Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Vércseppből cöliákia – gluténintolerancia diagnózis?

Cöliákia gyorsteszt egy csepp vérvől. Cöliákia szűréshez, ellenőrzéshez.

Új cöliákia tesztet fejlesztettek ki magyar kutatók

Dr. Korponay-Szabó Ilma, a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Cöliákia Centrumának főorvosa, kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a cöliákiás betegek vörösvérsejtjeiben nagy mennyiségben van jelen a transzglutamináz, így ha a vizsgálathoz vett vérből kiszabadítják az enzimet, a vérplazmában található antitestek hozzá fognak kötődni és a teszt pozitív eredményt fog adni.

Új cöliákia gyorsteszt gluténérzékenység szűréshez

Kutatását alapul véve kifejlesztett egy gyorstesztet, amely a diéta hatásának ellenőrzésére, vagy akár az óvodás korú betegek kiszűrésére is alkalmazható.

A gyorsteszt percek alatt egyszerűen elvégezhető, 97%-os pontosságú eredményt ad (ne felejtsük el, hogy a laktózintolerancia, az irritábilis bélszindróma betegségek is a cöliákiához hasonló tünetekkel járnak!), ez azonban függ az azt kiértékelő személytől, így a hazai és nemzetközi ajánlások azt mondják:

A végleges diagnózis felállításához szükség van ellenőrzött orvosi vizsgálatokra is!

A főorvosnő azonban maga is tisztában van vele, és fel is hívja a figyelmet arra, hogy a vizsgálatok akkor adnak „pontos” eredményt, ha a gluténmentes diétát még nem kezdték el.

Genetika és a környezeti tényezők, mint cöliákia rizikófaktorok

A cöliákia kialakulásának lehetséges okai közül a főorvosnő szerint a környezeti tényezők közül a glutén a legfontosabb. A közelmúltban közzétett két tanulmány azt igazolja, hogy a gluténbevitel módja és elkezdésének ideje nem befolyásolta, hogy kinél alakult ki cöliákia, ezek alapján tehát a genetikai háttérnek nagyobb hatása van, mint a környezeti tényezőknek, állítja a főorvosnő, aki jelen pillanatban is részt vesz debreceni egyetem kutatásban, melyben ezeket a géneket vizsgálják.

A cöliákia genetikai szűrése is kifejezetten ajánlható a gyors eredmény érdekében!

A korábban kiadott ajánlás, miszerint a glutén étrendbe történő bevezetését 4-6 hónapos kor közé kell időzíteni, jelen pillanatban nem érte el a kívánt hatást – bár még igen rövid ideje és elég kevesen próbálták ki a korrekt kiértékeléshez. A doktor nő szerint elképzelhető, hogy a további, friss eredmények alapján változás következhet be az ajánlásban.

A cöliákia megelőzése továbbra is kutatások tárgyát képezi.

Lehetségesek e új kezelési módok a cöliákia – gluténintolerancia terápiájában?

Sajnos még mindig nincs meg az a bizonyos, minden érintett által várt egyszerű és hatásos szer, technika, mely a megoldja a problémát!

A cöliákia – gluténintolerancia kezelése, a doktornő szerint is a mai napig a gluténmentes diéta a hatásos és megbízható kezelése a betegségnek, a különböző alternatív terápiák hatásossága még nem bizonyított.

A teljes interjú az alábbi linken érhető el az origo.hu-n.



Kapcsolódó bejegyzések:

A cöliákia kutatásáért magyar orvost díjazott az UNESCO
A cöliákia kutatásáért magyar orvost díjazott az UNESCO

Dr. Korponay-Szabó Ilma egy új cöliákia gyorstesztet fejlesztett ki, amely 97%-os pontosságú. A cöliákiával kapcsolatos kutatásáért díjazta az UNESCO.

Cöliákia gyógyszer 5 éven belül?
Cöliákia gyógyszer 5 éven belül?

A Global Data elemzői szerint 2020 elejéig két új gyógyszer kerül piacra, kifejezetten a cöliákiában szenvedő betegek számára. Talán lesz...

Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!

A gluténérzékenység nem gyógyítható. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amit a betegnek be kell tartania a...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, , , ,