Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.

Dietetikus - táplálkozási tanácsadó.

A dietetikus táplálkozástudományi szakember.

Háziorvos, gasztroenterológus, allergológus, dietetikus. Mit jelentenek az egyes kifejezések? Kihez fordulhat panaszával a beteg?
Eddigi cikkeinkből megismerhették a háziorvost és a gasztroenterológus és allergológus szakembereket.

Célunk, hogy rámutassunk, hogy ha olyan „szakemberrel” akadnak össze, aki valójában nem ért az adott betegséghez, problémához, akkor bizony belekerülhetünk egy „kísérletezgetős játszmába”, jelentős és felesleges pénzkiadással összekötve.

Nem célunk:

 • bárkit is lejáratni

Igen, tudunk róla:

 • igen, vannak diplomás szakemberek, akik „kissé lemaradtak”…
 • igen, vannak diplomás szakemberek, akiknél „van az a pénz, amitől korpásodik a hajuk” ….

mint minden más szakmában, itt is vannak gyarló emberek!

Nem árt, ha tudjuk, sehol a világon nincs törvényben, hogy valójában kiadhat ma táplálkozási tanácsot…..akár a szomszéd, akár úgy nevezett táplálkozási és/vagy életmódtanács adói tanfolyamot végzettek (nulla biokémia, fizika, anatómia és egyéb szükséges tudás nélkül), illetve az orvosok sajátosan egyedi esetében (nagyon – nagyon minimális a tananyagukban az elmélet dietetika – a gyakorlati meg nulla, így nem is képesek jó táplálkozástudományi szakemberként megjelenni, kivétel az az orvos, aki a dietetika szakot is elvégezte, vagy dietetikussal együtt dolgozik), az oktatás hiányosságai folytán nem alkalmasak korrekt egyéni étrend összeállításra.

A választás nehézsége – kihez forduljunk?

Kora reggel elromlik a mosógépünk (motor, számítógép, autó, stb…) bizony nem állunk neki otthon szétszedni, és tanakodni, hanem elő a telefonkönyv, nyomás a szerviz, sőt inkább a szakszerviz!

Mi a különbség a kettő között? A szerviz általában – általánosságban foglalkozik a gépekkel, a szakszerviz pedig konkrétan az adott típussal. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az ember egészségével foglalkozhat a bolti eladótól kezdve a kozmetikuson keresztül, a különféle hosszúságú tanfolyamot végzett természetgyógyász is, de a főiskolát – egyetemet végzett dietetikus, vagy orvosi (nem doktori, az kevés! mert doktor, a jogász, a közgazdász is) diplomával és érvényes működési engedéllyel rendelkező orvos is, akkor csak rajtunk múlik, hogy kit választunk, az egészségünk érdekében!

Alapjavaslatunk, hogy mindig elsőre a háziorvost keressük meg az egészségügyi problémánkkal, bízzunk meg benne, és várjuk a javaslatait!
Elküldhet további vizsgálatokra, szakorvosokhoz – be tud utalni ingyenes szakrendelésre, de javaslata alapján magán szakrendeléseket is igénybe lehet venni beutaló és várólista nélkül – igaz térítés ellenében. A háziorvos javaslatot tehet, az étkezésünk megváltoztatására, de ilyenkor érdemes már dietetikushoz menni!

Ki az a dietetikus? Kérdezik a legtöbben…

Kezdjük az egyszerűbbel, ki NEM dietetikus (kivétel, ha dietetikusi diplomája is van!):

 • nem szakács,
 • nem diétás szakács
 • nem diétás nővérke
 • nem a reggeliztető
 • és nem is diabetikus….
 • nem gyorstalpalót végzett táplálkozási tanácsadó
 • nem orvos
 • nem természetgyógyász
 • nem külföldön végzett gyorstalpalós kamuvega intézményben tanult valaki

A cikk a következő oldalon folytatódik!Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Kezeletlen cöliákia – gluténintolerancia hatása egyes daganatokra
Kezeletlen cöliákia – gluténintolerancia hatása egyes daganatokra

A cöliákiásokat érintő lymphomák közül a non-Hodgkin lymphoma a leggyakoribb, de akik gluténmentes diétájukat hibátlanul betartják, nem tartoznak magasabb kockázatú...

Mikor kihez fordulhat a beteg? A tanácsadó
Mikor kihez fordulhat a beteg? A tanácsadó

Kijelenthetjük, hogy a magyar lakosság 90%-a a táplálkozási, egészségügyi problémáihoz, nem a megfelelő szakembert választja! Sok tanácsadó nem rendelkezik...

Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus
Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus

Cikksorozatunk mai fejezetében a gasztroenterológus és allergológus tevékenységét mutatjuk be.

Mikor kihez fordulhat a beteg? Háziorvos.
Mikor kihez fordulhat a beteg? Háziorvos.

Mégis kihez forduljunk a számunkra igen kellemetlen tünetek megjelenésekor? Háziorvos, gasztroenterológus, dietetikus? Cikksorozatunk első darabja a háziorvos tevékenységét mutatja be....

, , , ,