Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Termékvisszahívás – Abonett – gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel 100g

gluténmentes abonett-visszahivas 202209

Az Abonett gluténmentes extrudált kenyér, zöldségekkel 100 g-os termékünket a megengedettnél magasabb aflatoxin tartalom gyanúja miatt visszahívja a gyártó:

  • Tételazonosító / minőségmegőrzési idő lejárata: 24.10.2023
  • A termék EAN kódja: 5997148703625
  • A kellemetlenségért szíves elnézését kérj a gyártó.

•    Mi az aflatoxin, miben fordul elő?

Az aflatoxin egy penészgomba által termelt kémiai anyag, amely gabonafélékben, gyümölcsökben, olajos magvakban, fűszerekben, valamint állati eredetű termékekben (nyerstej, hőkezelt tej, tejalapú termékek) fordulhat elő.

•    Mit tegyek, ha elfogyasztottam ilyet terméket, lehet egészségkárosodásom?

Hazánkban, így cégünknél az ellenőrzés rendszeres és folyamatos, amelynek eredményei azt mutatják, hogy megbetegedéssel, mérgezéssel hazai körülmények között nem kell számolni. Az akut aflatoxin-mérgezés kockázata rendkívül alacsony. Az aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelenthetnek veszélyt.

•    Hogyan kerülhet bele az élelmiszerbe?

Az alapanyagokban a növénytermesztés, betakarítás és raktározás folyamán jelenhet meg az aflatoxinnal.

•    Miért nem lehet kiszűrni minden egyes tételből?

Az aflatoxin eloszlása az alapanyagban nem egyenletes, emellett a teljes körű kiszűrését befolyásolja a használt gyorstesztek kimutatási határa, érzékenysége is. Cégünk ezért nemcsak alapanyag-átvételi, hanem tárolás, felhasználás alatti rendszeres laborvizsgálatokat végez mind saját belső laboratóriumában, mind pedig akkreditált külső laboratóriumokban. Valamint az alapanyagok mellett gyakori, külső laboratórium által végzett késztermékvizsgálatokat is végeztetünk.

•    Minden egyes csomag fertőzött az adott gyártási tételből?

Nem minden csomag fertőzött, mivel a mikotoxin-vizsgálatokat (a mikotoxinok körébe tartozik az aflatoxin) csak roncsolásos módszerrel lehet megállapítani. Egy tételen belül, legyen az alapanyag vagy késztermék, a mikotoxinok döntően egyenetlen eloszlásúak.

2022.09.24

Forrás: Abonett



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2022 december
Gluténmentes akciós lista 2022 december

Akciós gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha az kedvezményes és akciós gluténmentes termékek listája tartalmaz olyan terméket, ami nem...

Termékvisszahívás - diétahiba veszély!
Termékvisszahívás – diétahiba veszély!

Snack Day Bio lencse pálcika, sós, 100g  termékvisszahívás - nem jelöl gluténtartalom miatt. Diétahiba veszély.

Gluténmentes akciós lista 2022 november
Gluténmentes akciós lista 2022 november

Akciós gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha az kedvezményes és akciós gluténmentes termékek listája tartalmaz olyan terméket, ami nem...

Gluténmentes akciós lista 2022 október
Gluténmentes akciós lista 2022 október

Kedvezményes gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha az kedvezményes és akciós gluténmentes termékek listája tartalmaz olyan terméket, ami nem...

,