Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

NCGS – friss kutatási eredmények. Nem cöliákiás mégis gluténérzékeny?

A kutatás célkitűzése

NCGS kutatás, gluténérzékenység

folyamatosak a gluténérzékenységgel kapcsolatos kutatások

A búza (fehérje) glutén tartalma, valamint annak rokon fehérjéi képesek az arra genetikailag hajlamos egyénekben autoimmun enteropathiát (bélbetegségeket) kiváltani, melyet cöliákiának neveznek. Vannak azonban olyan betegek, akik a búza elfogyasztásának hatására (legfőképpen gyomor-, bélrendszeri) tünetek széles skáláját produkálják anélkül, hogy a cöliákia szerológiailag vagy szövettanilag igazolható lenne. Ezen tünetek kóroktana és hatásmechanizmusa ismeretlen, és mind ezidáig nem sikerült egyetlen biomarkert sem azonosítani.

A cél annak meghatározása volt, hogy a cöliákia hiányában fellépő érzékenység a búzára együtt jár-e olyan szisztémás immun-aktivációval, mely összefüggésbe hozható az enteropáthiával.

A vizsgálat elrendezése

A vizsgálatba bevont egyéneket három csoportba osztották:

  • az elsőbe azok kerültek, akik a búza elfogyasztásának hatására jelentkező tünetekről számoltak be, de akik esetében a cöliákiát és a búza-allergiát is kizárták
  • a második csoportba a cöliákiában szenvedők kerültek
  • míg az egészségesek alkották a kontroll csoportot.

A szérum minták vizsgálata során a bélsejtek károsodására utaló jeleket kerestek, valamint megvizsgálták a mikrobiális komponensekre adott szisztémás immunválaszt is.

A kutatás eredményei

A búza (glutén) érzékenységben szenvedő betegek esetében jelentősen emelkedett az oldható CD14 és lipo-poliszacharid (LPS) kötő fehérje szérumszintje, mint ahogy a bakteriális LPS és flagellin elleni antitesteké. Az érintett betegeknél a keringő zsírsavkötő fehérje 2 (FABP2) – amely a bélhámsejtek károsodásának jelzője – szintje szintén jelentősen megnőtt, mely összefüggésbe hozható a mikrobiális termékekre adott immunválasszal.

Jelentős eltolódás volt tapasztalható a normál értékek irányába a FABP2 és az immun-aktivációs markerek esetében a betegek azon alcsoportjában, akik búza és a rokon gabonaféléktől mentes étrendet követtek.

Konklúzió – következtetés

Ezen eredmények felfedik a szisztémás immun-aktiváció és a bélhámsejtek károsodásának kapcsolatát azon egyéneknél, akiknél a gluténérzékenység, a cöliákia hiányában van jelen.

Forrás: gut.bmj.com

Szerkesztői megjegyzések

Folyamatosan folynak a kutatások, mi állhat az olyan látványos tünetek mögött, ami gluténintoleranciára utal, de a cöliákia irányában végzett vizsgálatok eredményei nem igazolják az autoimmun enteropathiát (vékonybél bolyhok sorvadását).

Eredmény még nem született, nem is tudható, mikor lesz. Napjainkban a specifikus tünetek jelentkezése, és a vizsgálatok negativitása mellett, a szakemberek többsége gluténmentes étrendet javasol.

FONTOS!
Senki ne állítson fel öndiagnózist, veszélyeket rejt magában és mielőtt kihagyná étrendjéből a glutént, minden vizsgálatot végeztessen el szakorvossal (gasztroenterológussal) cöliákia, és más gyomor-, bélrendszeri betegségek irányában!Kapcsolódó bejegyzések:

Krónikus fáradtság szindróma és a gluténérzékenység
Krónikus fáradtság szindróma és a gluténérzékenység

Sokaknak ismerősek lehetnek a tünetek: puffadás, hasi görcsök, migrén, feledékenység, krónikus kipihenhetetlen fáradtság. Egy friss kutatás összefüggést talált a gluténérzékenység...

Talán nem is a glutén áll az NCGS hátterében?
Talán nem is a glutén áll az NCGS hátterében?

Hoppá! Talán nem is a glutén okozza az NCGS azaz a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás tüneteit? A búza gluténtartalma...

Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!

Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

, , , ,