Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata

cukorbeteg inzulint ad be magának

A cukorbeteg inzulint ad be magának.

Ha az embernél olyan betegséget diagnosztizálnak, mellyel korlátoznia kell a táplálkozását, minden esetben felmerül a „Ki vagy mi a hibás” kérdés!

Hogy kinél, mikor mi fog és hogyan betegségek szempontjából bekövetkezni, arra maximum saccolások, genetikai lehetséges előremutatások alapján lehetne számítani.
De ez sem mindig jön be, hogy miért?
Mert emberi szervezet kiszámíthatatlan, és ezt tudomásul venni igen nehéz. Elvárjuk az orvostudománytól, hogy annak fejlődése ugyan úgy felgyorsuljon, mint pl.: a számítástechnika fejlődése. De ez az elvárás irreális, hiszen a megfelelő kísérleteket meg kell találni, és utána biztonságosan adott ideig működtetni, ahhoz hogy kimondható legyen egy terápiáról, felfedezésről, gyógyszerről, hogy mikor, kinek, miben hatásos!

A gluténérzékenység, cöliákia (de más egyéb betegségeknél is) esetében is hasonlón áll a világ a tudományhoz, csak hogy ebben az esetben sem lehet siettetni a kutatásokat.

A cukorbetegség és a gluténintolerancia összefüggése

Már elég régóta vizsgálják a cukorbetegség és a gluténintolerancia kapcsolatát, elsősorban az 1- típusú cukorbetegségre vonatkoztatva.
Egyes feltevések alapján a két betegség közti összefüggés bizonyos autoantitestek miatt következhet be, melyek a glutén tartalmú ételek túl korai étrendbe történő bevezetése kapcsán jelenhetnek meg a szervezetben.
Ezek a betegségek, a genetikailag is fogékony egyénekben az öröklődési hajlam, és az egyénre ható környezeti tényezők segíthetik a 2 betegség együttes megjelenését! Más kutatási irány szerint azonban mindez az illető genetikai hajlamának függvénye.
A genetikai háttér valóban hasonló a glutén-intolerancia és a cukorbetegség együttes megjelenésében.

Más kutatási irány szerint azonban mindez az illető genetikai hajlamának függvénye. A genetikai háttér valóban hasonló a két betegség együttes megjelenésében.

Minden kutatás ez irányban kimutatta, hogy a cöliákiások körében is fordulnak elő cukorbetegek és a cukorbetegek között is vannak gluténérzékenyek.

Azt viszont még egy kutatás sem mondta ki, hogy igen, ha valaki gluténintoleranciás, akkor biztosan cukorbeteg lesz és fordítva!

Ezek a kutatások még további számos vizsgálatot igényelnek, ahhoz hogy a diabetes és a gluténérzékenység közötti kapcsolat definiálható legyen!

Azt sem szabad elfelejteni és figyelmen kívül hagyni, hogy az autoimmun betegségek alapos vizsgálata során térképezték fel a HLA antigének csoportját, amelyek számos, több, mint 500 féle más betegséggel is kapcsolatba hozhatók!

Ha valaki csak gluténérzékeny, akkor bőven elegendő az étrendjét szabályozni.

Ha viszont cukorbeteg is, akkor már:

  • a fizikai aktivitás
  • az étrendi beállítás
  • és a gyógyszeres terápia is jelentős figyelmet igényel!

Minden 1-s típusú cukorbeteg számára javasolt, hogy gluténérzékenységi vizsgálaton is átessen prevenció, megelőzés, illetve egyéb betegség kizárása okán. Gluténérzékenység vizsgálatra háziorvosa be tudja utaltatni, vagy beutaló és sorbaállás nélkül jelentkezhet térítéses gluténérzékenység vizsgálatra magán úton is.

Veszélyforrások:

  • kerülhet a gluténérzékeny cukorbeteg olyan éhezési állapotba, amikor felül kell bírálni, hogy gluténmentes-e az étel, hiszen most a beteg élete a fontos, ebben az esetben szükség szerint elfogyasztott gluténtartalmú étel-italt követően, ha stabilizálódott a cukorbeteg állapota, már TILOS gluténtartalmú ételt-italt adni neki pl: kirándulás során, az inzulint beadja magának a cukorbeteg, és utána derül ki, hogy elfelejtette magával hozni a gluténmentes szendvicsét, ilyenkor megehető a gluténtartalmú étel is, hiszen az a cél, hogy a cukorbeteg ne legyen rosszul, ne kómázzon be
  • kamaszok esetében sajnos előfordulhat egymás „cukkolása”, „Persze még egy sört sem tudsz meginni”, ebben az esetben is az a fontos, hogy utána a kamasz vagy a baráti társaság elmondja a félreevést.
  • mivel a cukorbetegek is sportolnak, időnként előfordulhat, hogy beleisznak egymás italaiba, ezek lehetnek gluténtartalmúak is, pl.: sport-, és vagy energiaitalok, fehérje vagy egyéb turmixok

Ha ezek a fenti okok miatt újból fellépnek a gluténérzékenység tünetei (pl. hasmenés), akkor bizony a cukorbetegek jól tudják, hogy borul a szénhidrát felszívódás, így a gyógyszeres terápia is, azaz az inzulin mennyisége is változhat.
Ha hasmenés kerül előtérbe, akkor a bélflóra is károsodik, és halmazati problémaként felléphet másodlagos laktózintolerancia is.

Azok a cukorbetegek, akik cöliákiások, és hasmenésük van, azonnal jelentkezzenek a szakorvosuknál és dietetikusuknál, rendszeres vércukor szint ellenőrzése mellett!

Ebben az esetben a diétás, és gyógyszeres terápiát ki kell egészíteni a bélflóra korrekt helyreállításával is (esetleg ideiglenesen laktáz enzimet kell bevenni a tej-, tejtermékek fogyasztásakor), az korábbi életminőség visszaállítása érdekében.

Végezetül javasoljuk, hogy ha Önnék az 1- típusú cukorbetegséget diagnosztizálták, végeztessen el egy gluténérzékenységi vizsgálatot is!Kapcsolódó bejegyzések:

Jelölés változás 2016.06.20-tól - cukorbetegek figyelem!
Jelölés változás 2016.06.20-tól – cukorbetegek figyelem!

Változik a diabetikus teremékek jelölése! Cukorbetegek, IR diétázók nagyon figyeljenek! Mit jelentenek: alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó,...

A reumás ízületi gyulladás és a cöliákia - gluténérzékenység kapcsolata
A reumás ízületi gyulladás és a cöliákia – gluténérzékenység kapcsolata

Számos tanulmány ír a cöliákia és a reumás ízületi gyulladás együttes előfordulásáról. Az nem jelenthető ki, hogy az egyik betegség...

, , , , , ,