Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Termékvisszahívás magas gluténtartalom – 4-Korn-Brösel gabonamorzsa

Háromszor magasabb glutén a gabonamorzsában!gluténmentes gabonamorzsa visszahívás

Termékvisszahívás! Részletes adatok a NÉBIH közleményében

Magas gluténtartalom miatt a német Dennree GmbH vállalkozás kivonta a forgalomból egy „gluténmentesnek” jelölt gabonamorzsa termékét, melyből hazánkba is szállítottak. A NÉBIH az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a riasztásról és elindította az ellenőrzést a magyar forgalmazónál. A hatóság felhívja a gluténérzékenységben szenvedők figyelmét, hogy a termék fogyasztása egészségügyi panaszokat okozhat.

A német vállalkozás „gluténmentesnek” jelölt gabonamorzsa termékében 60,6 mg/kg glutén tartalmat mértek.

A termék adatai:

  • Megnevezése: 4-Korn-Brösel glutenfrei, eifrei, milchfrei, lakosefrei (200g)
  • Minőség-megőrzési idő: 15/07/2017
  • Márkanév: Werz naturkorn mühle
  • Gyártó: Karl-Otto WERZ Natturkornmuhle GmbH

A gluténérzékenység, melyet más néven cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek egy autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri tünetek, pl. hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor és bélhurut lehetnek.

Kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását. Egyes gluténérzékenyek képesek lehetnek tolerálni egy adott, korlátozott tartományon belül különböző, kis mennyiségű glutént. A vonatkozó EU-s rendelet alapján a „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A NÉBIH felhívja a gluténérzékeny vásárlók figyelmét, hogy a fenti azonosító adatoknak megfelelő termék fogyasztása egészségügyi panaszokat okozhat.

Forrás: NÉBIHKapcsolódó bejegyzések:

Ismét magliszteket zárolt a NÉBIH
Ismét magliszteket zárolt a NÉBIH

Ismét magliszteket zárolt a NÉBIH - ráadásul a gyártó ezeket gluténmentesnek is hirdette. Csak erős idegzetűeknek!

A NÉBIH rendelte el a Szarvasi rizsliszt kivonását a forgalomból
A NÉBIH rendelte el a Szarvasi rizsliszt kivonását a forgalomból

A rizs „természetes gluténmentessége” ellenére a NÉBIH KÜI által megmintázott termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok 25 és 36 mg/kg közti gluténtartalmat...

Maglisztek termékvisszahívása kapcsán kérdeztük a NÉBIH-et
Maglisztek termékvisszahívása kapcsán kérdeztük a NÉBIH-et

A múlt heti újabb élelmiszerbotrányban érintett maglisztek, őrlemények és paleo termék-visszahívás kapcsán kerestük meg a NÉBIH-et kérdésinkkel. A konkrétan érintett...

, ,