Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kenyérsütés otthon, gluténérzékenyen is (x)

Mandulaliget gluténmentes főzőtanfolyam dietetikusok szervezésébenA család pénzt kereső tagja a „kenyérkereső”, ha valamire nagy szükségünk van, az „úgy kell, mint egy falat kenyér”, aki szép kort megér, „megette már a kenyere javát” – szólásaink is árulkodnak arról, hogy a kenyér ősidők óta az emberiség legfőbb tápláléka.

Esszük reggelire, vacsorára, leves mellé ebédre, ebből készítünk szendvicset utazásra, kirándulásra, része az ünnepeknek, szertartásoknak, a mindennapi életünknek. Nem csoda, ha kétségbe esik, akiről kiderül, hogy gluténérzékeny és örökre fel kell hagynia a korábbi kenyérfogyasztási szokásaival. Mert a hagyományos kenyér búzából vagy rozsból készül. Az ezekben (továbbá az árpában és a zabban) lévő fehérjét, a glutént pedig egy cöliákiás szervezete nem képes megfelelően feldolgozni. Fogyasztása mellett a szervezetében autoimmun folyamatok indulnak el, amelyek következtében a vékonybél nyálkahártyája károsodik. Mivel a vékonybél regenerálódását csak a szigorúan gluténmentes diéta teszi lehetővé, a cöliákiásnak az átlagos kenyér is tabu.

Hol tudok gluténmentes kenyeret beszerezni?

Számos pékségben készítenek és kínálnak helyben sütött gluténmentes kenyereket. Fontos azonban, hogy ezek a termékek nem feltétlenül külön helyiségben, csak erre a célra használt eszközökkel készülnek, illetve a gluténtartalmú termékektől elkülönített tárolásuk is kérdéses lehet. Ezért kizárólag akkor fogyasszunk ezekből a kenyerekből, ha a pékség garantálja a gluténmentességet az elkészítés, tárolás és a kiszolgálás során is.

Ha ennek ellenére kétségeink vannak, akkor olyan terméket válasszunk, ami előre csomagolt és a címkén a gyártó garantálja a gluténmentességet.

gluténmentesség fogalma

A készen kapható gluténmentes kenyerek másik jellemző problémája, hogy nagyrészt kukoricalisztből, rizslisztből, keményítőkből állnak, ezek az alapanyagok pedig rostban szegények. Mivel kenyeret a gluténérzékenyek is relatíve gyakran és nagy mennyiségben fogyasztanak, az emésztés segítése, a székrekedés megelőzése, a koleszterinszint csökkentése és a vastagbélrák kockázatának csökkentése miatt is fontos, hogy olyan termékeket válasszanak, melyek rostban gazdagok, azaz legalább 60%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznak.

rostban gazdag gluténmentes lisztek

Meglepetés!

A leggyorsabb tanfolyamra jelentkező jutalma 1db 5.0000 Ft értékű jelentkezéskor beváltható kupon:

CY5-T2S-732

Akik pedig megosztják azt cikket és megtippelik FB kommmentben a másik kupon utolsó 2 számjegyét azok között azt kisorsoljuk 2015.07.31-én: EQ8-NLJ-L??

Ilyen összetételű kenyeret vásárolni szinte lehetetlen, ezért előbb-utóbb el kell sajátítaniuk a gluténmentes házi kenyérsütés fortélyait, és meg kell ismerniük néhány működőképes receptet.

A jó minőségű, magas rosttartalmú gluténmentes kenyér sütése kezdetben nehéz feladat, nagy körültekintést és kipróbált recepteket igényel. Sok időt és pénzt megspórolhatunk, ha otthoni kísérletezés helyett szakértő segítségét is igénybe vesszük.

Tipp: A Mandulaliget főzőiskolában táplálékallergiásokra specializálódott dietetikus vezetésével, saját fejlesztésű teljes kiőrlésű kenyérrecepteket próbálhatnak ki az érdeklődők:

főzőiskola Mandulaliget Főzőiskola
cím 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95., L épület, fsz.
bejárat
  • munkaszüneti napokon a Fehérvári úti Multi Plaza recepcióján keresztül
  • munkanapokon a Kocsis utcából is (átlósan szemben a Mens Mentis Egészségcentrum régi rendelőjével)
parkolás A parkolás a Kocsis utcában és a környező utcákban ingyenes.
tömegközlekedés
  • busszal: 114-es, 213-as, 214-es, 103-as
  • villamossal: 47-es, 41-es és a 18-as
Elérhetőség info@mandulaliget.com
weboldal www.mandulaliget.com


Kapcsolódó receptek:

Gluténmentes sajtos calzone
Gluténmentes sajtos calzone

Gluténmentes calzone receptünket nem csak gluténérzékenyeknek ajánljuk! A mai gluténmentes receptünket a Mandulaliget Főzőiskola készítette el számunkra. A gluténmentes főzőtanfolyamon...

Gabonás túrós, gluténmentes kenyér
Gabonás túrós, gluténmentes kenyér

Különleges gluténmentes kenyér recept túróval és gluténmentes gabonákkal. Süssön gluténmentes kenyeret a hétvégére, még nem késő beszerezni a szükséges hozzávalókat!...

Szeretné megtanulni a tökéletes gluténmentes kenyérsütés fortélyait? A Mandulaliget Főzőiskolában szakavatott oktatók…

Posted by glutenerzekeny.hu on 2015. július 23.Kapcsolódó bejegyzések:

3 gluténérzékeny.hu villámjáték nyertesei
3 gluténérzékeny.hu villámjáték nyertesei

Egy napra tettük a 3 villámjáték nyerteseinek sorsolását, hogy egy posztban ki tudjuk hirdetni a szerencsés nyerteseket, Kisorsoltunk: 3x6.000 Ft...

,