Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A gluténérzékenység kezelése enzimmel

Lisztérzékenység kezelése enzimmel

Talán hamarosan nyugodtan ehetnek bármilyen tésztát is a gluténérzékenyek! De addig is marad a gluténmentes változat.

A cöliákia, azaz gluténérzékenység egy nagyon komoly autoimmun betegség, amelyet a gluténnak nevezett gabonafehérje vált ki az arra érzékenyeknél.

A gluténérzékenység kezelése eddig jelenleg csak speciális diétával lehetséges.

A glutént alkotó fehérjék hatására a szervezet túlzott válaszreakciót produkálva saját maga ellen fordul, és a saját antigénjeit a hozzájuk kapcsolódó peptidekkel együtt próbálja elpusztítani. A folyamat jellemző helye, a vékonybél, amelynek bélbolyhai látják az események kárát: a folyamatosan fennálló gyulladás következtében a méretük csökken, majd teljesen eltűnnek, kisimul a bélfal, szignifikánsan csökken a táplálék felszívódását biztosító nyálkahártya területe. A súlyos cöliákia felszívódási zavarokhoz vezet, amelynek következtében hiányállapotok léphetnek fel a beteg szervezetében.  A gluténérzékenység kezelésének egyetlen módja napjainkig a gluténmentes diéta volt.

Kutatások a gluténérzékenység tüneteinek csökkentésére

Számos kutatás folyik azzal a céllal, hogy csökkentsék a gluténérzékenység tüneteit, illetve elősegítsék a glutén fehérjéinek felbontását azok számára is, akiknek ez problémát okoz. A tudomány így szeretné lehetővé tenni a glutén érzékenyek számára a glutént tartalmazó ételek fogyasztásának lehetőségét.

Ezek egyik területe egy enzim felfedezése volna, amely elvégzi a glutén fehérjéinek további elemekre bontását, amire a lisztérzékenyek szervezete képtelen.
A laktózérzékenyek például laktáz enzim adagolással meg tudják emészteni a tejcukrot, tehát hasonló módszer már működik.
Kaliforniai tudósok fedezték fel a Kuma Max elnevezésű enzimet, amelyet japán hőforrásokban élő baktériumokból sikerült kivonni.A kivont vegyületet laboratóriumi körülmények között tovább módosították, hogy minden vele szemben fennálló elvárásnak megfeleljen.

Az enzim, megfelelően adagolva 95%-ban ártalmatlanná tette (sikeresen elbontotta) az autoimmun reakciót kiváltó fehérjéket, a gyomorban uralkodóhoz hasonló, savas körülmények között. A kutatók ezt a felfedezést a gluténérzékenységre alkalmazható gyógyszer előállításának ígéretes előkészítéseként értékelték.

A gyógyszert embereken még nem tesztelték, ez a lépés a következő lesz a kutatás menetében.

Addig is, amíg el nem készül a gyógyszer a gluténérzékenységre, kerülje a gluténtartalmú ételeket, élelmiszereket.Ebben hasznos segítség lehet gluténmentes receptgyűjteményünk.Kapcsolódó bejegyzések:

Egy enzim változtathatja meg a gluténérzékenységgel élő emberek életét
Egy enzim változtathatja meg a gluténérzékenységgel élő emberek életét

Időről időre fel-felröppennek hírek olyan gyógyszerekről, készítményekről amelyek az étkezés során elfogyasztott glutén mennyiségét csökkentik. Vigyázzunk ezekkel!

, , ,