Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Az igazolásokat minden évben meg kell kérni! Kivéve:

Amennyiben végleges fogyatékosság került megállapításra, akkor az erről kiállított igazolás alapján minden évben kérheti a személyi adókedvezmény figyelembevétele, ekkor évente igazolásra nincs szükség.

Mikortól vehető igénybe a kedvezmény?

A személyi adókedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjától vehető igénybe, az orvosi igazolás alapján.

Személyi adókedvezmény visszamenőleges igénylése

Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett Kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.

Bővebb információ a NAV oldaláról átvett anyagban.

Aki él ezzel a lehetőséggel, nagyobb valószínűséggel számíthat egy adóellenőrzésre, de ettől nem kell megijedni. Amennyiben rendelkezésünkre áll az orvosi igazolás, semmi félnivalónk nincsen, mivel jár a kedvezmény. Egyéb igazoló dokumentumra nincs szükség, az adóhatóságnak semmilyen mérlegelési joga nincsen, hogy jár vagy nem jár a személyi adókedvezmény!

A személyi adókedvezmény érvényesítése

A személyi adókedvezményt érvényesíthetjük havonta, a munkáltatóknak, kifizetőnknek leadott nyilatkozatunkkal is. Ekkor havonta figyelembe veszik a bérszámfejtésnél ezt az adókedvezményt.

Amennyiben van havonta levont adó a jövedelmünkből, akkor ezzel az összeggel az csökken, tehát a nettó bérünk ennyivel növekszik. A nyomtatvány kérni kell a munkáltatótól, kifizetőtől.

Másik lehetőség, hogy nyilatkozatot nem adunk a munkáltatónak, kifizetőnek, hanem év végén, amikor az adóbevallásunkat készítjük, egyben visszakérjük azt.
Itt mindenkinek mérlegelési lehetősége van, hogy havonta van szüksége erre az összegre vagy év végén egy összegben szeretné visszakapni.

Nyomtatvány: Személyi_kedvezmény_nyilatkozat_2017.PDF vagy NAV oldalon (DOC)

Beteg gyermekek után milyen támogatás igényelhető?

Következő összeállításunkban a családi pótlék témáját fogjuk érinteni.

Az összeállítást Vincze János adószakértő készítette.

Köszönjük.Kapcsolódó bejegyzések:

A cöliákia és különös tünetei 2 - fáradtság, hajhullás
A cöliákia és különös tünetei 2 – fáradtság, hajhullás

A gluténérzékenység tünetei lehetnek a megszokott emésztési tüneteken kívül a krónikus fáradtság és a különböző hiánybetegségek is. Hajhullás, vitaminhiány, vashiány....

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

,