Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes jelölésű kölesgolyókat is vizsgált a NÉBIH

Korábban több kölesgolyót érintő termékvisszahívásról voltunk kénytelenek beszámolni, most újra a kölesgolyók voltak górcső alatt:

Kölesgolyókat, köztük 13 bioterméket ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A szakemberek a hatóság laboratóriumaiban különböző biztonsági és minőségi paramétereket vizsgáltak, mérték a termékek mikotoxin, növényvédőszer-maradék, valamint gluténtartalmát, a tápértékadatokat, de a jelölések tanulmányozása sem maradhatott el.

kölesgolyókat vizsgált a NÉBIH

A vizsgált  termékek nagy részével sajnos kisebb nagyobb problémákat ismét sikerült feltárnia a NÉBIH munkatársainak (tápérték adatok eltérése, jelölési hibák)

A 15-ből 7 terméken szerepelt a „gluténmentes” felirat, mely állítást a laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak. További 5 nem gluténmentesként jelölt termék sem tartalmazott glutént, két termékben volt mérhető, de ezeknél feltüntették, hogy a termék nyomokban glutént tartalmazhat.

Tanulságos, hogy ugyan a köles mint alapanyag gluténmentes, de amin a gyártó feltüntette hogy nyomokban glutént tartalmazhat, a vizsgálatok ki is mutattak glutént a termékekben, a jelölés így korrekt volt.

Kimutatható kukorica

A nem akkreditált vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy több termék vélhetően a keresztszennyeződésekből adódó mértéken felül kukoricát tartalmaz, amit a termék összetevői között nem tüntettek fel, amivel kapcsolatosan a NÉBIH további vizsgálatokat végez. (Hallott már a kukorica allergiáról?)

Mindig figyelmesen olvassuk el ezért az összetevőket és kiegészítő allergén jelöléseket se hagyjuk figyelmen kívül!

A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek színét, küllemét, illatát, ízét és állományát. A natúr és enyhén sózott kölesgolyók versenyében első lett a Vital Plus Bio Balls, második helyen végzett a Biopont terméke, míg harmadikként a Pa-Comp Kft. által forgalmazott kölesgolyó zárt.

A földimogyorós ízesítésű kölesgolyók között elsőként a Biorganik végzett, második lett a Vital Plus Bio Balls, a harmadik helyezést pedig a Biopont érte el ebben a kategóriában.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán:

Forrás: NÉBIH.
Bővebben olvasható a NÉBIH Szupermenta weboldalán A vizsgált termékek listája és részletes eredményei PDFKapcsolódó bejegyzések:

Termékvisszahívás extrudált gluténmentes kölesgolyók
Termékvisszahívás extrudált gluténmentes kölesgolyók

Többféle Biopont Kft által forgalmazott gluténmentes extrudált kölesgolyót hívnak vissza a forgalomból. Érintett lejáratú termékek részletes listája ITT.

Tesco válasza kérdéseinkre gluténmentes kölesgolyó termékvisszahívással kapcsolatban
Tesco válasza kérdéseinkre gluténmentes kölesgolyó termékvisszahívással kapcsolatban

Pár kérdést tettünk fel a TESCO-nak a kölesgolyók termékvisszahívása kapcsán. Azt is megkérdeztük, hogy a saját weboldalán a miért nem...

Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes
Az alakor a NÉBIH szerint sem gluténmentes

A HÍRTV hívta fel a NÉBIH figyelmét a megtévesztő weboldalra. Ők valótlanul állították azt hogy az alakor gluténmentes. Nem az....

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

, ,