Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Kezdőlap / kategória: "kutatás"

kutatás

Gluténérzékenyek étkezési szokásának vizsgálata - szakdolgozat

Gluténérzékenyek étkezési szokásának vizsgálata – szakdolgozat


Amennyiben van pár perce, kérjük olvasónknak segítsünk a szakdolgozatához szükséges kérdőív kitöltésével! Étterembe járási és étkezési szokások vizsgálata különös tekintettel a speciális étrendet folytatók... Bővebben
A nyáron született gyermekek nagyobb eséllyel lesznek gluténérzékenyek?

A nyáron született gyermekek nagyobb eséllyel lesznek gluténérzékenyek?


Egy svéd tanulmány 2 millió gyermekből 6569 cöliákiás születési idejét vizsgálva érdekes következtetésekre jutott cöliákia kialakulásának kockázatával kapcsolatban. Bővebben
NCGS - friss kutatási eredmények. Nem cöliákiás mégis gluténérzékeny?

NCGS – friss kutatási eredmények. Nem cöliákiás mégis gluténérzékeny?


Vannak, akiknél a búza és más glutén tartalmú gabonák fogyasztása tüneteket okoz, mégsem igazolt náluk a cöliákia (lisztérzékenység). Ezzel kapcsolatban végeztek újabb kutatást. Bővebben
Gluténmentes élelmiszerek piacának elemzése - kutatás

Gluténmentes élelmiszerek piacának elemzése – kutatás


Szabó Anita-Szabina egyetemi hallgató szakdolgozatához végez kutatást, amelynek témája: Gluténmentes élelmiszerek piacának elemzése. Segítsünk neki a kérdőív kitöltésével! Köszönjük! Bővebben
Eltérő génaktiválás cöliákás felőttek és gyermekek esetében

Eltérő génaktiválás cöliákás felőttek és gyermekek esetében


Érdekes kutatást folytattak le azzal kapcsolatban, hogy miért jelentkeznek eltérő tünetek a gyermekeknél vagy a felnőtteknél jelentkező cöliákia esetén Bővebben
Hulladék DNS és a cöliákia

Hulladék DNS és a cöliákia


A kutatás szerint az egyik új rizikófaktor az ún. hulladék DNS-ben rejlik, más szavakkal élve a DNS 95%-ában. Érdekes gluténérzékenység kutatás. Bővebben
A cöliákiások élelmiszer preferenciája az alternatív gabonák és pszeudocereáliák vonatkozásában

A cöliákiások élelmiszer preferenciája az alternatív gabonák és pszeudocereáliák vonatkozásában


Egy végzős dietetikus hallgató fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy diplomamunkájához szükséges kutatását segítsük egy anonim kérdőív kitöltésével. Bővebben
Hogyan élnek az élelmiszer intoleranciában szenvedők?

Hogyan élnek az élelmiszer intoleranciában szenvedők?


Kérjük segítse egy végzős főiskolai hallgató szakdolgozatának elkészítését azzal, hogy pár percet szán egy anonim kérdőív kitöltésére! Köszönjük! Bővebben
A cöliákia és a gyulladásos bélbetegség (IBD) társult megjelenése

A cöliákia és a gyulladásos bélbetegség (IBD) társult megjelenése


A gyulladásos bélbetegség is a cöliákiával társuló betegségek közé sorolható, azaz úgy tűnik, hogy érdemes lesz a jövőben a cöliákiások körében IBD irányában vizsgálatokat... Bővebben
Kérdőív -  diétát igénylő óvodások ellátásáról

Kérdőív – diétát igénylő óvodások ellátásáról


Kedves olvasónk! Kérjük segítse a végzős dietetikus hallgató szakdolgozatának elkészítését diétát igénylő óvodások ellátásáról a kérdőív kitöltésével! Bővebben
Gluténmentes diéta és az ideális testsúly - avagy a GM diéta hatása

Gluténmentes diéta és az ideális testsúly – avagy a GM diéta hatása


A hizlal-e a gluténmentes diéta cikkünkben feltettünk 2 egyszerű kérdést, amelyek eredményeit elemeztük, amely koránt sem tudományos értekezés, de mindenképpen érdekes. Bővebben
Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?

Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?


Randomizált klinikai tanulmány: glutén által ismételten előidézett tünetek a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) klinikai kritériumaiba beleillő betegek csupán egy kis részénél jelentkeznek. Bővebben