Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

15 bevizsgált gluténmentes termékből 14 megfelelt

Az ÁNTSZ tizenöt különféle gluténmentesnek jelölt terméken végezte el a gluténtartalom ellenőrzését.

Nr. Termék megnevezése Értékelés
1. ALFA-MIX lisztkeverék megfelelő
2. NATURBIT GLUTÉN- és LAKTÓZMENTES liszt megfelelő
3. BARBARA lisztkeverék kenyér és kelt tészták előállításához megfelelő
4. BARBARA DIÉTA, kakaós étbevonóval mártott, vegyes gyümölcsízzel töltött ézes jellegű puszedli, gluténmmentes, tejmentes megfelelő
5. AbsoBAR protein bar strawberry flower megfelelő
6. Celi hope krémmel töltött nápolyi, citromízű, kakaó bevonattal megfelelő
7. Celi hope nápolyi szelet mogyorókrémmel, kakaó bevonattal megfelelő
8. Zsúrpogácsa lisztkeverék (HADARIK RITA) megfelelő
9. ÉDEN PRÉMIUM házi készítésű KÖLESTÉSZTA megfelelő
10. Raciolky-mini rizsszelet kakós tejes öntettel megfelelő
11. BARBARA sós teasütemény megfelelő
12. Kracker kréker sóskeksz megfelelő
13. Santiveri noglut digestive narancsos omlós keksz megfelelő
14. Misura gluténmentes almás keksz megfelelő
15. Amerikai palacsinta lisztkeverék (HADARIK RITA glutén-mentes termékcsalád) kifogásolt!

Még a tavasszal számoltunk be arról, hogy megjelent 7 féle Hadarik Rita által megálmodott funkcionális gluténmentes lisztkeverék, így rögtön tudtuk, hogy kihez fordulhatunk.
A kifogásolt termékkel kapcsolatban megkerestük Hadarik Ritát, aki a Hunorganic Kft vezetőjéhez Králl Máriához irányított bővebb felvilágosításért akik a lisztkeverékek gyártását végzik.

Kérdéseink és a kapott válaszok:

Melyik tétel volt érintett?

Az HR Amerikai palacsinta lisztkeverék 2017.01.31. lejárati dátuma volt kifogásolt, amely tételt 2016. augusztus 12-én partnereinktől vissza is hívtunk, hogy ne kerüljön a fogyasztókhoz.

Mi volt a probléma?

A vizsgált liszt gluténtartalma 26 ppm volt saját méréseink szerint.  Ez magasabb, mint a gluténmentes termékek esetén megengedett maximum 20 ppm határérték.

Ez minket is meglepett, de vizsgálatunk szerint a nyár eleji szállításban volt az egyik tétel hajdina miatt magasabb a gluténtartalom. A beérkezéskor laborba küldtük a hajdinát, 5 ppm alatti volt a mért gluténtartalom, de ezek szerint nem volt homogén a 3 raklap.

Ez egy alapanyag, amikor palacsinta készül belőle ahhoz további összetevőket kevernek. Ez hogy befolyásolja a palacsinta gluténtartalmát?

Igen a kifogásolt termék egy 300g-os lisztkeverék, amelyhez az elkészítési útmutató szerint 50g vajat, 400 ml tejet, 1 tojást, 25g porcukrot kell keverni és így 10-12 db palacsintát kapunk. Ez azt jelenti, hogy a végtermékben a gluténtartalom felhígul és az elkészült palacsinta gluténtartalma biztosan nem érte el a 20 ppm határértéket. kb 10 ppm-re tippelem.

Ennek ellenére a hibás tételt visszahívtuk és a készleteket megsemmisítettük.

Milyen helyesbítő megelőző intézkedések történtek  annak érdekében hogy ez az eset ne ismétlődhessen meg?

Az Amerikai palacsinta lisztkeverék ízével nem voltunk teljesen elégedettek. Így még az ominózus eset előtt elkezdtük megvizsgálni, hogy a nyári melegben az termék íze miért változott meg a korábbi kellemes palacsinta ízhez képest. Ezt több vásárlónk is jelezte.

Vizsgálatunk során tanácsot kértünk zsírokkal foglalkozó szakembertől, aki arra a következtetésre jutott, hogy a kókuszliszt zsírja és a hajdina magas ásványi-anyag tartalma a nyári melegben illetve a sütés folyamán egymással reakcióba lép, és „szappanos” ízre hasonlót ad ki.

Éppen ezért Ritával a receptúra átdolgozását határoztuk el és az új receptből kihagytuk a hajdinát, amely esetünkben a nem megfelelőséget okozta.

Mivel a hajdina egy jól használható gluténmentes alapanyag, új, biztonságot ígérő beszállítót talált végül Hollandiából.  Az új hajdina-beszállító közel 300 éve csak ezzel foglalkozik és aki Európa-szerte a legnagyobb gluténmentes gyártóknak is szállítanak. Az új alapanyagok jövő héten érkeznek meg, és kerülnek ellenőrző laborvizsgálat után ismét gyártásba.

Úgy gondoljuk, hogy a fenti válaszok megnyugtatóak voltak, a Hunorganic Kft felelősségteljesen kezeli a krízis helyzeteket és maximálisan szem előtt tartja a termékek minőségét és biztonságát.  Az üzemben egyébkánt néhány napja voltunk többedmagunkkal gyárlátogatáson, ahol végigvezettek a az egyébként 100%-ban csak gluténmentes termékeket gyártó üzemben.



Kapcsolódó bejegyzések:

Glutén nélkül - Hadarik Rita új gluténmentes receptes könyve
Glutén nélkül – Hadarik Rita új gluténmentes receptes könyve

Az ismert gasztroblogger, gluténmentes termék és recept fejlesztő Hadarik Rita új Glutén nélkül című gluténmentes receptes könyve kedvezményesen előrendelhető!

3 új termékkel bővül a Hadarik Rita gluténmentes termékcsalád
3 új termékkel bővül a Hadarik Rita gluténmentes termékcsalád

A tavasszal bemutatott Hadarik Rita nevével fémjelzett gluténmentes termékcsalád 3 újdonsággal bővül. Ismerje meg a 2 újabb gluténmentes lisztkeveréket -...

Új Sam Mills gluténmentes lisztkeverék termékcsalád jelent meg
Új Sam Mills gluténmentes lisztkeverék termékcsalád jelent meg

Tovább bővült a gluténmentes lisztkeverék választék. Sam Mills márkanév alatt jelent meg öt új gluténmentes lisztkeverék: barna és fehér kenyér,...

Hadarik Rita - 7 új gluténmentes lisztkeverék
Hadarik Rita – 7 új gluténmentes lisztkeverék

Hadarik Rita neve jól cseng a gasztronómiában. Elsők között készített gluténmentes ételeket, nyitott GM éttermet. Most 7 gluténmentes lisztkeverék készült...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina

A hajdina is egy álgabona, azaz pszeudocereália, egy lehetséges gabona alternatíva, amely az étrend rosttartalmának emelésében kiemelkedő szerepet kaphat....

,