Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes-e a termék, ha a címkén felsorolt allergének közt nincs ott a glutén?

Kedves Válaszadó!

Egyre több terméken látom, hogy vastagított betűkkel vagy az allergén információk címszóval feltüntetik a terméken az allergén információkat.
Gyakran szerepel ez is: glutént tartalmazhat. A kérdésem arra irányul, hogy abban az esetben, ha a termék címkéjén ilyen formában fel vannak tüntetve az allergének és a glutén azok között NEM szerepel, akkor elfogyasztható-e a termék gluténmentes diétában????

Köszönöm válaszukat!

 

Kedves Kérdező!

Köszönjük kérdését!

Igen, azok a termékek, amelyeknek sem az összetevői között, sem azok után egyéb információként (pl. nyomokban tartalmazhat) nem szerepel a glutén, fogyaszthatóak a gluténmentes diétában.

Üdvözlettel,
Dékei Zóra, dietetikus

 

Szerkesztői megjegyzés:

2014. december 13-a (1169/2011/EU rendelet hatálybalépése) óta gyártott élelmiszereken kötelező kiemelten feltüntetni a 14 kiemelt allergént, amennyiben a termék összetevője azt tartalmazza. A kiemelés lehet vastag betűs, dőlt vagy csupa nagybetű, esetleg kiemelt hátterű is. Amennyiben az allergének közül egy vagy több ki van emelve, de glutén tartalmú allergének nincsenek ezek között, a termék gluténmentesnek tekinthető.

A rendelet a gluténtartalmú gabonákról így rendelkezik:

1169/2011/EU rendelet II. MELLÉKLET – ALLERGIÁT VAGY INTOLERANCIÁT OKOZÓ ANYAGOK ÉS TERMÉKEK

Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek, kivéve:

  1. búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is ( 1 );
  2. búzából készült maltodextrin ( 1 );
  3. árpából készült glükózszirup;
  4. alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.

( 1 ) És a belőlük készült termékek, amennyiben a rajtuk elvégzett eljárás során nem növekszik az előállítás alapjául szolgáló termék EFSA által megállapított allergizáló hatás szintje.

Tehát meg kell ismerni, tanulni a glutén tartalmú összetevők neveit is, hogy biztonságosan eldönthető legyen, hogy gluténmentes-e a termék.

Ehhez kitűnő segítség összefoglaló táblázatunk, amely a gluténmentes diétában fogyasztható és tiltott ételekről készült.

Kapcsolódó bejegyzések:

Megjelent a 2015-ös gluténmentes terméklista
Megjelent a 2015-ös gluténmentes terméklista

Gluténmentes terméklista 2015. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadta az új gluténmentes terméklistát. Innen is letölthető.

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

, ,