Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Prágai gluténmentes körkép – Vica élménybeszámolója

Sziasztok!

Prágában jártunk 🙂
Január közepén a párommal kiutaztunk Prágába négy napra.

gluténmentes Prága

Prága varázslatos város és gluténérzékenyek számára is remek hely.

Az indulás előtt, szokásomhoz híven, napra pontosan beterveztem, hogy mikor mit nézzünk meg, de csak azért, hogy még véletlenül se maradjon ki semmi és kutakodtam, hogy Prága hogy áll a gluténmentes ételekkel, éttermekkel.

Böngésztem a csoportokat és az internetet, kisebb listát sikerült összeírnom, így tényleg felkészülten indulhattunk útnak a párommal.
A hotel, ahol megszálltunk remek helyen volt, az Óváros tértől és a csodaszép órájuktól tíz-tizenöt perces sétára. A Salvator Boutique Hotel volt a szállodánk neve, modern belsővel, kényelmes szobákkal. Az ételérzékenységemet már a foglaláskor jeleztem, amire e-mailen szinte azonnal válaszoltak, hogy tudják biztosítani számomra a gluténmentes reggeliket. Biztos, ami biztos alapon azért a bőröndömbe bekerült a gluténmentes kenyér és néhány keksz, és az útra is vásároltam a Cöli bisztróból néhány péksütit. Sajnos jól tettem… az első reggeli alkalmával ott helyben is jeleztük a pincérnőnek, hogy gluténérzékeny vagyok, majd mosolyogva hozott nekem kenyeret egy kis kenyértartóban.

Ránézésre nem gyanakodtam, mert úgy tört, ahogy az enyém szokott, de amikor beleharaptam, akkor valahogy nem éreztem biztonságosnak. Ilyenkor jön a párom, aki szintén megkóstolta, de szerinte más íze volt és nyugtatott engem, hogy csak nem keverik össze valamivel. Hát megettem két szeletet, többet nem mertem. Aznap voltak gondjaim… szóval másnap inkább vittem a saját kenyeremet. Volt egy kis bűntudatom, mert a nő már rögtön hozta nekem a kenyeret, sőt kedveskedni akartak egy pilóta kekszhez hasonlóval és a párom tesztelése szerint, ténylegesen pilóta keksszel. Így már biztos volt, hogy marad a saját, otthonról hozott kenyerem.

gluténmentes Prága

A vacsorák azonban remekül és gluténmentesen teltek 🙂

Mindenhol egy helyet dicsértek igazán, méghozzá a Svejk Restaurant U Karla éttermet. Első, majd aztán a harmadik vacsoránk is itt telt, annyira elégedettek voltunk.

Első este, nyilván a helyismeret hiánya miatt is, de alig találtuk meg az éttermet. Csütörtökön majdnem megfagytunk, annyira hideg volt, és a helyet sem találtuk, kezdtünk picit ingerültté válni, főleg hogy a hasunk is korgott már, de kis kóválygás után csak meglett. Az étterem hangulata magával ragadó, minden tiszta fa és a Svejk figura arca köszönt vissza mindenhonnan, a széktámlákról, a képekről a falon és az étlapokról is. Kedélyesen köszöntött minket a pincér srác, aki igencsak nagydumás volt. Kérdezte honnan jöttünk, majd mikor megtudta, hogy magyarok vagyunk, sztorizgatott nekünk, hogy neki milyen tapasztalatai vannak a Balatonnal kapcsolatban. Kis idő után az ételekre is rátérhettünk, jeleztük az ételérzékenységemet és kaptunk két étlapot, egyet kapott a párom, és egyet én, ami a gluténmentes ételeket tartalmazta.

Svejk Restaurant U Karla gluténmentes étlap

A párommal megbeszéltük, hogy első este mindenképp igazi cseh, tradicionális ételt szeretnénk kóstolni. Ki is néztük a vadast knédlivel, és megnyugodva olvastuk, hogy a knédlit gluténmentesen is elkészítik. Na de, először is kértünk egy nagy korsó sört a páromnak és egy teát nekem, majd két hagymalevest (egyiket gm módon elkészítve) és a két vadast a knédlivel. Kis idő múlva kaptuk is a levest, ami mennyei finom volt és kis zászló jelezte, hogy melyik a mentes, mert abban nem volt kenyérkocka.
gluténmentes Prága

Vérré vált bennünk a meleg leves, hiszen jól át voltunk fagyva. Hamar megettük, majd kaptuk is a főételt. Egyforma ételeket kaptunk, leszámítva a zászlócskát. Nagyon finom volt a vadas és a knédli is, amihez lekvárt és tejszínhabot kaptunk. Hatalmas adag volt, szóval sajnos az egészet nem tudtuk eltüntetni, de rettentő elégedetten távoztunk.

gluténmentes Prága - gluténmentes knédli

Finom ételek, jó hangulatú pincér, elégedett magyar vendégek.

A következő oldalon folytatódik Vica gluténmentes Prága élménybeszámolója! Lapozok!Kapcsolódó bejegyzések:

Glutenfree plaza tour 1. avagy mit ehet egy gluténérzékeny a bevásárló központokban?
Glutenfree plaza tour 1. avagy mit ehet egy gluténérzékeny a bevásárló központokban?

Glutenfree plaza tour 1. avagy mit ehet egy gluténérzékeny a bevásárló központokban? Széles a választék, de biztos hogy minden gluténmentes!...

Glutenfree sweet-shop tour 2. - gluténmentes édességek
Glutenfree sweet-shop tour 2. – gluténmentes édességek

Édesszájúak figyelem! Glutenfree sweet-shop tour rovatunkaban Vica 2 újabb kitűnő gluténmentes édesség lelőhelyet talált, olyan helyeket amikkel minden OK volt,...

Egy kis távol kelet… Gluténmentesek-e a távol-keleti éttermek?
Egy kis távol kelet… Gluténmentesek-e a távol-keleti éttermek?

Vajon gluténmentesek a távol-keleti éttermek konyhái? Vica glutenfree-tour rovatában 2 távol-keleti konyhát tesztelt. Vajon mik a tapasztalatok?

, , , , ,