Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes spagettik tesztje – 9 spagettit tesztelt a NÉBIH

Szerkesztőségünk is meghívást kapott a NÉBIH gluténmentes spagettiket górcső alá vevő érzékszervi vizsgálatra.

glutenmentes spagetti szupermenta

A teszt során többen egy sorszámmal kódolva érkeztek a száraztészták amelyeket először főzés előtt kellett véleményezni, majd a kifőtt tésztákat is megkóstolhattuk. Nagyon érdekes volt, hogy az egyes gyártók termékei között milyen nagy különbség volt színben, illatban és állagban egyaránt.

A NÉBIH laborvizsgálatai alapján minden tesztelt gluténmentes spagetti megfelelt a a mentességi kritériumoknak:

 1. mindegyik gluténmentes volt (20mg < kg), sőt egyet kivéve a gluténtartalom a kimutathatósági határétekét sem érte el.
 2. GMO mentesek voltak
 3. nem volt bennük kimutatható mikotoxin
 4. tejfehérje sem volt kimutatható
 5. amin a gyártó szerepeltette a laktózmentességet az valóban nem tartalmazott tejcukrot.
 6. a tojásmentesség is bizonyítást nyert

Az egyetlen probléma a termékek jelölésével volt, ami 3 terméket érintett.

Részletes összehasonlítás XLS-ben itt – gluténmentes spagetti száraztészta eredmények.

ÁR-ÉRTÉK rangsor pedig ITT

A NÉBIH sajtóközleménye:

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt. Ezúttal is akadtak viszont jelölési hiányosságok, ezért a Nébih ellenőrei 3 esetben figyelmeztetésben részesítették a felelős vállalkozókat.

A vizsgált 9 termék közül 5 kukoricalisztből, míg 4 kukoricaliszt és rizsliszt keverékéből készült. Származását tekintve 4 tészta olasz, 2 román és 2 magyar gyártó terméke. Az egyik termék csomagolásán holland gyártót tüntettek fel, de valójában román cég állította elő a száraztésztát, a felelős élelmiszer vállalkozót határozatban köteleztük a megtévesztő információ javítására. A gyártók – a gluténmentességen kívül – 3 esetben a tojásmentességnek, 2-2 terméknél a laktóz-, és tejmentességnek való megfelelést is vállalták.

Megnyugtató, hogy a tészták mindegyike megfelelt a gluténmentesség kritériumának. A „gluténmentes” kifejezés ugyanis csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez a paraméter 8 vizsgált terméknél a kimutatási határ alatt volt, míg 1 termékben 7,4 mg/kg mennyiségben – azaz határérték alatt – tartalmazott glutént a száraztészta.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai kitértek a termékek mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérje allergén tartalmára is. Jó hír, hogy az eredmények alapján valamennyi tészta megfelelő volt. A két laktózmentesnek jelölt terméknél külön vizsgálták a laktóz esetleges jelenlétét is a szakemberek, de e szempontból sem akadt probléma.

A száraztésztákra vonatkozó minőségi kritériumokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A nedvességtartalom mellett ide tartoznak még a különböző főzési tulajdonságok (pl. szétfővés és összetapadás mértéke). A szakemberek ezen minőségi paramétereket is ellenőrizték és valamennyi tészta megfelelt az előírtaknak.

A termékek jelölésének ellenőrzése során a legjellemzőbb probléma a tápértékek hibás feltüntetése volt. A Nébih jelölési hibák miatt 3 termék felelős vállalkozójával szemben indított hatósági eljárást, és figyelmeztette azokat a hibák javítására.

A gluténmentes spagettik kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a száraztésztákat, száraz és főtt állapotban egyaránt. A vállalkozó szellemű kóstolók pontozták a külső megjelenést, az állományt, az illatot, a színt és természetesen az ízt is. A Szupermenta rangsorában

 • Első helyen a Le Veneziane spagetti végzett. 67,1 pont
 • Második lett a Nutri Free 64,2 pont
 • Míg harmadikként a Cornito zárt. 60,9 pont


További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők ITT és még több adat a Szupermenta weboldalán!

Forrás NÉBIH

Szerkesztőségünk viszont egy másik értékelési szempontot figyelembe vett, ami Magyarországon szintén egy nagyon fontos ismérv: az ár.

Nagyon egyszerű számítással súlyoztuk a minőségi pontszámot az átlagártól való eltéréssel:

A 9 féle spagetti átlagára / kg: 1.877 Ft / kg, Ezt az átlagárat osztottuk el az adott tészta kg-os árával majd szoroztuk be a teszt eredményben kapott összpontszámmal. Így ár-érték rangsort kaptunk, ami kicsit más képet mutat:

 • I. helyen végzett a Pasta D’oro tészta (495 Ft / 500 g = 990 Ft / kg) ár-érték aránya: 99,10 pont
  (eredeti helyezés: 5. hely)
 • II. helyen végzett a Civita gluténmentes kukorica tészta (488 Ft / 450 g = 1084,44 Ft / kg) ár-érték aránya: 90,33 pont
  (eredeti helyezés: 6. hely)
 • III. helyen Carloni ENJOY free Kukoricás száraztészta Spaghetti  (499 Ft / 500g = 998 Ft / kg)  ár-érték aránya: 86,39 pont
  (eredeti helyezés: 7. hely)

végzett.

Érdekes azt is megfigyelni, hogy az 1-3 helyezett gluténmentes spagettik minőségi pontszáma mindössze 10,1% eltérést mutat, addig az ár-értéket figyelembe véve ez már 13%  Ha viszont 1-4 helyezett közötti ár-érték eltérést vizsgáljuk a különbség már nagyon nagy: 10,1% vs. 38% Tehát korán sem biztos, hogy a legdrágább a legjobb választás – sőt !!!

 

 Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2018 június
Gluténmentes akciós lista 2018 június

Szeretne olcsóbban bevásárolni kedvenc gluténmentes termékeiből? Kövesse a gluténmentes termékek akciós listáját, hogy ne maradjon le az akciós gluténmentes termékekről!...

Balatonfenyves - milyen lehetőségeink vannak gluténérzékenyként? Vica 2 helyet tesztelt.
Balatonfenyves – milyen lehetőségeink vannak gluténérzékenyként? Vica 2 helyet tesztelt.

Vica Balatonfenyvesen járt, az ott tapasztalt gluténmentes étkezéssel kapcsolatos élményeit osztotta meg velünk. Két étteremben is ellátogatott. Glutenfree tour rovat....

Gluténmentes jelölésű kölesgolyókat is vizsgált a NÉBIH
Gluténmentes jelölésű kölesgolyókat is vizsgált a NÉBIH

Korábban több kölesgolyó termékvisszahívásról is beszámoltunk, most újból kölesgolyókat vizsgáltak a NÉBIH szakemberei. A gluténmentesként jelölt kölesgolyók valóban gluténmentesek voltak....

, , ,