Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

IBD – Cöliákia – Szója. Mi lehet a kapcsolat közöttük?

Több kutatás is kimutatta, hogy cöliakiás betegekben az IBD közel tízszer olyan gyakran fordul elő, mint az átlagnépességben.

Erre vonatkozóan magyar kutatás is történt amelyről egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, amely alapján:

az IBD is a cöliakiával társuló betegségek közé sorolható, azaz úgy tűnik, hogy érdemes lesz a jövőben a cöliákiások körében IBD irányában vizsgálatokat végezni.

Tudtuk meg Dr. Juhász Márk és dr. Kocsis Dorottya kutatásából. Most egy külföldi érdekes cikket olvastunk, amelyet érdekességképp közlünk:

A szója enyhítheti a gyulladásos bélbetegségek súlyosságát

szója

Egy szójafehérjében gazdag étrend hatásos kiegészítő terápiája lehet a gyulladásos bélbetegség kezelésének – derül ki egy kutatásból, melyet egerek és emberi vastagbélsejt kolóniák segítségével végeztek. Az eredményeket a Journal of Nutritional Biochemistry című kiadványban közölték.

A gyulladásos bélbetegségek közé a colitis ulcerosa és a Crohn betegség tartozik

  • A colitis ulcerosa fekélyes vastagbélgyulladás, mely a csupán a nyálkahártyát érinti, a bélfal rétegei közül a mélyebbeket nem, csak a felületet. A végbélből indul ki, terjed felfelé. Legsúlyosabb esetben jellemző lehet a teljes vastagbél gyulladása.
  • A Crohn-betegség a gyulladás a tápcsatorna bármely részét érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbél együttes gyulladása, megbetegedése. Jellemző még a szakaszosan jelentkező fellángoló gyulladás.

A gyulladásos bélbetegségek összefoglaló neve: IBD. (Inflammatory Bowel Disease – gyulladásos bélbetegségek), mely világszerte közel négymillió embert érint, ez az Egyesült Államokban évente közel 19 milliárd dollár költséget jelent.

A megfelelő étrend elengedhetetlen az IBD-k helyes kezeléséhez

– mondta Joshua Lambert, aki a College of Agricultural Sciences intézményben élelmiszer-tudományi docens. Elmondása szerint a szójafehérje antioxidáns és sejtvédő hatásokat fejt ki a bélsejtekben, s képes mérsékelni egerekben a colitis ulcerosához hasonló gyulladást.

Zachary Bitzer és Amy Wopperer, a kutatás vezetői, egerek fehérjebevitelének 12%-át szójával helyettesítették.

Nem szerettünk volna túl magas szójabevitellel kísérletezni, mely kiszorítana minden más fehérjét az étrendből. Célunk volt megvizsgálni egy olyan étrendet, mely átültethető lenne az emberek mindennapjaiba is.

A kutatók által az egereknek adott szójafehérje mennyisége nem haladja meg 25 g/ nap a kockázatok nélkül fogyasztható szójafehérje mennyiséget.

A napi fehérjebevitel 12%-át biztosító szójával csökkent a kóros testsúlycsökkenés, illetve a lépmegnagyobbodás is mérséklődött az egerekben.

A szója mérsékli a gyulladás tüneteit a bélben, továbbá segít helyreállítani a bél barrier funkcióját

Barrier funkció: a béltartalomban lévő bakteriális állomány és a szervezet steril belső tere között fontos határréteget képez

További kutatások célja lesz megállapítani, hogy az egerekben kimutatott eredmények vajon emberekben is hasonlóak lennének-e. A szója széles körben elterjedt fehérje (gyakran használják hús helyett), így Lambert szerint a szükséges kutatások még a közeljövőben elkészülhetnek.

Forrás: sciencedaily.com


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténérzékenységhez társuló Crohn betegség főbb étrendi javaslatai
Gluténérzékenységhez társuló Crohn betegség főbb étrendi javaslatai

A gluténérzékenységhez Crohn betegség is társulhat Ilyenkor a gluténmentes diéta mellett, oda kell figyelni e két betegség általános étrendi javaslataira...

Szójaallergia
Szójaallergia

A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...

A cöliákia és a gyulladásos bélbetegség (IBD) társult megjelenése
A cöliákia és a gyulladásos bélbetegség (IBD) társult megjelenése

A gyulladásos bélbetegség is a cöliákiával társuló betegségek közé sorolható, azaz úgy tűnik, hogy érdemes lesz a jövőben a cöliákiások...

Szójakészítmények is gluténmentesek általában
Szójakészítmények is gluténmentesek általában

Glutén-intolerancia esetén fontos az élethosszig tartó gluténmentes diéta betartása. Probléma lehet a megszokott búzaliszt helyettesítése. Pl. a szójaliszt is alkalmas...

, , , , ,