Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Alakor, tönköly, bulgur és a kuszkusz is tilos a gluténmentes étrendben!

Ez a cikkünk első sorban azok számára íródott, akik most szembesültek diagnózisukkal és még nem gyakorlottak a gluténmentes diétában.

Szinte minden frissen diagnosztizált gluténintoleranciás tudja, hogy diétájában a búza, és az abból készített, illetve a búzát tartalmazó termékek fogyasztása tilos. Azzal már nem mindenki van tisztában, hogy a búza mellett a rozs, az árpa, a nem garantáltan gluténmentes zab, és az ebből készített, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszerek sem fogyaszthatók. Számukra lehet hasznos a gluténérzékeny.hu összefoglaló táblázata a gluténmentes diétában tilos illetve felhasználható alapanyagokról.

A árpában, búzában és rozsban megtalálható glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke:

  • gliadin: alkoholban oldódó fehérjék (prolaminok) alkotják, és ebből a búzánál az alfa gliadin frakciója felelős a gluténintolerancia kialakulásáért.

A többi, fogyasztani tilos gabona (árpa, rozs) gluténintoleranciát okozó komponensének elnevezését korábbi cikkükben olvashatja: Mi az a glutén?

Az alakor és durum is tiltott búzák a gluténmentes diétában

Miért kell a búzáról külön említést tenni?

A búzának sok fajtája van, de egyes fajták mellé a legtöbb esetben nem teszik oda a „búza” szót, vagy az elnevezésből nem mindenki tudja, hogy búzáról, vagy keresztezett változatáról van szó.

  • közönséges búza
  • tönkölybúza
  • bulgur búzatöret, tört búza, előfőzött, szárított búzából készül. Az éretlen vagy a hántolt érett búzaszemeket először párolják, majd kiszárítják, utána durvára összetörik – fogyasztása tilos
  • durumbúza, más néven kemény-szemű búza, üveges búza, makaróni búza

Az ebből készült termékeknél legtöbbször nem használják a „búza” szót, pl. durum tészta, durumliszt, stb. – ez is megtévesztő lehet a friss cöliákiásoknak – vagy elavult szóhasználattal: lisztérzékenyeknek.

  • kuszkusz durumbúzából (vagy árpából) készül – apró szemű (a méret változó lehet), búzalisztből vízzel gyúrt és lisztezett „kuszkusz szemcsék”.
  • kamut (más néven khorasan búza) – a durum búzához hasonlító ősi fajta, legtöbb esetben csak kamut néven említik.
  • hántolt búza (rizspótló)burizsnak nevezik. Találkozhatunk esetenként burizs néven a szintén nem fogyasztható hántolt árpával is (más néven árpagyöngy, gersli).
  • alakor (egyszemű búza), ezt az ősi búzát napjainkban is termesztik – nem fogyasztható, tilos.
  • tritikálé (a búza és a rozs keresztezése), gluténintoleranciásoknak ez a termés két tilos gabonafélét is magában rejt, ez a gabona is tiltó listán

Az interneten olvasható információ, hogy pl. az alakor (Triticum monococcum), a durumbúza (Triticum durum) nem tartalmaznak alfa gliadint.

Megtévesztő, és sajnálatos módon a nem gyakorlott, illetve a frissen diagnosztizáltak közül sokan ebből azt a következtetést vonják le, hogy ezeket a gabonaféléket, illetve az ezekből készített, vagy ezeket tartalmazó termékeket betervezhetik étrendjükbe.

Diagnoszsztizált gluténintoleranciásoknak természetesen nem fogyasztható ez a két búzafajta (alakor, durum) sem!

Nógrádi Katalin dietetikus



Kapcsolódó bejegyzések:

Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes
Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes

A HÍRTV hívta fel a NÉBIH figyelmét a megtévesztő weboldalra. Ők valótlanul állították azt hogy az alakor gluténmentes. Nem az....

Hallucináció a hajdinától vagy a kölestől? - Hogy történhet?
Hallucináció a hajdinától vagy a kölestől? – Hogy történhet?

Durva hírrel sokkolt az Infórádióban Mézes Miklós a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A kölesben és hajdinában előfordulhat mérgező gyommag-szennyeződés,...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?
Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?

Cöliákiásoknak tilos a gluténtartalmú ételek fogyasztása. A gluténmentes diéta élethosszig tart és soha sem szabad azt felfüggeszteni. Óvakodni kell a...

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

, , , , ,