Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A cöliákia kutatásáért magyar orvost díjazott az UNESCO

Korponay-Szabo Ilma - cöliákia gyorsteszt

Dr. Korponay-Szabó Ilma munkásságát ismerték el

A cöliákia – vagy régi rossz szóhasználattal, „lisztérzékenység” kutatásáért magyar orvost díjazott az UNESCO címmel jelent megy egy cikk az mno.hu-n.

Vércseppből cöliákia – gluténintolerancia diagnózis? című cikkünkben, mi is beszámoltunk róla, hogy dr. Korponay-Szabó Ilma egy új cöliákia gyorstesztet fejlesztett ki, amely 97%-os pontosságú így jól használható a “lisztérzékenység” azaz a cöliákia, gluténérzékenység szűrésénél.
A cöliáka teszt jelentősége elsősorban a gyorsaságában rejlik, hiszen így nem kell napokat várni a laborvizsgálatok eredményére, de nem ad diagnózist!

A gluténérzékenység kezelésében a legfontosabb a korai felismerés és máig az egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó gluténmentes diéta.

A tesztet magyar kutatónő, dr. Korponay-Szabó Ilma fejlesztette, akit eddigi eredményes tudományos munkájáért idén az UNESCO is kitüntette.

Nemrégiben odaítélték a L’Oréal és az UNESCO „A nőkért és a tudományért” elnevezésű, 11 ezer eurós ösztöndíját, amelyet idén három magyar kutatónő nyert el. Enyedy Éva Anna és Valkó Orsolya mellett dr. Korponay-Szabó Ilma részesült elismerésben, akit a cöliákiával kapcsolatos úttörő munkájáért jutalmaztak.

Dr. Korponay-Szabó Ilma kutatásait a Debreceni Egyetemen végzi, miközben a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban is dolgozik, mint gyerekorvos és gasztroenterológus.

Bővebben és a cikk és kép forrása mno.huKapcsolódó bejegyzések:

Vércseppből cöliákia – gluténintolerancia diagnózis?
Vércseppből cöliákia – gluténintolerancia diagnózis?

Egy csepp vér is elég az új cöliákia gyorsteszt elvégzéséhez, amely 97%-os pontossággal tudja a cöliákia tényét kimutatni. Pozitív eredmény...

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

, , ,