Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A tudósok felfedezték az cöliákia okát – és a szükséges kezelést

Az autoimmun betegségek száma jelentősen növekedett az utóbbi évek során, de a diagnózisra gyakran nem kerül sor, és az állapot (vagy helyesebben, állapotok) csak a közelmúltban kerültek a figyelem középpontjába – a betegek közül sokan évekig járnak a rendelőkbe és kórházakba, mielőtt felállítják a diagnózist.

autoimmun betegségek gyógyítása cöliákia gyógyszer

Ahogyan egy beteg jellemezte a The New Yorker-ben:

Úgy lettem beteg, ahogy Hemingway szerint csődbe megyünk: fokozatosan és hirtelen.

A tudósok felfedezték az autoimmun betegségek okát

Ugyanakkor, jó okunk van arra, hogy optimisták maradjunk. Úgy tűnik, hogy a Yale Egyetem kutatói megtalálták a betegség mögött húzódó okokat és azonosították a lehetséges kezelési módszereket.

A Science folyóiratban publikált cikkben az autoimmun reakciókat a bélben található, Enterococcus gallinarum nevű baktériummal hozták összefüggésbe. Állításuk szerint az autoimmun reakciók akkor alakulhatnak ki, amikor a baktérium a bélrendszerben spontán módon egyéb szervekbe, például a lépbe, a májba vagy a nyirokcsomókba vándorol.

Az autoimmun betegség egy krónikus gyulladással járó állapot, amelyet a beteg saját immunsejtjei váltanak ki azzal, hogy megtámadják a tévesen fenyegetésnek vélt egészséges sejteket. A lupus, a rheumatoid artritis vagy a Hashimoto-betegség csak néhány példa a több, mint száz betegség közül, amely ebbe a kategóriába sorolhatók.

Mostantól kezdve ezeket is bélflóra egészségével összefüggésbe hozható betegségek között tarthatjuk számon.

A vizsgálat során a kutatók egereken végeztek genetikai módosításokat, hogy azokat érzékenyebbé tegyék az autoimmun betegségekre. Ezt követően a bélbaktériumokat vizsgálták, hogy azonosítsák azokat, amelyek gyulladást okoztak vagy szerepet játszottak az autoimmun válaszok kialakításához szükséges antitestek termelésében. A jelek szerint a tettes az Enterococcus gallinarum nevű baktérium.

Az eredmények megerősítésére akkor került sor, amikor összehasonlították az egészséges emberekből származó, tenyésztett májsejteket az autoimmun betegségben szenvedő egyénekből származó sejtekkel, és az Enterococcus gallinarum baktérium nyomaira bukkantak az utóbbi csoportban.

A felfedezést azért izgalmas, mert a kutatóknak nem csak az okot sikerült azonosítaniuk, hanem képesek voltak hatékony módon csökkenteni is az autoimmun tüneteket.

Egy antibiotikum vagy vakcina segítségével a kutatók enyhíteni tudták a tüneteket az Enterococcus gallinarum baktérium szaporodásának gátlása révén. Remélhetőleg a kutatás alapján hatékony kezelési eljárások dolgozhatók majd ki bizonyos autoimmun betegségekre vonatkozóan, beleértve az autoimmun májbetegséget és a szisztémás lupust.

Az E. gallinarum elleni vakcina egy specifikus módszer, mivel az egyéb, általunk vizsgált baktériumiok elleni vakcinák nem csökkentették a halálozás mértékét és az autoimmun tüneteket

nyilatkozta Martin Kriegel, a kutatás vezetője.

A vakcinát injekció révén juttattuk az izmokba annak érdekében, hogy elkerüljük a bélrendszerben található egyéb baktériumok elpusztítását.
Az antibiotikumos vagy egyéb kezelések, mint a vakcináció ígéretes lehetőségeket jelentenek az autoimmun betegségben szenvedő egyének életminőségének javítására.

Forrás: www.iflscience.comKapcsolódó bejegyzések:

Krónikus fáradtság szindróma és a gluténérzékenység
Krónikus fáradtság szindróma és a gluténérzékenység

Sokaknak ismerősek lehetnek a tünetek: puffadás, hasi görcsök, migrén, feledékenység, krónikus kipihenhetetlen fáradtság. Egy friss kutatás összefüggést talált a gluténérzékenység...

A lisztérzékenység és a máj
A lisztérzékenység és a máj

Milyen hatással van a gluténmentes étrend az autoimmun hepatitis betegségre? Összefügghet-e a cöliákia májbetegségekkel? Egy rövid tanulmány összefoglalója....

Érdekességek a lisztérzékenységről Dr. Arató Andrástól SOTE egyetemi tanárától
Érdekességek a lisztérzékenységről Dr. Arató Andrástól SOTE egyetemi tanárától

A cöliákia (lisztérzékenység) kialakulására való hajlam, okai. A túl korai glutén bevezetésének kockázatai. A cöliákia felismerése, társbetegségei, kezelése.

A reumás ízületi gyulladás és a cöliákia - gluténérzékenység kapcsolata
A reumás ízületi gyulladás és a cöliákia – gluténérzékenység kapcsolata

Számos tanulmány ír a cöliákia és a reumás ízületi gyulladás együttes előfordulásáról. Az nem jelenthető ki, hogy az egyik betegség...

Pajzsmirigy betegségek és a gluténérzékenység kapcsolata
Pajzsmirigy betegségek és a gluténérzékenység kapcsolata

Pajzsmirigy betegségek és a gluténérzékenység a Hashimoto szindróma folytán függhet össze.

, , ,