Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes sajtos calzone

gluténmentes calzone receptHozzávalók 16 darab gluténmentes calzone-hoz:

  • 50 g barna rizsliszt
  • 30 g kölesliszt
  • 30 g cirokliszt
  • 40 g fehér rizsliszt
  • 40 g burgonyapehely
  • 1 teáskanál fruktóz
  • 4 g szárított élesztő
  • ½ teáskanál xantán
  • só ízlés szerint (1 teáskanál)
  • bazsalikom ízlés szerint (1 csapott teáskanál)
  • ½ kiskanál szárított fokhagyma por
  • 2 evőkanál étolaj
  • 40-50 ml langyos víz
  • pici olaj kenéshez

Töltelék:

  • 50 g laktózmentes reszelhető sajt

(Ízlés szerint variálható a töltelék pl. spenótos mozzarellás, bolognai ragus, tonhalas stb.)

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra.
  • Langyos vízbe tegyünk egy teáskanál fruktózt és szórjuk bele a szárított élesztőt. Addig futtassuk csak, míg egy vékony egybefüggő habos réteget kapunk.
  • A száraz hozzávalókat közben mérjük ki és keverjük össze.
  • A száraz keverékhez adjuk hozzá az olajat és a habos élesztőt. Jól formázható, nyújtható tésztává gyúrjuk, legalább 3-5 percig dolgozzunk vele.
  • Formázzunk belőle cipót, majd 3-5 ml vastagságúra nyújtsuk ki a tésztánkat.
  • Üvegpohárral, vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk a tervezett calzone mérethez megfelelő köröket (kb. 6-7 cm átmérőjűt). Ha van calzone készítő formánk, akkor belehelyezzük a szaggatott tésztát, a tészta közepére helyezzük a tölteléket (ne túl sokat, mert szétszakad a tészta), végül összecsukjuk óvatosan a formát, kivéve belőle pedig sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket. Amennyiben nincs formánk, ugyanígy kiszaggatjuk a tésztát, tepsire rakjuk a köröket, a kör egyik felére helyezzük a tölteléket, úgy, hogy maradjon hely a kör peremén. Ezt a peremet pici vízzel megkenjük, majd ráhajtjuk a töltelékes részre a kör másik felét. A széleit kézzel vagy villával összenyomkodjuk.
  • Ha kész vannak a gluténmentes calzonék, pici olajjal lekenjük a tetejüket és mehetnek az előmelegített sütőbe 15-20 percre.
  • Tálalhatjuk különböző szószokkal, mártogatósokkal együtt is.

Elkészítési idő összesen: 35 perc

  • Előkészület: 20 perc
  • Sütési idő: 15 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyag tartalom 1 adagban

energia 291 kJ /69 kcal
fehérje 1,87 g
zsír 1,68 g
szénhidrát 9,1 g

Tápanyag tartalom az összmennyiségre vonatkoztatva:

energia 4660 kJ / 1 115 kcal
fehérje 30 g
zsír 43 g
szénhidrát 145 g

A receptet a Mandulaliget Főzőiskola dietetikusai fejlesztették ki a gluténérzékeny.hu weboldal olvasói részére.

Ön is elsajátíthatja a gluténmentes kenyérsütés titkait és trükkjeit, ha részt vesz a Mandulaliget Főzőiskola Gluténmentes kenyerek tanfolyamán!

 

Kategória: , ,