Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mit kell tudni a gluténról?

Gluténmentes sütemény

Gluténmentes sütemény

Az alábbi cikk a heraldnews.com -on olvasható angol nyelven.

Mi a glutén?

Manapság rengeteget hallani róla, hiszen szinte mindenkinek van egy olyan ismerőse, barátja, rokona, aki a gluténmentes étrend híve, vagy akár csak egyszerűen gluténérzékeny, és ezért kell ezt a fehérjét kerülnie.

De aki nem érzékeny rá, vajon annak is ajánlott kerülnie a fogyasztását?

A glutén egy jellemzően a búzában, rozsban, árpában megtalálható fehérje, amellyel rengeteg feldolgozott élelmiszerben találkozhatunk, a pizzától kezdve a kenyérig és a péksüteményekig. Éppen ezért nem könnyű feladat elkerülni azok számára, akik érzékenyek rá.

Honnan tudhatjuk, hogy kerülnünk kell a glutént?
Erre csakis érzékenység esetén van szükség – észben kell tartanunk azt is, hogy a gluténmentes diéta nem olyan diéta, amelynek a fogyás célja vagy eredménye volna.

Ha bizonyos ételek elfogyasztása után szédülést, fáradtságot, emésztési problémákat vagy bőrpanaszokat tapasztalunk, akkor van esély az gluténérzékenység meglétére.

Az étrendváltás előtt azonban mindenképpen szükség van arra, hogy orvossal, dietetikus szakemberrel konzultáljunk, és a korrekt diagnózis felállításra.

Bárhogyan is étkezzünk azonban, az egészséges étrend alapja minden esetben a mennyiség, a minőség, a tápanyag-egyensúly és a változatosság szempontjai kell, hogy legyenek, mivel a szervezetnek minden neki szükséges vitamint és ásványi anyagot meg kell kapnia.

A gluténmentes étkezés hívei számára jó hír lehet, hogy ennek népszerűségével együtt napjainkban a gluténmentes élelmiszertermékek száma is egyre növekszik, tehát könnyebb e fehérje elkerülése a mindennapi étkezés során. Ezeket azonban alaposan meg kell vizsgálni, mivel a jobb íz vagy megjelenés érdekében sok élelmiszer-ipari vállalat adalékanyagokat juttat ezekbe az élelmiszerekbe, miközben a hasznos tápanyagok mennyisége egyre kisebb bennük.

Becslések szerint az amerikai lakosság 6 százaléka, mintegy 18 millió ember szenved cöliákiában.

Az érzékenység tüneteinek súlyossága az egyszerű hasmenéstől, a komolyabb tünetekig terjedhet, így a cöliakia esetében a glutén teljes kiiktatása szükséges az étrendből.

Gluténérzékenység-kutató Központ (CCR)
Ételkvíz

Az alábbiak közül melyik tartalmazhat glutént?

A. hot dog
B. szójaszósz
C. édesgyökér
D. mindegyik

Glutén: Egy a búzában, rozsban, árpában és bizonyos esetekben zabban megtalálható fehérje.

A kenyerekben, tésztákban vagy adalékanyagként aromaanyagokat, stabilizálószereket és sűrítőszereket tartalmazó termékekben is megtalálható, például a ketchupban és a fagylaltban.

“A hogyan tovább glutén nélkül szakácskönyv” („The How Can It Be Gluten Free Cookbook”), az America’s Test Kitchens szerkesztőitől

Egy jó gluténmentes ételhez nem elég egy recept. Új módszerekre van szükség, ebben segíthet az America’s Test Kitchen csapata, akik több ezer receptet próbáltunk ki (melyek legtöbbje szörnyű volt), mielőtt rájöttek, hogyan lehet finom gluténmentes ételeket készíteni. Ebből a mérföldkőnek számító könyvből megtudhatja, mi (és miért) működik, így remek lasagnát, sült csirkét és friss tésztát készíthet konyhájában.
A sütés technikáját újraalkotva pedig nagyszerű süteményeket, tortákat, kenyereket, kekszeket és hasonlókat készíthet.

A kvíz megfejtése:

D: Mind tartalmazhat glutént.

Ön ismeri a receptgyűjteményünket?Kapcsolódó bejegyzések:

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

, , ,