Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A nők és a “lisztérzékenység”

Nők körében gyakoribb a lisztérzékenység.

Nők körében gyakoribb a gluténérzékenység. Ön tudta?

Először is érdemes tisztázni, hogy a lisztérzékenység egy pontatlan kifejezés, elavult szóhasználat a gluténérzékenységre.

A statisztikák azt mutatják, hogy nők körében szembeötlően magasabb a gluténérzékenyek, cöliákiások aránya, mint a férfiakéban.

A diagnosztizálásra kerülő cöliákiások 60%-a nő.

A két adat vizsgálata során azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk.

Talán a legfontosabb befolyásoló tényező, hogy a glutén-érzékenység (“lisztérzékenység”) egy nagyon nehezen felismerhető betegség.
A szám a felismert megbetegedésekre vonatkozik, így könnyen jelezheti azt is, hogy a nők esetében gyakrabban kerül felszínre az, hogy ők ebben a betegségben szenvednek.

A gluténérzékenység sok esetben tünetmentes.

De a tüneteinek csoportja egyébként is annyira változatos és szerteágazó, hogy azok alapján nehéz azonosítani a kórképet. A gluténérzékenység eseteinek nagyon nagy százaléka akár hosszú távon vagy végleg is felfedezetlen marad.

További indok lehet, hogy a nők gyakrabban, illetve könnyebben elmennek az orvoshoz, ha valamilyen zavaró tünetet észlelnek magukon, illetve egy krónikusan fennálló kellemetlen szervi problémával kapcsolatban állhatatosabban járják végig az orvosi vizsgálatok útvesztőit, amíg megszületik a pontos diagnózis.

A gluténérzékenység (elavult szóhasználattal: lisztérzékenység) nagy arányban meddőséget is okozhat!

Harmadik nagyon fontos indok lehet az, hogy a gluténérzékenység nagy arányban meddőséget vagy legalábbis reprodukciós nehézséget okoz a nők körében. Ennek oka valószínűleg a betegség következtében különféle hiányállapotok alakulnak ki (vitamin- és tápanyaghiány). Ennek következtében elmarad vagy ki-kimarad a menstruáció és elmaradozhat az ovuláció is.

Így a női páciensek esetében igen gyakori, hogy úgy derül fény egy tünetmentes vagy enyhe tünetekkel, esetleg sajátos kísérőjelekkel járó gluténérzékenységre, hogy a teherbe esés nehézségeinek okát kutatják.

A kutatások még nem derítettek fényt arra, hogy a nők alkatilag miért “alkalmasabbak” vagy hajlamosabbak arra, hogy gluténérzékenység alakuljon ki náluk. Sajnos számos más emésztési rendellenességekkel kapcsolatban is a gyengébbik nem viszi a pálmát: az IBS és egyéb emésztési zavarok is gyakoribbak az ő körükben.

Könnyen előfordulhat, hogy ennek lelki okai vannak, nevezetesen az, hogy a nők körében gyakoribbak az olyan gyötrő gondolatmenetek, amelyek az emésztőszervrendszerre hatnak ki.

 , ,