Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata

NCGS kutatás kérdőívA Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának Endoszkópos laborjában és a járóbeteg gasztroenterológiai szakrendelésén kérdőíves vizsgálatot kezdtek az NCGS kutatása érdekében.

Az NCGS kérdőíves kutatásához jelentkezőket, akik az alábbi négy feltételeknek megfelelnek:

 1. átestek már valamilyen, a lisztérzékenységet kutató vizsgálatok valamelyikén (elég az egyik):
   • szakorvos által elrendelt vagy magán laborban elvégzett szerológia, ami vérből vizsgált
    • szöveti transzglutamináz ellenes (tTG IgA, tTG IgG) vagy
    • endomysium ellenes (EMA) vagy
    • deamidált-gliadinpeptid (DGP) antitesteket mér
   • biopszia (szövettan),
   • Biocard gyorsteszt.

  Az ételintolerancia tesztek, biorezonancia és hasonló vizsgálatok nem számítanak.

 2. nem diagnosztizált “lisztérzékenyek” (gluténszenzitív enteropátiás betegek) azaz

   • nem cöliákiások,
   • nem Duhring-betegek
   • nem glutén ataxiások (együtt gluténszenzitív enteropátia).

  Vagyis, gasztroenterológus által diagnosztizált lisztérzékenyek ne jelentkezzenek, mert ez a vizsgálat az NCGS-ről szól!
  Az ételintolerancia tesztek, biorezonancia vizsgálatok nem számítanak diagnózisnak!

 3. glutén fogyasztását követően tüneteket tapasztalnak
   • bélrendszeri
   • bélrendszeren kívüli

  melyek a gluténfogyasztás felfüggesztését követően megszűnnek

 4. betöltötték a 17. életévüket.

Jelentkezni már nem lehet:

A KUTATÁS LEZÁRULT 2015. december elején!

Amennyiben a kérdőívet szeretné kitölteni, a kérdőívet az alábbi helyeken érhetik el:

 • Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endoszkópos labor hétfőtől szerdáig reggel 8 és 12 h között. 1088 Budapest Szentkirályi u. 46. A épület földszint
 • Limitált mennyiségben (első 100 jelentkező esetén) postai úton előzetes kérés

A felhívás:

Nem-coeliakiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata

A glutén a gabonafélek – búza, árpa, rozs – egyik fontos összetevője, másik neve a sikér, ami a búzalisztben található ragasztószerű anyag, a búzalisztből a keményitő kimosásával nyerhető ki. Számtalan proteinből áll, amit szénhidrátok és zsírok egészítenek ki.

Az utóbbi időben világszerte megnőtt az elfogyasztott táplálék gluténtartalmára érzékeny páciensek száma, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy a lisztérzékenység (coeliakia, gluténszenzitiv enteropathia) és a búzaallergia mellett létezik még egy további gluténfüggő tünetegyüttes is, az ún. nem-coeliakiás gluténszenzitivitás (Non-coeliac Gluten Sensitivity NCGS).

Definíció szerint az NCGS glutén fogyasztás hatására jelentkező immunológiai, morfológiai, illetve tüneti megnyilvánulás, olyan egyéneknél, akiknél a coeliakia, és/vagy búzaallergia diagnózisa kizárható.

Ellentétben a coeliakiával, NCGS-ben nem jellemző a vékonybél nyálkahártya pusztulása, a megnövekedett bélfaláteresztő képesség. Míg coeliakiában a vérből kimutatható antitestek (szöveti transzglutamináz ellenes (tTG), endomysium ellenes (EMA) vagy deamidált-gliadinpeptid (DGP)) szintje emelkedett, addig NCGS-ben ezek az antiteestek nem mutatnak emelkedett értéket. Így ma még nem áll rendelkezésre megfelelő diagnosztikai módszer az NCGS kimutatására, sem a vérszérumban, sem a vékonybélből vett biopsziás mintákban nem figyelhető meg jellemző elváltozás.

Az NCGS klinikai képét rendkívül széles, intestinális (hasmenés, hasi diszkomfort vagy fájdalom, puffadás, flatulencia) és extraintestinális tünetek (fáradtság, fejfájás, levertség, tompultság) jellemzik, amelyek a glutén fogyasztása után rövid időn belül jelentkeznek, illetve szűnnek meg a glutén étrendből történő elhagyasát követően, majd az ismételt gluténfogyasztás után ismét megjelennek, miközben coeliakia és/vagy búzaallergia fennállása nem igazolható.

Feltételezik, hogy a glutén mellett más gabonafehérjék, mint például az amiláz-tripszin inhibitorok (ATI) is a tünetek elsődleges kiváltói közé tartoznak, de az is valószínű, hogy az emészthető monoszacharidokban és poliolokban (FODMAPs) gazdag étrend is hatással lehet az emésztőrendszeri tünetek kialakulására.

További kutatásokra van szükség a nem-coeliakiás gluténszenzitivitás felderítéséhez, melynek létezését világszerte elfogadja tudományos közösség, de számos még válaszra váró bizonytalanság és felderítetlen kérdés van még az NCGS-el kapcsolatban.

Mivel ma még nem áll rendelkezésre megfelelő diagnosztikai módszer az NCGS kimutatására, ezért a panaszok és tünetek részletes feltérképezése alapvető fontosságú.

Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának Endoszkópos laborjában és a járóbeteg gasztroenterológiai szakrendelésén kérdőíves vizsgálatot kezdtünk. A vizsgálat célja az ellátott páciensek gluténfogyasztási szokásainak, gluténfogyasztással esetlegesen összefüggő tüneteinek, illetve a Nem-coeliakiás gluténszenzitivitás gyakoriságának és a betegek kórképpel kapcsolatos tájékozottságának feltérképezése.

Kérdőíves vizsgálatunkat szeretnénk, minél szélesebb körben ismertté tenné, ezáltal a vizsgálatba minél több embert bevonni, hogy teljesebb képet kaphassunk az NCGS-ről. Mivel az Etikai Bizottság a kérdőívek kitöltését beleegyező nyilatkozat aláírásához köti, így a kérdőív elektronikus változatban sajnos nem megjeleníthető.

Azon érintettek jelentkezését várjuk a kitöltéshez, akik

 • nem cöliákiások, nem Duhring-betegek és nem glutén ataxiások (együtt gluténszenzitív enteropátia). Vagyis, gasztroenterológus által diagnosztizált lisztérzékenyek ne jelentkezzenek, ez a vizsgálat az NCGS-ről szól! (Az ételintolerancia tesztek, biorezonancia vizsgálatok nem számítanak diagnózisnak.)
 • átestek már valamilyen, a lisztérzékenységet kutató vizsgálatok valamelyikén (elég az egyik):
 • szakorvos által elrendelt vagy maszek laborban elvégzett szerológia, ami vérből vizsgált szöveti transzglutamináz ellenes (tTG IgA, tTG IgG) endomysium ellenes (EMA) vagy deamidált-gliadinpeptid (DGP) antitesteket mér,
 • biopszia (szövettan),
 • Biocard gyorsteszt.

(Az ételintolerancia tesztek, biorezonancia és hasonló vizsgálatok nem számítanak.)

 • glutén fogyasztását követően bélrendszeri, illetve bélrendszeren kívüli tüneteket tapasztalnak, melyek a gluténfogyasztás felfüggesztését követően megszűnnek.
 • betöltötték a 17. életévüket.

JELENTKEZÉS

Amennyiben a kérdőív kitöltésével segítenék a munkánkat, a kérdőívet az alábbi helyeken érhetik el:

 • Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endoszkópos labor hétfőtől szerdáig reggel 8 és 12 h között. 1088 Budapest Szentkirályi u. 46. A épület földszint
 • Limitált mennyiségben (első 100 jelentkező esetén) postai úton előzetes kérés alapján

Vizsgálat menete:

A vizsgálatban résztvevő személyek, a szóban illetve írásban történő tájékoztatás, valamint a beleegyező nyilatkozat aláírását követően kitöltik a „Nem-coeliakiás guténszenzitivitás kérdőívet”. A kérdőív 43 kérdést tartalmaz, négy fő részből áll:

 1. rész: Általános kérdések
 2. rész: Gluténfogyasztással kapcsolatos kérdések
 3. rész: Hagyományos, fehérlisztet tartalmazó étrend követése mellett tapasztalta-e az alábbi tüneteket/jeleket?
 4. rész: Tud-e arról, hogy Önnél fennáll-e valamelyik az alábbi betegségek közül?

Várható haszon

A kérdőívekkel nyert válaszok alapján Ön segíti munkánkat, hogy képet alkothassunk a kórkép gyakoriságáról, megjelenési formáiról és a lakosság NCGS-sel kapcsolatos tájékozottságáról.

Továbbiakban felmerülő kérdéseire szívesen válaszolunk!

Együttműködését megköszönve, tisztelettel:

 

Dr. Juhász Márk Ph.D.                                              dr. Kocsis Dorottya

osztályezető egyetemi adjunktus                              PhD hallgató

Semmelweis Egyetem                                               Semmelweis Egyetem

II.sz. Belgyógyászati Klinika                                    II.sz. Belgyógyászati Klinika

Kapcsolattartó orvos: dr. Kocsis Dorottya, elérhetőség munkanapokon: 06-20-663-2820, email: kocsisdorottya1@gmail.com

 

 Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...

Gluténérzékenység vizsgálat akciós csomagban (x)
Gluténérzékenység vizsgálat akciós csomagban (x)

Ha eddig nem vette a fáradtságot, hogy utánajárjon miért puffad, most jó lehetőség erre a laktóz- és gluténérzékenység vizsgálat akciós...

,