajjal.
  8. Süssük meg a lepényeket mindkét oldalukon kb. 3 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Tipp: A lepényeket akár gofrisütőben is elkészíthetjük. Ezenfelül pedig gond nélkül le is fagyaszthatjuk őket későbbre, a hideg lepényeket pedig akár egy pirítós sütőben is felmelegíthetjük. Ha pedig picit meg szeretnénk „bolondítani” a receptet, akkor olasz fűszereket is hozzáadhatunk a tésztához, vagy sütés után megkenhetjük a lepényeket fokhagymás olajjal.



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2019 június
Gluténmentes akciós lista 2019 június

Olcsó gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha olyan terméket talál az akciós gluténmentes élelmiszer akciók listáján, ami nem gluténmentes,...

Gluténmentes vacsora és olaszországi hétvége: ezek a Schär legújabb játékának nyereményei
Gluténmentes vacsora és olaszországi hétvége: ezek a Schär legújabb játékának nyereményei

Gluténmentes receptek helyett most egy országos nyereményjátékot indít a Schär „Nyerj olaszországi hétvégét promóció” néven. A játékban történő részvétel kódfeltöltéssel...

Gluténmentes akciós lista 2019 május
Gluténmentes akciós lista 2019 május

Olcsó gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha olyan terméket talál az akciós gluténmentes termékek listáján, ami nem gluténmentes, kérjük ITT...

Gluténmentes akciós lista 2019 április
Gluténmentes akciós lista 2019 április

Olcsó gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha olyan terméket talál az akciós gluténmentes termékek listáján, ami nem gluténmentes, kérjük ITT...

, ,