Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténérzékenység diagnózis biopszia nélkül? – Vannak esetek amikor lehetséges.

A korrekt gluténérzékenység diagnózishoz vérvizsgálat (szerológia) és vékonybélbiopszia szükséges. Vannak azonban kivételese esetek:

A gluténérzékenység amennyiben erre az autoimmun betegségre utaló legjellemzőbb tünetek jelentkeznek, már szerológiai vizsgálattal is pontosan kimutatható. Minél fiatalabb a szervezet, annál nagyobb az esély a legjellemzőbb panaszok megjelenésére, természetesen vannak kivételek. Csecsemőknél a glutén bevezetését (4 – 12 hónapos kortól) követően, a fiatal felnőttkorig (18 év), van a legnagyobb esélye annak, hogy a szerológiai vizsgálat olyan magas pozitivitást mutat (akár a normál érték 10-szerese is lehet), mely alapján az orvos fel tudja állítani a gluténérzékenység diagnózisát.

Gluténérzékenység diagnózis biopszia nélkül?

gluténérzékenység vizsgálat gyerekek

Magas pozitivitás esetén a diagnózis felállításához nincs szükség a bélbiopszia elvégzésére. Ezt támasztja alá az alábbi vizsgálatok eredménye is.

Háttér & célok

Az európai gyermek-gasztroenterológiai, hepatológiai és táplálkozástudományi irányelvek lehetővé teszik a gluténérzékenységre vonatkozó diagnózis biopszia nélkül történő felállítását az olyan gyermekek esetében, akik tüneteket mutatnak és a szöveti transzglutamináz antitestek (TGA-IgA) szintje a normál érték (ULN) legalább 10-szerese, amelyet anti-endomysium antitestek (EMA) kimutatásával és a HLA-DQ2/DQ8-pozitivitással kell megerősíteni. A fentebbi megközelítés validálása érdekében egy kiterjedt, nemzetközi prospektív vizsgálatot végeztünk el.

Módszerek:

Az adatgyűjtést 2011 novembertől és 2014 májusig végeztük olyan gyermekgyógyászati kezelést alatt álló (18 éves vagy fiatalabb) betegek körében, akik gluténtartalmú étrendet folytattak és pozitív teszteredményt mutattak a TGA-IgA antitestre nézve, összesen 21 országban és 33 gyermekgyógyászati klinikán.

A helyi központok végezték a tüneteket dokumentálását; az összesített IgA, TGA, és EMA teszteket; és a patkóbél-biopsziából származó szövetpatológiai eredményeket. A gyermekek esetében felszívódási zavar került megállapításra amennyiben krónikus hasmenés, súlycsökkenés (vagy nem megfelelő fejlődés), növekedési rendellenesség vagy vérszegénység jelei mutatkoztak. A központok által dokumentált eredményeket közvetlenül összehasonlítottuk 16 antitestre, (8 TGA-IgA, 1 TGA-IgG, szintre, 6 IgG teszt deamidált gliadin peptidekre, és 1 EMA antitestre, 5 különböző gyártótól) 2 gyártó által készített HLA-DQ2/DQ8 tesztre, valamint a referencia patológustól származó szövettani eredményekre vonatkozóan.

A végső diagnózisok felállítása a helyi és a központi eredmények alapján történt.

Amennyiben a helyi és a központi eredmények is egyaránt gluténérzékenységre mutattak, az eset bizonyított gluténérzékenységként került dokumentálásra. Az olyan betegek, akik az alacsony TGA-IgA szint (a normál érték háromszorosa vagy kevesebb) kivételével egyéb gluténérzékenységre utaló eredményeket nem mutattak, nem kerültek dokumentálásra, mint gluténérzékenységben szenvedő betegek.

A központban végzett szövetmorfometriai vizsgálatok minden egyéb biopszián elvégzésre kerültek, és az eseteket vak-jelleggel alaposan ellenőrizték. A nem egyértelmű eseteknél nem állítottuk fel a gluténérzékenységre vonatkozó diagnózist a pontos számítás érdekében.

 • Az elsődleges cél annak megállapítása volt, hogy a biopszia nélküli megközelítés alkalmas-e arra, hogy a segítségével 99% fölötti pozitív prediktív érték (PPV) mellett azonosítani lehessen a gluténérzékenységben szenvedő betegeket a klinikai gyakorlatban.
 • A másodlagos célok között volt a különböző szerológiai tesztek hatékonyságának összevetése valamint annak értékelése, hogy a javasolt kritériumok egyszerűsíthetők-e.

Eredmények

A vizsgálatba beont 803 gyermek közül

 • 96 kizárásra került az adatokra vonatkozó hiányosságok, alacsony IgA-szint vagy gyenge minőségi biopsziák következtében.
 • A fennmaradt 707 gyermek közül (65,1% lány; medián kor: 6,2 év)
  • 645 gyermek esetében került megállapításra gluténérzékenység,
  • 46 gyermek esetében született negatív
  • 16 gyermek esetében pedig nem egyértelmű eredmény.

A helyi laboratóriumokból származó, a normál érték 10-szeresét meghaladó TGA-IgA-szint, pozitív EMA-teszt és egy egyéb tünet felhasználásával a gluténérzékenység

 • 99,75%-os PPV mellett (95% CI, 98.61–99.99) megállapítható volt (n=399);
 • továbbá a PPV érték 100.00% volt amennyiben bármely tünet helyett kizárólag a felszívódási zavart vettük alapul (n=278).

A HLA-vizsgálatok eredményeinek felhasználása nem növelte a diagnózis felállításának pontosságát.

A központi laboratóriumokból származó eredmények nagymértékben különböztek az olyan betegek esetében, akik alacsonyabb antitest-szinteket mutattak, de amennyiben a TGA-IgA szintje elérte vagy meghaladta a normál érték 10-szeresét, a PPV 99,63% (95% CI, 98,67–99,96) és 100,00% (95% CI, 99,23–100,00) között változott.

Konklúziók

A gyermekek esetében a gluténérzékenységre vonatkozó diagnózis nagy pontossággal felállítható biopszia-vizsgálat nélkül.

A normál érték 10-szeresét elérő vagy meghaladó TGA-IgA-szint, egy második vérmintán elvégzett pozitív EMA-teszt és legalább 1 tünet fennállása alapján megállapított diagnózissal a gluténérzékenységben szenvedő betegek több, mint felénél világszerte elkerülhetőek lennének az endoszkópia kockázatai és költségei.

A HLA-vizsgálat nem szükséges a pontos diagnózis felállításához.

Klinikai vizsgálat regisztrációs szám: DRKS00003555

Forrás: gastrojournal.org


Kapcsolódó bejegyzések:

Mi az a szeronegatív cöliákia? - Negatív szerológia esetén gluténérzékeny?
Mi az a szeronegatív cöliákia? – Negatív szerológia esetén gluténérzékeny?

Sokszor évekig tart a gluténérzékenység felismerése, ennek egyik oka lehet a szeronegatív cöliákia is. Mit jelent ez? Gluténérzékenység vizsgálati...

Glutén bevezetése - amit eddig nem mondtak - szemléltetéssel
Glutén bevezetése – amit eddig nem mondtak – szemléltetéssel

Tudj meg mindent a hozzátáplálásról! Tibay Rózsa dietetikus gyakorlati útmutatása és szemléltetése a glutén bevezetéséről.

Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat
Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat

Marsh-féle szövettani vizsgálat eredményeinek értelmezése. Bélbiopszia eredmény kiértékelése Marsh besorolás szerint

Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!

Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, , , , ,