Aki gluténérzékeny az milyen kenyeret ehet?
Kelt:2016.05.11Jó napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne, hogyaki gluténérzékeny az milyen kenyeret ehet?
Sok mindent olvastam az interneten és kicsit össze zavarodtam.
Ha tudna segíteni azt nagyon megköszönném.
További szép napot!
Kedves Kérdező!
Igen az Internet az egy veszélyes üzem nagyon sok ellenőrizetlen tartalmú oldal üzemel, amelyeken vagy egyszerű tudatlanság miatt, rosszabb esetben szándékos megtévesztés és haszonszerzés miatt terjesztenek ostobaságokat.
A kérdésére a rövid válasz:
Aki gluténérzékeny az szigorúan csak gluténmentes kenyeret fogyaszthat.
A búza és más gluténtartalmú liszt és alapanyag kiváltására számos alternatíva létezik, de nem elegendő csak az összetevőket ellenőrizni, amennyiben a gluténmentes kenyér nem szigorúan gluténmentes környezetben készül (pl. a pékségben készítenek kenyeret búza vagy rozslisztből) akkor már nem garantálható, hogy a termék nem szennyeződött gluténnal.
A legbiztonságosabb előre csomagol gluténmentes kenyereket vásárolni, amelyek gluténmentességét a gyártó szavatolja (Schär, Free From, Abonett, Mester Család stb.) Korábban a Dívány tesztelt készen kapható gluténmentes kenyereket.
Vannak gluténmentes pékségek is, de vigyázni kell, hogy valóban tudják-e garantálni a gluténmentességet és nem dolgoznak-e gluténtartalmú “reform” búzákkal:
Térképünkön számos megbízható gluténmentes pékség megtalálható:
Otthon is süthetünk magunknak gluténmentes kenyeret!
Kapcsolódó bejegyzések:
Alakor, tönköly, bulgur és a kuszkusz is tilos a gluténmentes étrendben!
Számos téves információ kering egyes búzafajták és köretek gluténmentes étrendbe illeszthetőségéről.TILOS: alakor, kamut, tönköly, bulgur, kuszkusz, burizs, tritikálé. Nem szabad...
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...