Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Abonett gluténmentes extrudált kenyér megújult csomagolásban

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy az Abonett gluténmentes extrudált kenyér egyik gyártási tétele határérték feletti gluténtartalom miatt visszahívásra került.

Az ügy kapcsán kerestük meg a gyártó képviselőjét, Forgács Imre kereskedelmi igazgató urat, aki a termékvisszahívást korábban közzétette az Abonett.hu weboldalon is.

Mivel az Abonett termékek már évtizedek óta jelen vannak a magyar piacon, sokan fogyasztják rendszeresen, és dietetikusok szakemberek is gyakran ajánlják diétázók számára, hiszen jól beilleszthető számos diétás- többek között a gluténmentes étrendbe is.

Úgy gondoltuk, hogy lehetőséget kell biztosítani a gyártó képviselőjének is hogy a termékvisszahívásról nyilatkozhasson. Az e-mailben feltett kérdéseinket és a kapott válaszokat ezúton közöljük:

  • Milyen okból vizsgálta be a hatóság az Abonett extrudált kenyér gluténmentes (100 g-os) terméket?

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) szokásos általános termék mintavételezési, szúrópróba szerű eljárásában vizsgálta be a terméket.

  • A termékvisszahívás során sikerült-e minden olyan hibás terméket visszagyűjteni, amely gluténtartalma a megengedett határérték feletti volt? Vagy esetleg a fogyasztók még vásárolhatnak-e valahol hibás terméket?

Az IFS minőségbiztosítási rendszerünk visszahívási, nyomon követési protokolljának megfelelően az érintett áruházak értesítése megtörtént, és kezdeményeztük náluk a visszahívási folyamat megindítását a határozat kézhezvételének másnapján (2015.02.10.), melynek folyamán az érintett termékek záros határidőn belül lekerültek a polcokról.
A vásárlók informálását elősegítendő pedig a fenti áruházak mindegyikében tájékoztató anyagot helyez ki a személyzet, az Abonett termékek üzleteken belüli előfordulási helyén.
A tájékoztatást a honlapunk nyitóoldalán is megtettük.

  • Csak egy minőségmegőrzési idő volt érintett a termékvisszahívásban? A többi lejárati idejű termék ezek szerint biztonságos és bátran fogyaszthatják a cöliákiások?

Csak az említett 2015.08.27-i lejárati idejű termékek érintettek a visszahívásban, az ettől eltérő szavatossági idejűek teljes biztonsággal fogyaszthatók.

  • Milyen helyesbítő, megelőző intézkedéseket tett az üzem annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő?

Habár a gluténmentes termékek gyártását ugyanazon minősített beszállítók alapanyagaiból állítjuk elő hosszú évek óta probléma mentesen, a jövőben újra gondoljuk a beszállítóink minősítését és ahol szükséges váltunk. Mindemellett gyártás oldalról, a szükséges akkreditált laborvizsgálatok elvégzése  mellett, a házon belüli gluténtartalom vizsgálatok mennyiségét is fokozzuk, úgy a beérkezett alapanyagok, mint a késztermékek esetében is. Ennek az IFS minőségbiztosítási rendszerünkkel való összehangolása, az azt kibocsátó szerv, valamint az élelmiszerhatóság (NÉBIH) segítsége és felügyelete mellett történik.

  • Néhány olvasónk jelezte, hogy a termék csomagolása megváltozott. Tudna pár szót említeni az új csomagolásról? Tudna mutatni képet a régi és új csomagolásról?

A termékek csomagolásánál az elmúlt év végén valóban módosítást végeztünk, mely kettős célt szolgált. A legfontosabb, hogy a fogyasztók tájékoztatásáról szóló 1169/2011 EU rendelet értelmében a tartalmi (szöveges rész, tápértéktáblázat stb..) elemeket módosítottuk a pontos és hiteles, illetve nem utolsó sorban a hatályos törvényi szabályozásnak való megfelelés érdekében, másrészt pedig egyúttal formai szempontból is új köntöst kapott minden egyes termékünk, melyek bemutatkozása 2014. decembere óta folyamatosan zajlik az áruházak polcain. A kért fotókat mellékeltük:

  • Melyik csomagolás volt érintett a termékvisszahívásban?

A régi csomagolású termék volt.

Tehát azok akik az új csomagolású termékből vásároltak, biztosak lehetnek benne, hogy a termékek gluténmentesek és biztonságosak voltak. Azok akik a régi csomagolású terméket vettek, mindenképpen ellenőrizzék a minőségmegőrzési időt a csomagoláson. Csak azok a termékek hibásak amelyek lejárati ideje: 2015.08.27. Ezeket érdemes a gyártó részére visszaküldeni, hiszen az Abonett Kft  átvállalja a termékek visszaküldésének költségét és a termék vásárlási értékét is megtéríti.

Még egyszer szeretnénk megnyugtatni az olvasókat, hogy csak egy termékkel és annak is csak egy lejárati idejével volt probléma az összes többi minőségmegőrzési idejű idejű termék ugyan olyan biztonságos, mint az megújult csomagolásúak.Kapcsolódó bejegyzések:

Abonett gluténmentes extrudált kenyér 100 g-os termékvisszahívás
Abonett gluténmentes extrudált kenyér 100 g-os termékvisszahívás

Figyelem! Termékvisszahívás! Határérték feletti gluténtartalom miatt az Abonett gluténmentes extrudált kenyeret (lejárati idő: 2015,08.27 - vonalkód: 5997148702147) a gyártó kivonja...

, , ,