Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Itt a nyár – hogy küldjük táborba gluténérzékeny gyermekünket?

Véget ért az iskola, kezdődik a szünidő! 10-11 hét áll előttünk, amelyről gondoskodnunk kell. Pihenés a nagyszülőknél, strandolás a Velencei-tónál, napközis táborok, sporttáborok, nyaralás a kortársaknál, barátoknál. Persze minden opció fennáll a cöliákiás gyermekek számára is, azonban a szülőknek megfelelően tájékozódniuk kell előtte, hogy csöppségüket gond nélkül engedhessék el a pihenésre.

Napközis táborok

Úszótábor, kézműves tábor, nyelvi tábor? Ne tartsuk vissza cöliákiás gyermekünket! Ne okozzon problémát a gluténmentes diéta! Minden a pontos egyeztetésen, tervezésen, szervezésen és odafigyelésen múlik!

A napközis táborok általában napi egy fő és két kiegészítő étkezést biztosítanak, melyekről megfelelően tájékozódnunk kell, és szükség esetén gondoskodnunk kell a gyermekünk étkezéséről, amennyiben a szervezők nem vállalják a felelősséget, vagy éppen nincs lehetőségük a speciális étrend biztosítására.

Érdeklődjünk, tudnak-e garantáltan gluténmentes étkezést biztosítani (közétkeztetés esetében kötelező biztosítani a speciális diétát is).

Amennyiben a táboroztatók nem vállalják a gluténmentes étkeztetést, érdeklődjük meg, hogy van-e lehetőség az otthonról vitt étel

 • hűtésére
 • melegítésére
 • megfelelő körültekintéssel tudják-e a diétázó gyermekünknek tálalni (nagyobb gyerek esetében van-e lehetőség, hogy ő ezt maga megtegye).

Ötletek, praktikák

Tábor előtt alaposan beszéljük át az étkezéseket gyermekünkkel, győződjünk meg róla, hogy mindent jól tud, nem fog másoktól elfogadni bizonytalan összetevőjű ételeket!

Első nap nézzük át együtt, mi az ami szükség esetén megvásárolható a büfében, és mi az ami nem, de lehetőleg gondoskodjunk róla, hogy ne kelljen a helyi büfében vásárolnia, vigyen otthonról mindent magával.

Gluténmentes tízóraira ötletek

 • gluténmentes ropogtatni való, vendéváróSonkás szendvics salátával (gluténmentes zsemle, vaj, csirkemellsonka, jégsaláta, kevés majonéz/házi joghurtos öntet)
 • Házi tortillatekercs + 100%-os gyümölcslé
 • Házi magvas kekszek + zöldségpüré
 • Kölesgolyó + házi gyümölcsturmix
 • 1db házi gluténmentes kakaóscsiga

Folyadékpótlás!

A gluténmentes ételek mellett a megfelelő folyadékokról se feledkezzünk meg! Szomjoltásra a legjobb a szénsavmentes víz, de készíthetünk gyümölcsteát, vagy csomagolhatunk 100%-os gyümölcslevet is gyermekünknek!

Gluténmentes ebéd ötletek

Cöliákiás gyermekek táboroztatásaJavasoljuk, hogy egyeztessük le a tábor menüjét, és próbáljunk meg mi is hasonló ételeket készíteni gyermekünknek a tábor idejére, hogy ne érezze magát sokkal másabbnak, mint a többiek. Sok gyermeket zavarja, ha valami miatt ki van emelve a többiek közül, ha több figyelem hárul rá, vagy éppen ha túl sokan az ő ételét nézik ebéd alatt.

Korábbi cikkünkben néhány ebédötletet is találnak!

Gluténmentes uzsonna ötletek

Nyári táborok

A napközis tábortól abban különbözik a nyári tábor, hogy míg az előbbinél gyermekünket minden nap mi visszük a helyszínre, ezáltal a reggelijét, vacsoráját otthon fogyasztja el, az aznapi ételét szükség esetén pedig minden nap mi magunk tudjuk neki csomagolni, az utóbbinál – ottalvós nyári táborok – ezzel ellentétben gyermekünket úgy kell összecsomagolnunk, hogy egy hétre elegendő hideg-meleg étel legyen nála arra az esetre, ha bármi probléma adódna.

A táborok esetében is elengedhetetlen a pontos egyeztetés a táboroztatókkal, a helyi élelmezésvezetővel, szakácsokkal. Fontos a táborhely, a menü, a büfé, a játékok ismerete, hogy fel tudjunk készülni előre, melyek lehetnek azok a pontok, ahol gyermekünk glutén-veszélynek van kitéve.

Élelmiszerek, amik jó ha gyermekünknél vannak

Szerencsére egyre több táborhelyszín vállal gluténmentes étkezést, azonban azt érdemes ellenőrizni gyermekünk tábora előtt.

 • Valóban elkülönítik-e térben és időben a gluténmentes ételek készítését a normál ételektől?
 • Valóban gluténmentes alapanyagokat használnak-e?
 • Nem áll-e fenn a keresztszennyeződés lehetősége?

Ha ezekre a kérdésekre mind megnyugtató választ kapunk, még mindig jó tud lenni, ha gyermekünknél az alább felsorolt élelmiszerek közül néhány a táskában lapul majd. Legrosszabb esetben hazaviszi a kis lurkó, de mi nyugodtak lehetünk, hogy biztosan fog tudni enni, bármi is lesz:

 • Előre csomagolt (vákuumcsomagolt) kenyér, zsemle, édes/sós péksütemény
 • Müzliszelet, magvas szeletek
 • Száraztészta
 • Sós ropi, puffasztott rizs, Abonett gluténmentes extrudált kenyér
 • Nápolyi, csokis gluténmentes keksz, stb.

Kisebb gyermek esetében érdemes a táboroztatónak adni az alapanyagokat, míg az édes-sós nassolni-valókat nyugodtan tegyük gyermekünkhöz, akinek a táborok folyamán meg kell tanulnia beosztani ételeit, mivel nem valószínű hogy a tábor környékén pótolni lehet ezeket a speciális termékeket.

Meg kell szoknia, hogy ezeket a speciális diétás termékeket nem szabad osztogatni, kínálgatni (persze ha egy kóstoló falatot ad legjobb barátjának, barátnőjének, azzal nincsen semmi baj, azonban a csere semmiképp ne legyen opció), pont azért, mert nagy valószínűséggel nem beszerezhetőek a tábor környékén, így jobb, ha megtanulja beosztani a mennyiséget.

További ötleteket korábbi cikkünkben olvashatnak!

Mit ehetnek a gluténérzékenyek? Mit nem ehetnek a lisztérzékenyek?

Mit szabad és mi tiltott a gluténmentes étrendben?

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy mit ehet és mit nem ehet egy gluténérzékeny!

Ezért készítettünk egy összefoglaló táblázatot.
Töltse le és nyomtassa ki a listát a fogyasztható és tiltott élelmiszerekről Ön is!
Érdemes a gyermeknek adni egy példányt, ha táborba, vendégségbe, rokonlátogatóba megy, illetve a iskolába óvodába is adni egy példányt a nevelőknek.

 

Ismer garantáltan gluténmentes étkezést biztosító nyári vagy napközis tábort?

Amennyiben olyan táborozási lehetőségről, van tudomása, amely gluténmentes étkezést biztosít, kérem jelezze nekünk!

programajánló

Program ajánlás

 • Bejelentő telefonszáma
 • Bejelentő e-mail címe
 • Az esemény vagy rendezvény fantázianeve
 • MM slash DD slash YYYY
  Az esemény dátuma. ó:p Időpontot, részletes programot a megjegyzés mezőben kéjük megadni.
 • Esemény helyszíne
 • Az esemény, szervező weboldala, ha van.
 • Részletes program leírás, időpont megadása stb.
 • Dobd a fájlt ide, vagy
  Engedélyezett fájl típusok: jpg, png, pdf., Max. file size: 3 MB.
   PDF, JPG, PNG formátumban max 3MB-os fájlokat fogadunk.
  • Kérjük írja be a képen látható biztonsági kódot!
  

  Kapcsolódó bejegyzések:

  Szünidei evezés oktatás gluténmentes étkezés biztosított
  Szünidei evezés oktatás gluténmentes étkezés biztosított

  Nyári evezős tábor, ahol a biztonságos gluténmentes étkezés is garantált. 2 turnus indul: 2016.06.27-07.01. és 2016.07.11-07.15.

  Robin Hood - nyári tábor "lisztérzékeny" gyerekeknek a Börzsönyben
  Robin Hood – nyári tábor “lisztérzékeny” gyerekeknek a Börzsönyben

  ROBIN HOOD TÁBOR néven a Kisinóci Turistaház és Camping területén kerül megrendezésre a nyári tábor gluténérzékeny gyerekeknek, a Börzsöny hegység...

  Főzzön Dialsí gluténmentes tésztát, ha egy villámgyors ebédre vágyik! (x)
  Főzzön Dialsí gluténmentes tésztát, ha egy villámgyors ebédre vágyik! (x)

  Ismerje meg az új olasz, Dialsí gluténmentes tésztacsaládot! A tészta beépíthető a tojásmentes, szójamentes, tejcukor mentes diétákba is. Gyorsan elkészíthető,...

  Táborba megy, menne a cöliákiás gyerek
  Táborba megy, menne a cöliákiás gyerek

  A cöliáka egyetlen hatásos kezelési módja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta. Sok gyermeket a diéta szigorúsága miatt nem tudják...

  Új gluténmentes pástétomok gyerekeknek
  Új gluténmentes pástétomok gyerekeknek

  Az újonnan megjelent pástétomok vidám designja a gyermekeket célozza meg. A sertés és csirke pástétomok garantáltan gluténmentesek így kiváló uzsonnához,...

  , ,