Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A NÉBIH rendelte el a Szarvasi rizsliszt kivonását a forgalomból

szarvasi rizsliszt visszahívás NÉBIH

3 féle lejáratban volt magasabb a gluténtartalom

Mint ahogy a tegnapi hírünkben is már beszámoltunk róla az 1 kg-os kiszerelésű Szarvasi Rizsliszt (vonalkód: 5 997061 100037) három érintett tételét 04.02.2016, 14.02.2016 és 18.02.2016 a gyártó Szarvasi Agrár Zrt. visszahívta a forgalomból.

A NÉBIH sajtóközleménye a Szarvasi rizsliszt visszahívásról

Glutént tartalmazó rizslisztet hívott vissza a hatóság

A Szarvasi Agrár Zrt. által gyártott három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) gluténtartalom miatt.

Az 1 kg-os kiszerelésű tételek minőségmegőrzési ideje:

  • 04.02.2016
  • 14.02.2016
  • 18.02.2016

EAN kódja: 5 997061 100037.

Az egészségügyi kockázat alacsony, ettől függetlenül a hatóság kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el és vigyék vissza a vásárlás helyére.

A „gluténmentes” felirat olyan élelmiszer jelölésére alkalmazható, amit speciális módon állítottak elő és ennek során törekedtek a gluténtartalom csökkentésére. A vonatkozó törvények alapján a „gluténmentes” kifejezés csak akkor tüntethető fel egy terméken, ha annak gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

Mivel a rizs természetéből adódóan nem tartalmaz glutént (gliadint), ezért a rizsliszt csomagolásán nem lehetne feltüntetni a „gluténmentes” feliratot, hiszen azt sugallja, hogy a termék különleges tulajdonsággal rendelkezik.

A rizs „természetes gluténmentessége” ellenére a NÉBIH KÜI által megmintázott termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok 25 és 36 mg/kg közti gluténtartalmat mutattak ki.

Az előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során a szakemberek mintákat vettek, mind az alapanyagokból, mind a késztermékekből további vizsgálatok céljából, valamint annak megállapításra, hogy hol történt a szennyeződés.

Az üzemben egyéb élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak az ellenőrök.

Forrás: NÉBIH


Az ügy kapcsán a tegnap megjelent hírünk előtt telefonon és a hír megjelenése után e-mailben is kerestük a gyártót, de eddig nem reagáltak a megkeresésünkre.

A feltett kérdéseink:

Kérem legyen kedves a következő kérdésekre választ adni:

  1. Három minőségmegőrzési időt érintett a visszahívás. A többi lejárattal jelölt termékük biztonságos?
  2. Lehet-e még a forgalomban az érintett termékekből, vagy sikerült kivonni az érintett termékeket a forgalomból?
  3. Mi volt az oka, hogy a rizsliszt gluténtartalma magasabb volt a gluténmentesség határértékénél?
  4. Milyen módon és gyakorisággal ellenőrzik a késztermékek gluténtartalmát?
  5. Milyen megelőző, helyesbítő tevékenységeket vezetnek be annak érdekében, hogy az üzemet ne hagyhassa el olyan tétel, amelynek minőségi problémája van?
  6. Több vásárló panaszkodott,  hogy nem tartotta meg a blokkot, így a vásárlás helyén nem tudják a terméket visszaváltani.  Az ő kártalanításukra van valamilyen akcióterv?

A válaszaikat változtatás nélkül közzétesszük weboldalunkon.Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes termékek akciós listája 2016 október második fele
Gluténmentes termékek akciós listája 2016 október második fele

Folyamatosan szemlézzük az akciós gluténmentes élelmiszereket. A gluténmentes termékek akciós listája havonta többször is frissül. Érdemes többször is átfutni!

Hallucináció a hajdinától vagy a kölestől? - Hogy történhet?
Hallucináció a hajdinától vagy a kölestől? – Hogy történhet?

Durva hírrel sokkolt az Infórádióban Mézes Miklós a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A kölesben és hajdinában előfordulhat mérgező gyommag-szennyeződés,...

Gluténmentes termékek akciói 2016. január második fele
Gluténmentes termékek akciói 2016. január második fele

Gluténmentes termék akciók január második fele. Abonett, Schär, Gullon, Schnekoppe, Alpro, Emco gluténmentes termékek akciói - "Speciális étrend a mindennapokban"...

Rizsliszt termékvisszahívás - Szarvasi rizslisztek
Rizsliszt termékvisszahívás – Szarvasi rizslisztek

Határérték feletti gluténtartalom miatt 3 féle lejáratú Szarvasi Rizsliszt 1kg termék termékvisszahívását kérte a gyártó: Szarvasi Agrár Zrt. Részletek a...

Gluténmentes lisztek, paleo termékek hatósági zár alatt
Gluténmentes lisztek, paleo termékek hatósági zár alatt

Veszélyes paleo termékeket és gluténmentes liszteket, aszalványokat zároltatott a NÉBIH - Kiemelt Ügyek Igazgatósága 2015. márciusában. Amennyiben ismerősek a termékek...

Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs

Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...

, , ,