Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Az új gluténmentes étterem a Szederinda tulajdonosával beszélgettünk

Egy új étterem nyílt meg Budapesten a 9. kerületben a DiétABC táplálékallergia szaküzlet tőszomszédságában. Ez nem véletlen, hiszen a táplálékallergia szaküzlet és az étterem tulajdonosai azonosak. Az étteremben a biztonságos gluténmentes étkezésre garancia: cöliákiás orvos -tulajdonos, állandó dietetikus felügyelet és a séf húszéves szakmai tapasztalata.

Dr. Wirth Krisztina interjú

Dr. Wirth Krisztina interjút adott a gluténérzékeny.hu-nak

Dr. Wirth Krisztinával az egyik tulajdonossal beszélgettünk május végén az étterem megnyitója alkalmából.

Honnan jött az étterem megnyitásának az ötlete?

Orvos vagyok és magam is cöliákiás. A “lisztérzékenységet” a lányom is örökölte  így tisztában vagyok, vagyunk azzal, hogy mennyire fontos a cöliákia kezelésében a gluténmentes diéta. Tíz évvel ezelőtt, amikor akkor még kislányomról kiderült az érintettsége, bizony nehézségekbe ütközött a gluténmentes diétás termékek, gluténmentes élelmiszerek beszerzése.
Mivel élelmiszer kiskereskedésünk volt, kézenfekvő ötletnek tűnt egy diétás szaküzlettel bővíteni a portfóliót. 2009-ben nyitott meg a DiétABC, ahol 4.000 féle diétás termék várja a lisztérzékenység, tejfehérje allergia, laktózérzékenység, tojásallergia és egyéb táplálékallergia vagy cukorbetegség miatt diétázni kényszerülőket.

Villám játék!

Ossza meg ezt a hírt a FB-on és írja meg Facebook kommentben (ITT!), hogy az étlapról melyik ételt fogyasztaná el kettesben párjával!
A játékosok között 2 db 4.000 Ft értékű 2 személyes meghívást sorsolunk ki, 2015.07.10-én!

Az üzletben mindig kellemes péksütemény illat érezhető. Itt készülnek helyben a gluténmentes pékáruk?

Igen az üzlet megnyitása után a  következő lépés a gluténmentes pékségünk megnyitása volt, ahol helyben sütött friss kenyér, kalács, zsemle, bagett, reggeli péksütemények mellett, pizza, meleg szendvics, hamburger, hot-dog is kapható.

Helyben is el lehet fogyasztani a helyben sütött pékárukat?

Igen, ugyanis üzletünk kibővült kávézó-cukrászda résszel, így már  különböző ízesítésű kávé (laktóz és tejmentes), tea, kakaó, gluténmentes és diabetikus torták, cukrászsütemények, fagylalt kínálatunkat is megkóstolhatja az aki betér hozzánk.

Szederinda gluténmentes önkiszolgáló étteremÉs hogy jött az étterem ötlete?

Már 30 éve is étterem üzemelt itt – Torony Étterem Söröző –, amely 2012-ben zárt be. A gluténmentes étterem gondolata már két évvel ezelőtt felmerült bennünk. Az hogy megnyitott a Szederinda Étterem, ahol csak és kizárólagosan gluténmentes ételeink mellett megtalálhatóak még tej-, laktóz-, tojásmentes étkeink is egy hosszú és fáradságos munka eredménye.

Van dietetikus kolléga is az étteremben?

Nagyon szerencsések vagyunk, mert Sereg Dóra személyében főállású okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus áll vendégeink és munkatársaink rendelkezésére a különböző kérdésekkel, tanácsadásokkal kapcsolatban.

Itt házias ízeket talál az is, aki nem is ételallergiás?

A nyitás után azt tapasztaltuk, hogy vendégeink egy rész egyáltalán nem ételallergiás, ők a finom, házias és olcsó ételeink miatt járnak hozzánk, és nem érzik az ízeken a „mentességet”, aminek nagyon örülünk, hiszen az volt a cél, hogy bárki ehessen nálunk egy finomat, olyan családok is, ahol nem mindenkinek kell diétáznia.

Mekkora az étterem befogadóképessége?

10 asztalunkhoz 40 fő tud leülni, de további 16 fő a pultjainknál szintén  meg tud ebédelni. Az étterem alkalmas akár kisebb fogadások, családi rendezvények és esküvői vacsorák lebonyolítására is.

Terveznek-e házhoz-szállítást

Igen, nagy igény van biztonságos – és finom – mentes étel házhoz-szállításra. Jelenleg az igények felmérése folyik és válaszadók igényéhez fogjuk igazítani a szolgáltatást.
Amennyiben van módjuk, kérjük a szederindaetterem.hu weboldalon töltsék ki a kérdőíveinket!

Telt ház van, kiket hívtak meg a mai megnyitóra?

A sajtó képviselőin kívül természetesen meghívtuk azokat a kedves partnereket, akikkel nap, mint nap együtt dolgozunk, akik a hétköznapokban sokat tesznek a cöliákiás betegek gyógyulásáért, életminőségük javításáért.

A Szederinda Önkiszolgáló Étterem bemutatása

Házias, egészséges ételekkel várja a vendégeit, amely ételek új alapanyagok felhasználásával különleges ízvilágot hoznak létre, mely ötvözi a hagyományos ételek megszokott minőségét és ízeit a tudatos, egészségmegőrző táplálkozás előnyeivel. A Szederinda Étteremben csak gluténmentes és laktózmentes alapanyagokból készítik az ételeket, így a gluténérzékeny és laktózérzékeny betegek bármelyik ételt nyugodtan megkóstolhatják. Természetesen gondolnak a többi táplálékallergiás vendég különleges táplálkozási igényére is, vannak teljesen tejmentes és tojásmentes ételek is.

A személyzet pedig készségesen áll a vendégek rendelkezésére a speciális diétájukba illeszthető mentes ételek kiválasztásában.

Szederinda gluténmentes étterem választék

széles mentes ételválaszték

A Szederinda gluténmentes étterem hétfőtől szombatig 11 órától 18 óráig várja vendégeit változatos és egészséges ételekkel.

 • levesek
 • főételek
 • wok ételek
 • rizzottók
 • szárnyas-, sertés– és marha grillsültek,
 • különböző halételek
 • meleg tészta ételek
 • burgerek
 • salátabár
 • számos gluténmentes desszert

Heti ajánlataik közül mindenki talál kedvére valót, de menük is csábítóak!

A konyha kizárólag ellenőrzött, gluténmentes alapanyagokat használ.

Szederinda gluténmentes étterem Vass Balázs séf

Vass Balázs séf

Ha valami nem szerepel az étlapon az táplálékallergiás, ételintoleranciás vendég bizalommal fordulhat a személyzethez, mert biztosan találnak számukra is finom megoldást.

A Szederinda gluténmentes étterem séfje, Vass Balázs, aki több mint húsz éves szakmai tapasztalatát felhasználva, új alapanyagokkal, recepttúrákkal olyan hagyományos, házias ízvilágot teremt, mely egyben egészséges és tudatos gasztronómiai kalandra csábít.

Ünnepélyes megnyitón részt vettek sajtó munkatársai és az étterem szakmai partnerei, vendégei is, ahol egy kötetlen beszélgetés keretében mindenki megkóstolhatta Szederinda mentes ételeit is.

Hol található meg a Szederinda Önkiszolgáló Étterem?

cím: 1091 Budapest, Üllői út 149. – Dési Huber u. 2.
(Ecseri úti M3 metró megálló)
nyitva tartás: Hétfő – Szombat: 11.00-18.00
telefon: Tel.: +36 1 7901713
weboldal: www.szederindaetterem.hu

Május végén nyitotta meg kapuit Budapesten a IX. kerületben egy új, igényes gluténmentes étterem a Szederinda Önkiszolgá…

Posted by glutenerzekeny.hu on 2015. június 29.Kapcsolódó bejegyzések:

Új gluténmentes étterem nyílik Budapest belvárosában
Új gluténmentes étterem nyílik Budapest belvárosában

2015 július 9-én nyit Budapest legújabb gluténmentes étterme a Drop. A Drop GM étterem az Opera mellett található és a...

Itt a nyár - hogy küldjük táborba gluténérzékeny gyermekünket?
Itt a nyár – hogy küldjük táborba gluténérzékeny gyermekünket?

A gluténérzékeny gyerekek is ugyan úgy szeretnek nyáron táborozni, mint társaik. Ne fosszuk meg őket ettől az élménytől, de legyünk...

FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata
FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata

Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinikájának Endoszkópos laborjában és a járóbeteg gasztroenterológiai szakrendelésén kérdőíves vizsgálatot kezdtek. Vegyen részt Ön is az...

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

,