Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

On-line felmérés agyi köd és a gluténérzékenység kapcsolata

cöliákis agyi ködCélok:

A vizsgálat célja a gluténexpozícióval összefüggő neurokognitív tünetek megértése volt az önbevallás szerint cöliákiában (CD – autoimmun betegség ) és nem cöliákiás gluténérzékenységben (NCGS) szenvedő egyéneknél.

A felmérés háttere

Bár a glutén okozta neurokognitív károsodást (GINI; pl. “cöliákiás köd” vagy “agyi köd“) gyakran írják le a CD-ben és NCGS-ben szenvedő egyének, kevés adat áll rendelkezésre az előfordulási gyakoriságról és az ezekhez a tapasztalatokhoz kapcsolódó tünetekről.

Tanulmány:

Egy 9 kérdésből álló online felmérést 1396 személy (1143 cöliákiás és 253 NCGS-es) töltött ki. A résztvevőknek kényszerválasztásos és szabadválaszos kérdéseket tettek fel a gluténbevitel után tapasztalt neurokognitív tünetek leírására. A szabadon válaszolható válaszokat az egészséggel kapcsolatos életminőségi eszköz alapján kifejlesztett kódolási struktúra segítségével kódolták.

A felmérés eredményei:

A felmérésben résztvevők többsége (a CD 89%-a és az NCGS 95%-a) számolt be GINI-tünetekről. A tünetek leírásakor a leggyakoribb szóleírások mindkét csoport esetében a

  • koncentrációs nehézségek
  • a feledékenység
  • a kábultság voltak

A tünetek időzítése, beleértve a tünetek kezdetét és csúcspontját, hasonló volt a 2 csoportban. A szabad válaszok kódolása azt mutatta, hogy a leggyakoribb hivatkozások a kognitív, fizikai, pszichológiai és általános életminőségi hatásokra vonatkoztak.

Következtetések:

Ez a felmérés arra utal, hogy a GINI (“agyi köd”) )gyakori és súlyos lehet mind a CD-ben, mind az NCGS-ben szenvedő egyéneknél.

A kognitív károsodás és a fizikai funkciók hanyatlása hasonló lehet, mint ami más betegségek, például a lupusz esetében előfordul. Mind a CD-ben, mind az NCGS-ben szenvedő egyének klinikai követésének tartalmaznia kell a GINI tüneteinek felmérését.

További kutatások indokoltak, beleértve egy olyan, a betegek által jelentett kimeneti mérőeszköz kifejlesztését, amely magában foglalja a gluténexpozíció neurokognitív hatásait.

 

Forrás: journals.lww.com


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2021 augusztus
Gluténmentes akciós lista 2021 augusztus

Árengedményes gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a árengedményes gluténmentes termékek listája tartalmaz olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük...

Felcsillant a remény, hogy lesz  gyógyszer a cöliákia kiegészítő kezelésére
Felcsillant a remény, hogy lesz gyógyszer a cöliákia kiegészítő kezelésére

Klinikai kutatás első fázisán már túljutott egy készítmény, amit a gluténérzékenység kiegészítő kezelésére fejlesztettek ki.

3 új - 30-45%-al csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverékek prebiotikummal
3 új – 30-45%-al csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverékek prebiotikummal

3 új 30-45%-al csökkentett szénhidrát tartalmú gluténmentes lisztkeverék jelent meg a piacon. Egy általános célú egy sütemélnyekre optimalizált és egy...

Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?
Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?

Többféle módszer vizsgálati módszer létezik gluténérzékenység megállapítására. Mikor melyik gluténérzékenység vizgsálatot kell elvégezni? Mi a különbség?

A 12 legfontosabb tünet, amikor felmerül a gluténérzékenység gyanúja
A 12 legfontosabb tünet, amikor felmerül a gluténérzékenység gyanúja

12 féle gyanús tünet amit akár a cöliáka (gluténérzékenység, közismert néven lisztérzékenység) okoz. A gluténérzékenység tünetei amiket komolyan kell venni,...

, , , , , ,