Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

2020-ban magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek

gluténérzékeny adókedvezmény 2018

2018-ban havi 6.900 Ft.

Már több cikkünkben írtunk arról, hogy a gluténérzékenyeknek személyi adókedvezmény jár, amennyiben a betegségük (cöliákia, “lisztérzékenység”) orvosilag igazolt.

A gluténérzékenység nem minden típusa számít súlyos fogyatékosságnak, de a cöliákia esetén jár a mindenkori minimálbér 5%-nak megfelelő adójóváírás. Ez nem egy segély, hanem adókedvezmény, ezért sajnos csak az tudja igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme, amely személyi jövedelemadójából ezt jóváírják – havonta vagy évente a munkavállaló nyilatkozata alapján vagy egy összegben a személyi jövedelemadó beadásakor jövőre.

2020-os gluténérzékeny adókedvezmény összege: 8.050 Ft / hó (96.600 Ft / év)

ÉV minimálbér
Ft
 változás % adókedvezmény
Ft
havi havi éves
2019 149 000 7.450 89.400
2020 161.000 8 % 8.050 96.600

Korábbi cikkünkből, amelyet itt olvashat

  • részletesen megismerheti a jogszabályi háttereket
  • részletes magyarázatot kap a jogszabály értelmezéséről
  • letöltheti a szükséges nyomtatványokat is

További tippek:

  1. Ha még nem diagnosztizálták, érdemes – nem csak az adókedvezmény lehetősége miatt – elvégeztetnie a cöliákia tesztetszöveti transzglutamináz elleni IgA és IgG vizsgálat vérvétellel.
    Figyelem!

    • Megkezdett diéta mellett nem lehet gluténérzékenység vizsgálatot végezni, mert téves diagnózishoz vezet. Ha már belekezdett a GM diétába, ezt feltétlenül jelezze a kezelő orvosának, ugyanis bizonyos ideig újból glutén tartalmú étkezésre van szükség a vizsgálat előtt !!!
    • A cöliákia vizsgálatot nem szabad összekeverni a mindenhol hirdetett étel intolerancia és ételallergia vizsgálatokkal! A cöliákia korrekt diagnózishoz szükség van bélbiopsziára is.
    • A vizsgálatokat gasztroenterológián el lehet végeztetni a háziorvos beutalója alapján, de vannak magán laborok, szakrendelések is
    • A patikai gyorsteszt önmagában nem alkalmas a diagnózis felállításához, így annak eredménye az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmas.
    • Biorezonancis és és egyéb csodamódszerek nem alkalmasak a cöliákia korrekt diagnózisához, annak eredményei az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmasak!
  2. Amennyiben Ön még nem veszi igénybe a személyi adókedvezményt, de cöliákiája régebb óta igazolt, max. 5 évre visszamenőleg is érvényesítheti az adókedvezményt egy összegben.
  3. Diagnosztizált “lisztérzékeny” azaz cöliákiás gyermek után a szülők emelt összegű családi pótlék és más kedvezmények igényelhetőek!

Gluténérzékenység vizgsálat, gasztroenterológia – magán úton:

törlés


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténérzékenyek adókedvezményének változásai - 2021
Gluténérzékenyek adókedvezményének változásai – 2021

2021-ben jelentősen megváltozott a gluténérzékenyeknek járó adókedvezmény számítási módszere és a minimálbér emelkedésével valemennyivel több is lett.

Gluténmentes akciós lista 2020 május
Gluténmentes akciós lista 2020 május

Megfizethető gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a megfizethető gluténmentes termékek listája tartalmazhat olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük...

Gluténmentes akciós lista 2020 április
Gluténmentes akciós lista 2020 április

Megfizethető gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a megfizethető gluténmentes termékek listája tartalmazhat olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük...

Adóbevallás, személyi adókedvezmény gluténérzékenyeknek
Adóbevallás, személyi adókedvezmény gluténérzékenyeknek

Ön tisztában van azzal, hogy a cöliákiás, gluténérzékeny betegek, ha önálló keresetük van személyi adókedvezményt igényelhetnek? Ez havonta 2015-ben 5.250,-...