Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mikor kihez fordulhat a beteg? A tanácsadó

Nem mindegy milyen tanácsadó tanácsait fogadjuk meg.

Kinek a tanácsát érdemes megfogadni?

Sorozatunk korábbi cikkeiben bemutattuk már a háziorvos, gasztroenterológus, allergológus, dietetikus szerepkörét az egészségügyi ellátásban.

Most essen néhány szó a tanácsadókról is.

Hazánkban mindenki „ért” a focihoz, a politikához és a főzéshez. Nem is lenne ezzel semmi baj, hanem osztogatnák médiában, és úton – útfélen a „tanácsaikat”, vagy nem árulnának valamilyen „csodaszert”.

Semmiképpen sem állítjuk, hogy az „tanácsadók” kategóriát művelők, és „gyógyítók” szándékosan okoznának kárt (vagy azzal, hogy nem jut előrébb a beteg, vagy azzal, hogy a valóban szükséges kezelést szorítja háttérbe a nem megfelelő egyéb ajánlás, lásd például fényevők…)

Viszont kijelenthetjük, hogy a magyar lakosság 90%-a a táplálkozási problémáihoz, nem a megfelelő szakembert választja!

Hihetetlen igény van az egészségre, az egészséggel összefüggő táplálkozási információkra. Ám de ezzel kizárólag alapképzettségű (Bsc) dietetikus, továbbá az arra épülő, de dietetikai alaptudással megszerzett mesterképzésen is részt vett okleveles táplálkozási szakember (dietetikai Bsc+Msc) rendelkezik!

Mivel a külön weboldalt lehetne szentelni, ezeknek a képzéseknek, és az onnan kikerülő embereknek, így csak a legjellemzőbb pontokat jelenítjük meg!

Okleveles táplálkozás tudományi szakember (ráépülési szak)

A képzés célja olyan multidiszciplináris ismeretekkel rendelkező szakemberek
képzése, akik egészségügyi, élelmiszer-ipari és természettudományos szemléletük,
tudásuk birtokában képesek a világszerte fokozódó igénynek megfelelően az egészség
megőrzés szempontjait is figyelembe vevő minőségi élelmiszerek, funkcionális
élelmiszerek, táplálék kiegészítők, speciális tápszerek, gyógytermékek, gyógyhatású
termékek fejlesztésére és magas szintű táplálkozástudományi kutató, tanácsadó, egészségnevelő munkára, az élelmiszerbiztonsággal és toxikológiai vizsgálatokkal
kapcsolatos jelenleg átalakulóban levő szabályozási rendszer kialakítására ágazatközi
és társadalmi együttműködésben hazánkban és az Európai Unióban.

Képzési idő: 4 félév.
A szakmai gyakorlat négy hetes diplomaírással kapcsolatos laboratóriumi, dietetikai vagy termelési gyakorlat.
Mire jogosult az érvényes működési engedéllyel rendelkező okleveles táplálkozástudományi szakember?
A képzés céljában megfogalmazottak alkalmazására! De semmiképpen nem betegségek esetén egyéni dietetikai tanácsadásra! Kivétel persze a Bsc-s dietetikusok!
Bővebben

Természetgyógyász

Egy törvény szabályozza: 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről:

2. § (1) A betegség megállapítása és a terápiás terv elkészítése, a beteg egészségi állapotának figyelemmel kísérése orvosi feladat.
Az orvos vagy a beteg kezdeményezésére, a tevékenység végzésére képesített – nem orvos – személy részt vehet a beteg ellátásában, és a nem – konvencionális gyógymódot a (2) bekezdés kivételével, a természetgyógyászati képesítésének megfelelően előzetes orvosi vizsgálat, illetve szakellátás után vagy azzal párhuzamosan, a beteg rendszeres orvosi ellenőrzése mellett – kiegészítő tevékenységként – önállóan végezheti.
Amennyiben a nem orvos, tevékenység végzésére képesített személy bevonását az orvos kezdeményezi, ehhez a beteg beleegyezése szükséges.

Képzési idő: 4 félév
A képzésről itt olvashatunk bővebben.

Élelmiszermérnök, mint táplálkozási tanácsadó

Hogy kerül a csizma az asztalra? Jó néhány élelmiszermérnök gondolja azt, hogy ő aztán ott van az élelmiszereknél, és ezzel a tudással, nyugodtan vállalkozhat táplálkozás tanácsadásra.
Csak jelen pillanatban azt nem értjük, tudjuk, hogy mégis milyen kompetencia alapján? Sem anatómiai, sem élettani, sem belgyógyászati, sem gyógyszertani ismeretei nincsenek!

Képzési idő: nincs jelentősége, hiszen semmilyen alapképzettséget sem ad.
Bővebben.

Ki az életmód tanácsadó és terapeuta?

Itt van a legnagyobb keverés – kavarás!

Az életmód-tanácsadó a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltése terén primer prevenciós feladatokat (művelődési központok, magánvállalkozások, utazási irodák) lát el, míg az egészségügyben specializálódik a betegellátás-, és gondozás során hiányterületet képező egészségnevelési feladatok hatékony ellátására.

A képzésről itt olvashatunk bővebben.

Képzési idő: 2 félév

De távoktatásban is megszerezhető ez az elnevezés!

A témakörök az ETI vizsgakövetelményeknek felelnek meg. A hallgatók betekintést kapnak a hagyományos kínai gyógyászatba, különféle mozgás, légzés- és masszázsterápiákba. Megismerik az egészséges életmód elemeit, a böjtkúrákat.
További ismeretek: anamnézis-felvétel, terápiás terv készítése, szekunder prevenció, életkori sajátosságok a kezelések során, 50 gyógynövény felismerése, táborszervezési ismeretek.

Képzési idő: 6 hétvége
Bővebben

Ki az önjelölt-, független „táplálkozási tanácsadó”, „étkezési-, táplálkozásspecialista”?

Azért nevezzük ezeket az általában termékforgalmazókat „önjelölt vagy független  táplálkozási tanácsadókat” önjelölteknek és/vagy függetleneknek, mert semmilyen korrekt táplálkozás tudományi képzettségük sincs, viszont egy termékgyártók általi „képzésen” részt vettek, ahol elsősorban a termékeladást oktatják, természetesen némi egyéb információkkal ellátva őket, amihez bárki, bármikor egyébként a médiából megszerezhet (pl: C vitaminról…).

Vagy, úgy nevezett önképzéssel olvastak el különféle könyveket, irományokat, és mivel 1-2 olvasott „javaslatot” kipróbáltak, és „bevált”, meggyőződéses hittel állítják, hogy ők értenek a táplálkozási problémák megoldásához.

Általában a termékek ára a legtöbb esetben irreálisan magas! Ezek a termékek „alá vannak támasztva” jól hangzó intézetek kutatásaival, elismert „szakértőkkel”. Ha viszont alaposan utána nézünk, a legtöbb esetben kiderülnek olyan csalások, hogy a „Doktor Úr”, mérnök (közgazdász, állatorvos, jogász), vagy a „híres intézet” 2 -3 főből áll, vagy a valóban orvosi diplomával rendelkező orvost, akiről szó van, eltiltották a praktizálástól!

Akik még szóba „jöhetnek”: edzők, sportolók, személyi trénerek, főző bloggerek, celebek, meteorológusok, pszichológusok, masszőrök, tanárok, szakácsok, gyógyfüvesek, bioboltok eladói…. és biztos vagyok benne, hogy van, aki kimaradt a felsorolásból!

Önök döntik el, hogy mikor, kihez fordulnak, de ne felejtsék el, akár az ablakon kidobott pénz is sajnálhatják, de mi történik akkor, ha problémájuk súlyosabb fordulatot vesz, a gyógyulás helyett!

Amennyiben Ön bármilyen furcsa tünetet észlel önmagán, javasoljuk, hogy először forduljon a háziorvosához.

A háziorvos szükség esetén TB finanszírozott kivizsgálásra, dietetikai tanácsadásra tudja Önt beutalni, fel tud írni olyan vényköteles gyógyszereket, amelyekhez hasonló vagy azonos hatóanyagú gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők egyébként többszörös áron vásárolhatóak meg! Fordulhat magán úton is szakrendelésre, ahol allergia, ételérzékenység, vitamin- és hormon szint és egyéb vizsgálatokat térítés ellenében – gyorsan sorsban-állás nélkül végeznek el. Térképünkön megtalálhatóak ezek a diagnosztikai központok.

Kérdezze szakértőinket!

A weboldalunkon feltett gluténérzékenységgel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre dietetikus vagy gasztroenterológus szakértőnk néhány munkanapon belül válaszol.
A válaszok azonban nem helyettesíthetik az orvosi kivizsgálást, és esetleg szükséges laborvízsálatokat!
A korábban feltett kérdésekre adott válaszokat itt találja meg és itt tehet fel új kérdést.Kapcsolódó bejegyzések:

Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.
Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.

Cikksorozatunk mai fejezetében a dietetikus tevékenységét mutatjuk be.

Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus
Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus

Cikksorozatunk mai fejezetében a gasztroenterológus és allergológus tevékenységét mutatjuk be.

Mikor kihez fordulhat a beteg? Háziorvos.
Mikor kihez fordulhat a beteg? Háziorvos.

Mégis kihez forduljunk a számunkra igen kellemetlen tünetek megjelenésekor? Háziorvos, gasztroenterológus, dietetikus? Cikksorozatunk első darabja a háziorvos tevékenységét mutatja be....

, ,