Alakor, tönköly, bulgur és a kuszkusz is tilos a gluténmentes étrendben!
Ez a cikkünk első sorban azok számára íródott, akik most szembesültek diagnózisukkal és még nem gyakorlottak a gluténmentes diétában.
Szinte minden frissen diagnosztizált gluténintoleranciás tudja, hogy diétájában a búza, és az abból készített, illetve a búzát tartalmazó termékek fogyasztása tilos. Azzal már nem mindenki van tisztában, hogy a búza mellett a rozs, az árpa, a nem garantáltan gluténmentes zab, és az ebből készített, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszerek sem fogyaszthatók. Számukra lehet hasznos a gluténérzékeny.hu összefoglaló táblázata a gluténmentes diétában tilos illetve felhasználható alapanyagokról.
A árpában, búzában és rozsban megtalálható glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke:
- gliadin: alkoholban oldódó fehérjék (prolaminok) alkotják, és ebből a búzánál az alfa gliadin frakciója felelős a gluténintolerancia kialakulásáért.
A többi, fogyasztani tilos gabona (árpa, rozs) gluténintoleranciát okozó komponensének elnevezését korábbi cikkükben olvashatja: Mi az a glutén?
Miért kell a búzáról külön említést tenni?
A búzának sok fajtája van, de egyes fajták mellé a legtöbb esetben nem teszik oda a „búza” szót, vagy az elnevezésből nem mindenki tudja, hogy búzáról, vagy keresztezett változatáról van szó.
- közönséges búza
- tönkölybúza
- bulgur búzatöret, tört búza, előfőzött, szárított búzából készül. Az éretlen vagy a hántolt érett búzaszemeket először párolják, majd kiszárítják, utána durvára összetörik – fogyasztása tilos
- durumbúza, más néven kemény-szemű búza, üveges búza, makaróni búza
Az ebből készült termékeknél legtöbbször nem használják a „búza” szót, pl. durum tészta, durumliszt, stb. – ez is megtévesztő lehet a friss cöliákiásoknak – vagy elavult szóhasználattal: lisztérzékenyeknek.
- kuszkusz durumbúzából (vagy árpából) készül – apró szemű (a méret változó lehet), búzalisztből vízzel gyúrt és lisztezett „kuszkusz szemcsék”.
- kamut (más néven khorasan búza) – a durum búzához hasonlító ősi fajta, legtöbb esetben csak kamut néven említik.
- hántolt búza (rizspótló) – burizsnak nevezik. Találkozhatunk esetenként burizs néven a szintén nem fogyasztható hántolt árpával is (más néven árpagyöngy, gersli).
- alakor (egyszemű búza), ezt az ősi búzát napjainkban is termesztik – nem fogyasztható, tilos.
- tritikálé (a búza és a rozs keresztezése), gluténintoleranciásoknak ez a termés két tilos gabonafélét is magában rejt, ez a gabona is tiltó listán
Az interneten olvasható információ, hogy pl. az alakor (Triticum monococcum), a durumbúza (Triticum durum) nem tartalmaznak alfa gliadint.
Megtévesztő, és sajnálatos módon a nem gyakorlott, illetve a frissen diagnosztizáltak közül sokan ebből azt a következtetést vonják le, hogy ezeket a gabonaféléket, illetve az ezekből készített, vagy ezeket tartalmazó termékeket betervezhetik étrendjükbe.
Diagnoszsztizált gluténintoleranciásoknak természetesen nem fogyasztható ez a két búzafajta (alakor, durum) sem!
Nógrádi Katalin dietetikus
Kelt:2016.02.07 / Utolsó módosítás: 2021.02.26Kapcsolódó bejegyzések:
Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes
A HÍRTV hívta fel a NÉBIH figyelmét a megtévesztő weboldalra. Ők valótlanul állították azt hogy az alakor gluténmentes. Nem az....
Hallucináció a hajdinától vagy a kölestől? – Hogy történhet?
Durva hírrel sokkolt az Infórádióban Mézes Miklós a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A kölesben és hajdinában előfordulhat mérgező gyommag-szennyeződés,...
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...
Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?
Cöliákiásoknak tilos a gluténtartalmú ételek fogyasztása. A gluténmentes diéta élethosszig tart és soha sem szabad azt felfüggeszteni. Óvakodni kell a...
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...
Mi az a glutén?
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...