Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?

Áttörés a gluténintolerancia kutatásában

Tojássárgáját használnak a kutatók a lisztérzékenyek életminőségén javító étrend-kiegészítő előállítására.

cöliákia gyógyszer tojássárgájából

A képen Hoon Sunwoo a Jeong Simmel kifejlesztett antitest-kiegészítő egy mintáját tartja kezében. Sunwoo reményei szerint a csirke tojássárgájából származó étrendkiegészítő hamarosan javítani fog a lisztérzékenységben szenvedők életminőségén.

Úgy tűnik, az edmontoni Alberta Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogy a cöliákiások a számukra alapvetően mellőzendő ételek széles skálájából végre kedvükre válogathassanak.

Hoon Sunwoo, a Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi docense és munkatársa, Jeong Sim, a Mezőgazdaság-, Élet- és Környezettudományi Kar nyugdíjba vonult egyetemi tanára olyan természetes étrendkiegészítőt fejlesztettek ki a csirke tojássárgájából, ami megakadályozza, hogy a gluténérzékenyek – cöliákiások (közismert néven lisztérzékenyek) számára emésztési problémákat jelentő glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin felszívódjon.

Ez az étrendkiegészítő megköti és segít semlegesíteni a glutént a gyomorban, megvédve ezzel a vékonybelet és csökkentve a gliadin által okozott károkat.
Azt reméljük, hogy a kiegészítővel javíthatunk lisztérzékenységben és gluténintoleranciában szenvedők életminőségén.

mondta Sunwoo.

A Kanadai Lisztérzékenységekért Egyesület (Canadian Celiac Association) szerint Kanadában 133 emberből egy lisztérzékenységben szenved. A betegség esetén a vékonybél felszívó felszínét egy glutén nevű anyag károsítja. A lisztérzékenységben és gluténintoleranciában szenvedőknek olyan tüneteik vannak, mint a vérszegénység, fejfájás, puffadás és levertség.
A többek között búzában, rozsban, és árpában található fehérje, a glutén egy ismert, az étel rugalmasságának növelésére használt kötőanyag.

Mihelyt megtudta, hogy egy barátja és annak családja lisztérzékenységben szenved, Sunwoo érdeklődni kezdett a betegség iránt.

Szerettem volna többet tudni arról, hogy miért nem képesek egyesek tolerálni a glutént, és hogy van-e olyan módszer, amivel csökkenthetjük a tüneteket. Oly sok ételünk tartalmaz glutént, szerettem volna lehetőséget találni, hogy javítsak a barátom, a családja és mások életminőségén.

A kutatás üdvözlendő hír lehet a Kanadában és a világ minden táján élő lisztérzékenyeknek. Következő lépésként várhatóan jövőre elvégeznek egy klinikai kísérlet, amellyel megállapítható a kezelés hatékonysága. Ezt követően a kiegészítő három éven belül elérhető lesz. Sunwoo és Sim társultak az IGY Inc.-vel és a Vetanda Csoporttal a TEC Edmontonnal kötött megállapodás keretében, hogy piacra hozhassák a kiegészítőt.

Ez az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk a súlyos autoimmun betegségben szenvedők életét

mondta Claire Perry, a Vetanda Csoport kommunikációs igazgatója.

Forradalmian új gyógyászati termékünk nagyobb étkezési szabadságot és összességében jobb életminőséget biztosít a gluténintoleranciában szenvedő egyéneknek. Kanadában a termék három éven belül elérhető lehet a lisztérzékenyek számára, kitaposva az utat a termék tesztelésére és jóváhagyására az Egyesült Államokban és Európában.

A TEC Edmonton, az Alberta Egyetem és az Edmonton Economic Development – amely segít az egyetemi kutatás eredményét kereskedelmi forgalomba hozni – büszke, hogy részese lehet az együttműködésnek.

Az Alberta Egyetem számos világszínvonalú kutatásnak ad otthont az immunológia, biotechnológia és táplálkozástudomány területén

mondta Jay Kumar, a Tec Edmonton technológiairányítási alelnöke.

Az angliai székhelyű Vetanda befektetése jól mutatja, hogy rajtunk a világ szeme.

A kutatás egyes részei az Alberta Livestock and Meat Agency, az Alberta Agriculture and Forestry, és az Alberta Innovation and Advanced Education anyagi támogatásának köszönhetően valósultak meg.

Sunwoo hálás az Alberta Egyetemnek, amiért az szerves részét képezi munkája sikerének.

Az Alberta Egyetem hatalmas lehetőségeket nyújt a kísérletekhez. A Gyógyszerésztudományi Karon lévő laborunk maga a tökély, és nagy örömömre szolgál, hogy megkapjuk a megfelelő támogatást és anyagi juttatást, hogy folytassuk munkákat a lisztérzékenységben és gluténintoleranciában szenvedők életminőségének javítása érdekében.

Forrás: uofa.ualberta.ca Írta: Sandra Pysklywyc, 2015. július 15.

Szerkesztői megjegyzés:

Bizonyára hasznos lesz egy ilyen étrend-kiegészítő, bár a használatával azért komoly fenntartásaink vannak.

Hasonló megoldás létezik a laktózintolerancia kezelésében a laktózérzékenyek már régóta használnak laktáz enzim készítményt, amely az étkezés során bevitt tejcukrot képes lebontani – elvileg.

Azért elvileg, mert sokszor a bevett laktáz enzim hatóanyaga nem elég a bevitt tejcukor lebontására, a beteg rossz fázisban veszi be a laktáz enzimet, akkor bizony az nem képes kifejtenie a hatását. A laktózérzékeny betegek ilyenkor tapasztalják is a jellemző tüneteket, mint például a haspuffadás, hasgörcs, hasmenés. A “szerencse”, hogy ők csak elszenvedik a tüneteket és ha a tejcukor kiürült a szervezetükből akkor a tünetek is elmúlnak.

A cöliákia esetében sajnos ez nem így működik.

Az egészséges és cöliákis bélszövet összehasonlításaA cöliákia esetén nem szabad egy pillanatra sem megfeledkezni a diétáról, amely élethosszig tart és a glutén teljes kizárása a cél. Aki véletlenül vagy akár szándékosan glutént visz a szervezetébe az mindenképpen károsítja az egészségét. A glutén hatására elindul az autoimmun folyamat, ami a vékonybél bolyhainak a kározásához vezet.

Bennünk kérdések merültek fel a készítmény használatával kapcsolatban:

  • Mi a pontos hatásmechanizmusa?
  • Hogy tudja megbízhatóan adagolni a gluténérzékeny az étrend-kiegészítőt, amikor ismeretlen az elfogyasztott étel gluténtartalma?
  • Mi garantálja azt, hogy valóban nem jut a vékonybelébe megkötetlen glutén?

Pont ezért érdemesebb inkább arra berendezkedni, hogy amíg magát az autoimmun folyamatot megakadályozó gyógyszer nem készül, az egyedüli és garantált megoldás a 100%-ig gluténmentes diéta megvalósítása.

Szavazás!

  • Ha kapható lesz egy ilyen étrend-kiegészítő, hogy változtatna étkezési szokásain?


Kapcsolódó bejegyzések:

Vírusfertőzés is kiválthatja a cöliákiát?
Vírusfertőzés is kiválthatja a cöliákiát?

Egy új kutatás szerint a cöliákia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) kialakulásában egy egyszerű vírusfertőzés lehet a betegség kialakulásának a kulcsa.

Hulladék DNS és a cöliákia
Hulladék DNS és a cöliákia

A kutatás szerint az egyik új rizikófaktor az ún. hulladék DNS-ben rejlik, más szavakkal élve a DNS 95%-ában. Érdekes...

Minden ötödik amerikai étrendjében szerepelnek gluténmentes ételek
Minden ötödik amerikai étrendjében szerepelnek gluténmentes ételek

A GALLUP végzett felmérést az amerikai lakosság körében a fogyasztói szokásokról. A gluténmentes ételek idén először kerültek fel a kérdőívre....

Megoldották a gluténérzékenység rejtélyét?
Megoldották a gluténérzékenység rejtélyét?

Egyre gyakrabban röppennek fel hírek arról, hogy a kutatók megfejtették a gluténérzékenység okát. Most egy norvég kutatócsoport eredményeiről számolunk be....

A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt - hír az USA-ból
A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt – hír az USA-ból

Egy új külföldi tanulmány feltárja, hogy számos népszerű amerikai probiotikus készítmény tartalmaz nyomokban glutént, ami aggasztó lehet a gluténérzékenyek számára....

Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?
Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?

Cöliákiásoknak tilos a gluténtartalmú ételek fogyasztása. A gluténmentes diéta élethosszig tart és soha sem szabad azt felfüggeszteni. Óvakodni kell a...

Hamarosan lesz gyógyszer a cöliákia kezelésére?
Hamarosan lesz gyógyszer a cöliákia kezelésére?

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz. A Sanofi cöliákia gyógyszer fejlesztésén dolgozik. Talán néhány év múlva lesz gyógyszer a...

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

Cöliákia gyógyszer 5 éven belül?
Cöliákia gyógyszer 5 éven belül?

A Global Data elemzői szerint 2020 elejéig két új gyógyszer kerül piacra, kifejezetten a cöliákiában szenvedő betegek számára. Talán lesz...

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

, , ,