Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Megoldották a gluténérzékenység rejtélyét?

Ludvig M. Sollid professzor és kutatócsoportja megtalálta gluténérzékenység valódi okát, így a kutatócsoportot az Oslói Egyetemen beválasztották a világ legjobb 5 kutatócsoportja közé, melynek köszönhetően nemzetközi munkájához igen jelentős anyagi támogatást kap majd.

Megoldották a gluténérzékenység rejtélyét

Aktív gluténérzékenységben szenvedő beteg vékonybél nyálkahártyájáról készült mikroszkópos felvétel. Fotó: Ann-Christin Røberg Beitnes

A norvég lakosság 1- 2% közötti része szenved coeliakiában, azaz gluténérzékenységben vagy más néven lisztérzékenységben. A betegség részben örökletes eredetű, és komoly kihatással járhat a betegre és családjára. Ha a betegség kialakul valakinél, meg kell változtatnia étrendjét, és élete végéig együtt kell élnie a betegséggel.

A gluténérzékenységben szenvedők immunrendszere a gabonákból származó glutén fehérjékre oly módon reagál, ami a vékonybél nyálkahártyájának gyulladását okozza. A gluténra adott ilyetén reakció eredményeképpen a gluténérzékenységben szenvedő beteg immunrendszere megtámadja a beteg testét.

A cöliáka egy autoimmun betegség

Azokat a betegségeket, melyeknél az immunrendszer magára a testre reagál, autoimmun betegségeknek nevezzük. A gluténérzékenység számos kellemetlen panaszt okozhat, mint amilyen a gyomorfájdalom, levertség, és a rossz tápanyag felszívódás is.

Ha a beteg étkezését megfelelően megváltoztatja, panaszmentesen élhet. Az azonban, hogy a beteg étrendjét elégséges szintig megváltoztassa, nem könnyű, ugyanis a Norvégiában kapható ételek közül nagyon sok tartalmaz glutént.

Megtalálták a gluténérzékenység kulcsát

Ludvig M. Sollid professzor és munkatársai megtalálták a cöliákia okát. Ehhez azonban valóban a mélységekig kellett hatolniuk, egészen molekuláris szintig.
Sollid professzor magyarázata a következő:

A humán leukocita antigének (HLA) minden emberben genetikailag meghatározottak. A HLA-k feladata az, hogy a sejtekben lebontott fehérje fragmentumokat megkössék, a sejt felszínére szállítsák és átadják a T-limfocitáknak.

A T-limfociták vagy T-sejtek az immunrendszer szempontjából fontos fehérvérsejt-típust alkotnak. A T-sejtek figyelik, hogy a sejtek nem vírus- vagy baktériumfertőzöttek-e. Vírus- és baktériummaradványok HLA-khoz kötött fragmentumain keresztül felkutatják a fertőzéseket, és ha ilyet találnak, az immunrendszer gondoskodik a fertőzött sejt elpusztításáról.

A gluténérzékenységben szenvedők T-sejtjei a glutént vírusként vagy baktériumként érzékelik, és olyan immunreakciót váltanak ki, mint amilyet fertőzés esetén tapasztalunk, ideértve az ehhez kötődő rossz közérzetet is.

mondja el Sollid professzor.

cöliákia kutatás

Louise Risnes, a doktori program hallgatója, a gluténérzékenységben szenvedő betegekből vett szövetmintákból a limfocitákat válogatja ki éppen. Fotó: Øystein Horgmo, UiO (Oslói Egyetem)

A HLA génjei jelentik a kulcsot a gluténérzékenységhez

A HLA-kat kódoló géneket az 1980-as években térképezték fel. A kutatók már tudták, hogy a génállományon belül hol keressenek. Az is nyilvánvaló volt már, hogy a lisztérzékenységben szenvedőknél egyes HLA-típusok gyakoribbak voltak.

Felfedeztük, hogy van két olyan HLA-típus, (a HLA-DQ2 és a HLA-DQ8) mely a gluténérzékenységre hajlamosabbá tesz.

magyarázta el Sollid professzor.

A további kutatások feltárták, hogy a két HLA-típus a glutén maradványait továbbítja a T-sejteknek, melyek ennek megfelelően a glutént veszélyesnek hiszik, és elindítják a vékonybélben gyulladásos folyamatot okozó immunreakciót.

Ez okozza a gluténérzékenységet.

Rájöttünk arra is, hogy a T-sejteknek továbbadott gluténdarabokban bizonyos változások is történtek a testben egy enzim, a 2-es típusú transzglutamináz hatására.

mondta Sollid professzor.

Pont mielőtt Sollid professzor csapata felfedezte ezt, néhány német tudós arra a megállapításra jutott, hogy a gluténérzékenységben szenvedő betegekben pontosan erre az enzimre antitestek vannak. Ez nem valószínű, hogy véletlen egybeesés.

Ludvig M. Sollid professzor - cöliákia kutató

Ludvig M. Sollid professzor világelső kutatói státuszt kapott az Oslói Egyetemen. Fotó: Bente Devik

Sollid professzor és team-je most azt kutatja, hogyan alakulnak ki transzglutamináz elleni antitestek.

Bepillantást enged más betegségekbe

A gluténérzékenység örökletes mintája rendkívül hasonló a más autoimmun betegségeknél tapasztalható mintához.

A betegség a miatt alakul ki, mert az immunrendszer reagál a gluténra, amely a szervezet számára idegen anyag. Ezzel egyidejűleg az immunrendszer a transzglutamináz elleni antitesteket előállítva, saját maga ellen indít reakciót.

Lehetséges, hogy más autoimmun betegségek hátterében is egy ilyen típusú, idegen anyagra adott reakció áll: lehet ez egy konkrét vírus vagy baktérium is. Egyszerűen nem tudjuk, hogy mi ez a kiváltó ok a különböző betegségek esetében.

Ez a kutatóknak világszerte egy teljesen új megközelítési módot adott a különböző betegségek és rendellenességek megértéséhez. Még nem ismerjük ugyanis az olyan autoimmun betegségek pontos okát, mint például az arthritis és a sclerosis multiplex.

Kutatásunknak köszönhetően nagyon ígéretes diagnosztikai vizsgálatokat sikerült kidolgoznunk. Ezek a vizsgálatok sokkal pontosabbak lesznek, a vizsgálatok részeként ugyanis a beteg sejtjeiből származó antitesteket fogunk használni.

mondta el Sollid.

Világméretekben vezető szerepű tudományos közösség

Ludvig M. Sollid professzor team-je részére a közelmúltban ítéltek meg a világméretekben vezető szerepű kutatói közösségek számára az Oslói Egyetemnél előirányzott alapokból támogatást. A pénzeszközöket a központi kormányzati költségvetésből biztosították, és Sollid professzor team-jét beválasztottak az ilyen finanszírozásban részesülő öt kutatócsoport közé.

A kar dékánja Frode Vartdal professzor ezt a következőképpen kommentálta:

A kar rendkívül büszke rá, hogy a kutatói team a világ elitjébe került.

Forrás: www.med.uio.no Szerző: Thomas Olafsen  Megjelent: 2015. június 23-án

A cikket megjelenés előtt a Synlab Kft orvosszakértői is lektorálták.

 



Kapcsolódó bejegyzések:

Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?
Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?

Nap mint nap újabb és újabb hírek jelennek meg a cöliákia elleni gyógyszer megalkotásáról, Most egy glutént blokkoló étrend-kiegészítővel próbálnak...

A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt - hír az USA-ból
A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt – hír az USA-ból

Egy új külföldi tanulmány feltárja, hogy számos népszerű amerikai probiotikus készítmény tartalmaz nyomokban glutént, ami aggasztó lehet a gluténérzékenyek számára....

Hamarosan lesz gyógyszer a cöliákia kezelésére?
Hamarosan lesz gyógyszer a cöliákia kezelésére?

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz. A Sanofi cöliákia gyógyszer fejlesztésén dolgozik. Talán néhány év múlva lesz gyógyszer a...

Cöliákia gyógyszer 5 éven belül?
Cöliákia gyógyszer 5 éven belül?

A Global Data elemzői szerint 2020 elejéig két új gyógyszer kerül piacra, kifejezetten a cöliákiában szenvedő betegek számára. Talán lesz...

gluténérzékenység gyógyszere: felismerés és diéta
gluténérzékenység gyógyszere: felismerés és diéta

Gluténérzékenység gyógyszere a felismerés és a gluténmentes étrend.

, ,