Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Felcsillant a remény, hogy lesz gyógyszer a cöliákia kiegészítő kezelésére

cöliákia gyógyszer

A cöliákia egy autoimmun betegség, amelyet az emésztőszervrendszerbe kerülő glutén vált ki.  Cöliákiában a vékonybél-transzglutamináz 2 a glutén peptidekben lévő glutamin maradékok deamidációját okozza, ami fokozza a T-sejtek stimulációját és nyálkahártya-károsodáshoz vezet.

A transzglutamináz 2 gátlása a cöliákia lehetséges kezelési módja.

A ZED1227, egy kis molekulájú vegyület, amely gátolja a transzglutamináz 2-t, egy 2a fázisú vizsgálatban kimutatták, hogy csökkenti a gluténnek kitett cöliákiás betegek nyálkahártya-károsodását.

A Detlef Schuppan (University of Mainz) és Markku Mäki (University of Tampere, Finnország) által vezetett CEC-3 Trial Group által végzett proof-of-concept vizsgálat célja a ZED1227 transzglutamináz-gátló alapvető hatékonyságának és tolerálhatóságának vizsgálata volt.

Hét országból, köztük Németországból 163 kontrollált coeliakiás beteget vontak be a vizsgálatba. Hat héten keresztül az alanyok naponta 10 mg, 50 mg vagy 100 mg ZED1227-et vagy placebót kaptak reggelente, fél órával a 3 g glutént tartalmazó kekszből álló, standardizált gluténterhelés előtt.

Ettől eltekintve az alanyoknak fenn kellett tartaniuk gluténmentes diétájukat.

A Dr. Falk Pharma által támogatott vizsgálat elsődleges végpontja a ZED1227 glutén okozta nyálkahártya-károsodásra gyakorolt hatása volt, amelyet nyombél-biopsziával vizsgáltak a kiindulási időpontban és hat hét elteltével. Erre a célra 142 beteg adatai voltak felhasználhatók. A ZED1227 mindhárom dózisáról kimutatták, hogy a placebóhoz képest mérsékli a vékonybélnyálkahártya glutén okozta károsodását.

A villusmagasság és a kriptamélység aránya, amely a vizsgálat kezdetén 2 körüli értéket ért el, gluténterhelés és 10 mg ZED1227 alatt 0,17-gyel, 50 mg ZED1227 alatt 0,12-vel, 100 mg ZED1227 alatt pedig 0,13-mal csökkent. Placebo alatt a villus-kripta arány 0,61-gyel csökkent. Így a ZED1227-et szedő betegek továbbra is szignifikánsan jobban védettek a gluténnel összefüggő villusatrófiával szemben, mint a placebót kapó betegek.

Alacsonyabb limfocita sűrűség

Az intraepithelialis limfocita sűrűség, a vizsgálat másodlagos végpontja, szintén alacsonyabb volt a ZED1227-gyel, mint a placebóval, 2,7 sejt/100 hámsejt (10 mg), 4,2/100 sejt (50 mg) és 9,6/100 sejt (100 mg). Úgy tűnt, hogy a ZED1227 – különösen a magasabb dózisban – pozitív hatást gyakorol a tünetekre és az életminőségre is.
Ez azonban nem elsődleges végcél egy 2a fázisú vizsgálatban; ezt csak egy 3. fázisú vizsgálatban kellene tesztelni.

Mellékhatások

A mellékhatások közé tartozott a fejfájás, hányinger, hasmenés, hányás és hasi fájdalom. Az előfordulási gyakoriság azonban minden csoportban nagyjából azonos volt, és a panaszok elsősorban a gluténexpozícióra vezethetők vissza. Kivételt képeztek a bőrkiütések, amelyeket a 100 mg ZED1227-et szedő 40 betegből 3 betegnél figyeltek meg.

A ZED1227 további biztonságot nyújthat a coeliakiás betegek számára. Az anyag igen specifikusan gátolja a transzglutamináz 2-t, ezáltal megakadályozza a deamidált glutén képződését, és így feltehetően a T-sejtek glutén által kiváltott aktiválódását.

Lassulnak azok a patofiziológiai folyamatok, amelyek végül a villus atrófiához és a crypták hiperpláziájához, a B-sejtek differenciálódásához és a transzglutamináz 2 elleni IgA képződéséhez vezetnek. A gluténmentes diétát azonban valószínűleg a ZED1227 alkalmazásakor is be kellene tartani, legalábbis nagymértékben.

2021.07.15

Forrás:

Schuppan D et al. A Randomized Trial of a Transglutaminase 2 Inhibitor for Celiac Disease. N Engl J Med 2021;385:35-45; 
https://doi.org/10.1056/NEJMoa2032441


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2021 augusztus
Gluténmentes akciós lista 2021 augusztus

Árengedményes gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a árengedményes gluténmentes termékek listája tartalmaz olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük...

3 új - 30-45%-al csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverékek prebiotikummal
3 új – 30-45%-al csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverékek prebiotikummal

3 új 30-45%-al csökkentett szénhidrát tartalmú gluténmentes lisztkeverék jelent meg a piacon. Egy általános célú egy sütemélnyekre optimalizált és egy...

Gluténmentes akciós lista 2021 július
Gluténmentes akciós lista 2021 július

Leárazott gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a leárazott gluténmentes termékek listája tartalmaz olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük...

Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?
Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?

Többféle módszer vizsgálati módszer létezik gluténérzékenység megállapítására. Mikor melyik gluténérzékenység vizgsálatot kell elvégezni? Mi a különbség?

A 12 legfontosabb tünet, amikor felmerül a gluténérzékenység gyanúja
A 12 legfontosabb tünet, amikor felmerül a gluténérzékenység gyanúja

12 féle gyanús tünet amit akár a cöliáka (gluténérzékenység, közismert néven lisztérzékenység) okoz. A gluténérzékenység tünetei amiket komolyan kell venni,...

Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?
Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?

Cöliákiásoknak tilos a gluténtartalmú ételek fogyasztása. A gluténmentes diéta élethosszig tart és soha sem szabad azt felfüggeszteni. Óvakodni kell a...

, ,