Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Mit jelent az hogy gluténmentes?

gluténmentes, gluten-freeGluténérzékenyeknek, azaz a cöliákiásoknak a gluténmentes ételek jelentik az életet!

A cöliákia ma ismert egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes étrend.

Rögtön fel is merül két kérdés:

 • Honnan tudjuk, hogy egy élelmiszer gluténmentes?
 • Mit jelöl a „gluténmentes” jelzés?

Gyors, rövid válasz: 20 mg / kg a gluténmentesség határértéke.  E határék feletti gluténtartalmú termék nem nevezhető gluténmentesnek.

Frissen diagnosztizált cöliákiásként érthető, ha a mellbe vágó gluténmentes diéta bevezetéséhez, minden termékkel szemben óvatosak vagyunk!

Olyan termékek, kell választanunk, amelyektől nem kell félni, nyugodtan betehetjük kosarunkba őket. Ezek a termékek a gluténmentes termékek, melyek szigorú ellenőrzéseken esnek át azért, hogy a vásárlók speciális táplálkozási igényeiket kielégítsék.

Legújabb cikkünkben bemutatjuk a gluténmentesség jogszabályi hátterét és a szabályozások evolúcióját az évek során.

Az élelmiszeriparnak és a különböző szabályozásoknak, rendeleteknek köszönhetően a cöliákiások igen időigényes vásárlása valamivel rövidült, mivel a számukra speciálisan előállított termékeken kívül ma már egyre több terméken megtalálható a gluténmentes felirat és a jól látható allergén információk is.

Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabályok, rendeletek változásai:

Az Európai Unióban és Magyarországon különböző rendeletek szabályozzák a gluténmentes diétában fogyasztható termékeket.

A jelenlegi jogi szabályozás előzményei:

 • az analitikai módszerek kifejlesztése a glutén kimutatására
 • a betegség biokémiai mechanizmusának megismerése

Első lépcsők a gluténmentesség értelmezésének szabályozásban

 • A búzakeményítőt használták a gluténmentes étrendben (tapasztalatok szerint használata nem okozott visszaesést a betegek állapotában, megállapították, hogy ha a keményítő nitrogén tartalma < 50 mg/100 g sza. (ez megfelel 0,3 g /100 g sza. fehérjének), akkor az használható a gluténmentes étrendben.

Mindez megjelent: Codex Alimentarius Standard 1981 és részben a Magyar vonatkozó jogszabályban (a tiltott gabonákból származó fehérjetartalom értéke legfeljebb 0,05 g /100 g sza. lehet)

2004 évi szabályozások

 • 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről tartalmazza azt a 14 jelölésköteles allergén összetevőt, amelyet kivételektől eltekintve jelölni kell.
  Glutént tartalmazó gabonákat (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és az azokból készült termékeket ezek alapján tehát minden esetben fel kell tüntetni a termék összetevői között.
 • 36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről
  meghatározza, hogy ezeket a különleges élelmiszereket („amelyek különleges összetételük vagy az előállításuk során alkalmazott különleges eljárás következtében megfelelnek a meghatározott táplálkozási céloknak”), egyértelműen el kell különíteni a többi általános közfogyasztásra szánt élelmiszertől, így azon élelmiszereken, melyek általános fogyasztásra készültek, a diétás jelzőt alkalmazni tilos. Ekkor a termékeken a „gluténmentes” „lisztérzékenyek is fogyaszthatják” vagy ehhez hasonló jelöléseket lehetett alkalmazni, azonban ez az alább bemutatott rendelettel szigorodott, a termékeken jelenleg kizárólag a gluténmentes jelölés alkalmazható.

2009 évi szabályozások

A Bizottság 41/2009/EK rendeletét (2009. január 20.), amely a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szól, 2012. január 1-től kötelező alkalmazni. Ez a jelenleg is érvényben lévő rendelet.

 • „A gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek olyan különleges táplálkozási célú élelmiszerek, amelyeket speciálisan úgy gyártottak, készítettek és/vagy dolgoztak fel, hogy a gluténérzékenyek különleges táplálkozási igényeit kielégítsék.”
 • E szerint glutént tartalmaz a búza, árpa és a rozs, ezért gluténérzékenyek nem fogyaszthatják, azonban a rendelet szerint a zab káros hatása nem minden cöliákiásnál igazolható, ezért a termékek címkézése során a zabot tartalmazó termékek gluténszennyezettségének kockázatát kell figyelembe venni.
  Zabot tartalmazó termék abban az esetben fogyasztható, amennyiben a termékben felhasznált zab gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg / kg-ot.

Mivel a különböző gluténérzékeny egyének egy korlátozott tartományon belül a glutén különböző kis mennyiségeit tolerálhatják (megfelelő orvosi, és dietetikai felügyelet mellett), a Codex Alimentarius Bizottság 2008 júliusában elfogadta a gluténérzékenyeknek szánt különleges táplálkozási célú termékekre vonatkozó standardot, hogy a cöliákiások megtalálják az igényeiknek és a gluténérzékenységi szintjüknek megfelelő élelmiszerek választékát a piacon.

Így vannak a „gluténmentes termékeknek ” és a „nagyon alacsony gluténtartalmú termékeknek”:

 • gluténmentes” jelző akkor alkalmazható, ha a gluténtartalom a végső fogyasztó számára értékesített termékben nem haladja meg a 20 mg / kg-ot (20ppm), valamint nem téveszti meg a fogyasztót.
  A 2009 évi rendelet alapján azonban a „gluténmentes” jelölés a különleges táplálkozási célra gyártott élelmiszereken kívül alkalmazható még a közfogyasztású, természetesen glutént nem tartalmazó élelmiszereken is, így számos közfogyasztású terméken (pl.: felvágott, tejtermék) találkozhatunk a gluténmentes jelöléssel.
 • nagyon alacsony gluténtartalmú” megjelölés az előbbivel ellentétben kizárólag gluténérzékenyeknek (különleges táplálkozási célra) gyártott élelmiszeren lehet, amelynek gluténtartalma nem haladja meg 100 mg / kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.
  E jelölés nem tüntethető fel olyan élelmiszereken, ahol a gluténtartalmú összetevőt, glutént nem tartalmazó összetevővel helyettesítették!

2011 évi szabályozások

1169/2011 EU rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról
magába foglalja azt az újítást, hogy az összetevők felsorolásakor az allergéneket minden esetben vizuálisan is ki kell emelni a könnyebb észrevehetőség, értelmezés érdekében, valamint a rendelet kötelezővé teszi a 100g /100 ml-re vonatkozó tápanyag-összetétel jelölését és a származási hely (ha elmulasztása félrevezetné a fogyasztókat) feltüntetését is.

Ezt a rendeletet 2014. december 13-tól kell alkalmazni, kivéve a 9. cikk (1) bekezdésének 1) pontját, amelyet 2016. december 13-tól, valamint a VI. melléklet B. részét, amelyet 2014. január 1-jétől kell alkalmazni.

2014 évi szabályozások

A BIZOTTSÁG 828/2014/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2014. július 30.) a fogyasztóknak az élelmiszerek gluténmentessége vagy csökkentett gluténtartalma tekintetében nyújtott tájékoztatásra vonatkozó követelményekről.

Ezt a rendeletet 2016. július 20-tól kell alkalmazni.

Az élelmiszerek gluténmentességére vagy alacsony gluténtartalmára vonatkozó, megengedett kijelentések és ezek használatának feltételei

 1. Általános követelmények GLUTÉNMENTES A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg / kg glutént tartalmaz. NAGYON ALACSONY GLUTÉNTARTALMÚ A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer – amely egy vagy több, búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek keresztezett változataiból származó összetevőből áll, vagy ilyen összetevőt tartalmaz, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék – a végső fogyasztó számára értékesített formájában legfeljebb 100 mg / kg glutént tartalmaz.
 2. A zabot tartalmazó élelmiszerre vonatkozó kiegészítő követelmények:
  A gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg / kg.

Az átmeneti időszak után a rendelet előírásainak nem megfelelő termékek nem forgalmazhatók a Közösségben.Kapcsolódó bejegyzések:

Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!
Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!

Sokszor merül fel kérdés, hogy az E-számok közül van-e olyan amit glutén tartalmú adalékot jelöl. Lássuk!

Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!
Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!

Felkapott a gluténérzékenység témája, mint betegség, holott igazából a cöliákia nem egy szimpla glutén elleni érzékenység! Nem kell félni a...

Mit kell tudni a gluténról?
Mit kell tudni a gluténról?

Glutén: Egy a búzában, rozsban, árpában és bizonyos esetekben zabban megtalálható fehérje, amely a gluténérzékenyeknek- cöliákiásoknak kellemetlen tüneteket okoz. A...

, ,