Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Növeli a koszorúér-betegség veszélyét a gluténérzékenység

cöliákiásoknak nagyobb az esélyük, hogy infarktus éri őket

cöliákiásoknak nagyobb az esélyük, hogy szívinfarktus éri őket

A teljes populációhoz viszonyítva a gluténérzékenységben szenvedőknek közel kétszeres az esélye arra, hogy valamilyen koszorúér-betegséggel találkozzanak életük során, derült ki egy az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) által végzett kutatásból.

Ez az első vizsgálat, amely a gluténérzékenység és a koszorúér-betegség közötti kapcsolatot vizsgálta, és a szakértők szerint igen fontos lépés annak megértésében, hogy hogyan befolyásolják a gyulladás és az autoimmun folyamatok az érrendszeri betegségek kialakulását.

A kutatás szerint a gluténérzékenyeknek arra is nagyobb az esélyük, hogy infarktus éri őket, mint az egészséges embereknek.

Átfogó vizsgálat

A gluténérzékenység egy krónikus gyulladásos betegség, amely károsíthatja a vékonybelet és meggátolhatja a létfontosságú tápanyagok felszívódását. A gluténérzékeny emberek alapvetően a glutén nevű fehérjét nem képesek tolerálni, amely jellemzően a búzában, rozsban és árpában található meg. Az ilyen betegeknél a glutén gyulladásos autoimmun folyamatokat vált ki a gyomorban.

A gluténérzékenységben szenvedők gyomrában a gyulladás, bár alacsony intenzitású, de tartós. Emiatt a szervezet immun-mediátorokat juttat a véráramba, amely felgyorsíthatja az érelmeszesedés folyamatát, és így a koszorúér-betegség kialakulását is elősegíti.

Eredményeink megerősítik az elméletet, miszerint a krónikus gyulladás, származzon akár fertőzéstől vagy betegségtől, komoly hatással van a koszorúér-betegségre és általánosságban a szív egészségi állapotára

– mondta el R. D. Gajulapalli, a kutatás társszerzője és a Cleveland Klinika munkatársa.

A kutatók tekintélyes méretű mintán dolgozhattak, ugyanis 13 közreműködő egészségügyi intézmény adatbázisához fértek hozzá.
Az 1999 januárja és 2013 decembere között felvett adatok 22,4 millió 18 éves vagy annál idősebb páciens adatait tartalmazták, akik közül összesen 24530 embert diagnosztizáltak gluténérzékenységgel.

A nem gluténérzékeny pácienseket kontrollcsoportként használták. A két csoport között a dohányzók vagy a cukorbetegek arányában nem volt jelentős különbség, a gluténérzékenyek között azonban valamivel hajlamosabbak voltak a magas koleszterinszintre, míg a magas vérnyomás kisebb eséllyel fordult elő. A koszorúér-betegség hagyományos rizikófaktorait a kutatók természetesen szintén figyelembe vették a gluténérzékenyeknél, hogy biztosítsák a két csoport összehasonlíthatóságát.

Nem csak az időseknél

Az eredmények alapján a koszorúér-betegség gyakorisága lényegesen nagyobb a gluténérzékeny páciensek körében (9,5 százalék), mint a teljes népességen belül (5,6 százalék).

Csak a 65 év alattiakat vizsgálva is hasonló értékeket kaptak a kutatók (4,5 és 2,4 százalék). A gluténérzékenységet korábban már összefüggésbe hozták a szívritmuszavarral és a szívelégtelenséggel is, éppen emiatt végezték el jelen kutatásukat az ACC kardiológusai.

Nagyon fontos ez a kutatás, mivel felhívja a figyelmet arra, hogy a betegek egy csoportja sokkal veszélyeztetettebb a koszorú-érbetegség kialakulását tekintve, mg a hagyományos kardiovaszkuláris rizikófaktorok hiányában is

mondta el Gajulapalli, aki szerint a felfedezett összefüggés erőssége meglepő volt, különösen azért, mert nem csak az időseknél mutatható ki. A szakember szerint minderre fel kell hívni a betegek és az orvosok figyelmét.

Gajulapalli szerint alaposan ki kell vizsgálni, hogy komolyabb rizikófaktorként kell-e tekinteni a gluténérzékenységre a cöliákiás betegeknél, a koszorúér-betegségek kialakulásnak lehetőségének esélyében. A kutató szerint egyelőre az ebben szenvedőknek tudatában kell lenniük a kockázatnak és minél egészségesebb életmódra törekedni. Ahhoz, hogy meghatározhassák, a gluténérzékenység súlyossága milyen szerepet játszhat, további vizsgálatokra lesz szükség. Mivel sokan vannak, akik azt hiszik, gluténérzékenyek ugyan, ám nincs róla korrekt gluténérzékenységi diagnózis felállítva, a jövőbeni kutatásoknak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy ők is veszélyeztetettek-e.

Félszáz év alatt négyszer több cöliákiás beteg

A becslések szerint az amerikai lakosságon belül minden 133 emberből egy gluténérzékeny. A szakértők szerint azonban valójában a gluténérzékenyek mintegy 80 százalékát sohasem diagnosztizálják a rendellenességgel, vagy nem ismerik fel azt és laktózérzékenységként vagy irritábilis bél szindrómaként diagnosztizálják. Korábbi kutatások alapján a gluténérzékenység felismerése ma már négyszer gyakoribb, mint 50 évvel ezelőtt volt.

A cöliákia egyetlen kezelési módja a gluténmentes étrend!

Az egyetlen hatásos kezelés a gluténmentes étrendre való áttérés, a tünetek más módon nem szüntethetőek meg. A gluténmentes élelmiszerek piaca többek között ezért is rohamosan növekszik, 2010-ben már 2,6 milliárd dolláros volt, de 2015-re már 5 milliárd dolláros forgalmat várnak a szakértők. Bár a glutén nagyrészt élelmiszerekben található meg, fellelhető olyan más hétköznapi termékekben is, mint a gyógyszerek, vitaminok vagy akár az ajakbalzsamok.

Forrás: haccpeuropa.wordpress.com

A cöliákia alattomos betegség, mert felismerés hiányában és kezeletlenül (gluténmentes étrend nélkül) visszafordíthatatlan egészségkárosodást okoz.

A gluténmentes étrendhez ajánljuk gluténmentes receptgyűjteményünket.

Amennyiben felfedezi Önmagán vagy családtagján a gluténérzékenység jeleit, érdemes mielőbb kivizsgáltatnia, hogy a tünetek hátterében nem esetleg a cöliákia húzódik meg!

 , ,