Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina
Ismerjük meg, a hajdinát!
A “Pszeuodgabonák” cikksorozatunk második részében az hajdinát mutatjuk be, mint lehetséges gabona helyettesítőt, és rostforrást a gluténmentes diétában.
A hajdina népies neve: pohánka.
Eredetileg, Ázsiából származó hajdina (Fagopyrum esculentum), növényrendszertanilag a keserűfűfélék családjába tartozik. A hajdina eredendően gluténmentességéből, és értékes tápanyagaiból adódóan, kiváló hozzávalója a cöliákia diétájának.
Lisztjének felhasználásával készült gluténmentes kenyerek érzékszervi tulajdonságai, textúrája és tápanyagtartalma is kedvezőbb lehet, mint a nélküle készített kenyereké.
A hajdinalisztből készül a franciák hajdinapalacsintája, a galette, és az oroszok népszerű tésztaétele, a blini.
Többek között ezekért is kedvező a cöliákiások számára a hajdina fogyasztása:
- gluténtartalmú prolamint nem tartalmaz, így a gluténmentes diétába beépíthető
- jelentős B-vitamin, antioxidáns és polifenol tartalma van, amelyek a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében jelentősek
- jó forrása a folsavnak, magnéziumnak, cinknek és a káliumnak is, amelyek többek között a szív működésének szabályozásában is szerepet játszanak
- benne található rutin egy glikozid, amely erősíti a hajszálerek falát, és ezáltal javítja a vérkeringést
- fehérjéket felépítő aminosavak közül jelentős mennyiségben tartalmazza a lizint, amely a többi gabonafélében alig fordul elő (a lizin esszenciális aminosav, a szervezet nem tudja előállítani, ezért a beviteléről gondoskodnunk kell)
- a többi pszeudogabonaféléhez hasonlóan kedvező a zsírsavösszetétele (magas telítetlen zsírsav tartalma), melyek a vér összetételét kedvezően befolyásolják, így hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.
- szénhidráttartalmának jelentős mennyisége rezisztens keményítő, ezért csökkenti a vele készített étel glikémiás indexét, vagyis elfogyasztása nem eredményez kiugró vércukorszint-emelkedést, ha nem cukorral készítjük!
- a korábban bemutatott álgabonákhoz képest a hajdinának van a legmagasabb rosttartalma, amely előnyösen kihasználható székrekedés megelőzésében is
100g hajdina tápanyagtartalma |
|
Energia | 1436kj / 343 kcal |
Fehérje | 13,25 g |
Zsír | 3,4 g |
Szénhidrát | 71,5 g |
Élelmi rost | 10 g |
A hajdina felhasználása
- az amaránthoz, quinoához képest intenzívebb, karakteresebb íze van, amely jól kombinálható dióval, bazsalikommal
- főzése egyszerű: a rizshez hasonlóan, kétszeres mennyiségű folyadékban körülbelül 20 perc alatt készre főzzük
- darájából hajdinakása készíthető, amely reggelihez, kis-étkezéshez, vagy akár pohárdesszertek készítéséhez is felhasználható
- lisztje kiválóan alkalmazható kevert sütemények készítéséhez (pl.: palacsinta, muffin, piskóta)
- kenyerek, sütemények készítésekor az összes lisztmennyiség 40%-át ajánlott hajdinalisztre cserélni, hogy egy lazább állományú, tápanyagban gazdagabb pékárut kapjunk
A hajdina fogyasztható
- rizs alternatívájaként köretként
- reggelihez kásaként (tejbedarához hasonlóan),
- hajdina pelyhet műzlibe keverve
- főzelékekhez sűrítésre
- használhatjuk sós, édes sütemények, pékáruk készítéséhez is.
Kapcsolódó receptek:
Laktóz- és gluténmentes zebratorta
Péter-Vincze Éva gluténmentes Zebratorta receptje, ötletes szép és még laktózmentes is és édesítőszerrel készült.
Mini répatorta – izgalmas tökmagos változatban
Szerintünk nem telhet el húsvét répatorta nélkül! Gluténmentes répatorta recept hozzáadott cukor nélkül. Gyorsan könnyen, mindössze 45 perc alatt el...
Hajdinakása túróval – gluténmentes reggeli 5 perc alatt
Ne felejtsünk el reggelizni! Kezdjük a napot jó minőségű fehérjével és lassan felszívódó szénhidráttal. Készítsünk hajdinakását 5 perc alatt! Gluténmentes...
Gluténmentes fánk hajdinával és barna rizsliszttel – IR barát
Gluténmentes fánk készítés alternatív gabonákkal és sikérhelyettesítővel - nem csak gluténérzékenyeknek!
Gesztenyés diós tej- és gluténmentes bejgli – klasszikusok GM változatban
Ismét egy újabb klasszikust készítettünk el. Gesztenyés diós tejmentes, gluténmentes bejgli recept édesítőszerrel és alternatív gluténmentes gabonákkal. Lisztkeverék mentes, finom....
Gluténmentes bukta recept – klasszikusok gluténmentesen
A bukta ismét egy igazi klasszikus. Reggelire, tízóraira uzsonnára is remek választás. Mai bukta receptünket saját lisztkeverékkel és sikérhelyettesítővel készítettük...
Céklás hajdinarizottó rozmaringos sült csirkecombbal
Ebédeljünk otthon úgy, mintha étteremben lennénk. Gluténmentes, tejmentes, csökkentett szénhidráttartalmú, IR barát ebédötlet.
Tökéletes répás, diós, hajdinás bagett – IR barát, gluténmentes pékáru
Finom, laktató gluténmentes bagett. Másnapra is friss marad Inzulinrezisztenciásoknak különösen ajánlott az étrendbe tervezése.
Gyors hétvégi gluténmentes zsemle recept
Hétvégi gluténmentes zsemle alternatív gabonalisztekkel és sikérhelyettesítővel és megnövelt rosttartalommal elkészítve
Grillezett camembert hajdinás spenótágyon
A hajdina egy kitűnő alapanyag a gluténmentes étrendben sokrétűen használható. Süteményekbe, palacsintába liszt formájában, de köretként is változatosan alkalmazható
Kakaós vörösáfonyás gluténmentes keksz – cukormentes
Ajándékozzunk házi készítésű finomságokat karácsonyra! Legújabb receptünk amellett, hogy gluténmentes, hozzáadott cukrot sem tartalmaz!
Hajdina tabbouleh – közel-keleti finomság gluténmentesen
160g szénhidrát tartalmú étrend? Garantáltan gluténmentes, ízletes ebéd? Mutatunk egy kiváló alternatívát!
Nagyon csokis pite – tojás, cukor és gluténmentesen
Csokis gluténmentes pite receptünk nagyon csokis, viszont tojás és cukormentes sokak örömére. Haladó szintű recept.
Gluténmentes csokis keksz a hűvösebb napokra – 1 óra alatt
Egyre jobban rövidülnek a nappalok és érkezik a hűvösebb idő. Ilyenkor egy jó meleg plédre, egy kellemes könyvre és valamilyen...
Pizzaparty gluténmentesen? Persze! Gluténmentes pizza 1 óra alatt.
Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy a társaság pizzát rendel és nekünk csak a saláta marad vagy az általunk vitt ropogtatni-való?...
Gluténmentes palacsinta köles – hajdina – kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel
Sok gluténmentes palacsintareceptet találni, mi azonban szeretnénk bemutatni egy újabb változatot. A recept fejlesztésének célja, az újonnan bemutatott gluténmentes alapanyagok...
Hajdinás vegetáriánus vacsora – glutlénmentes
Hajdinára fel! Segítség a gluténmentes gabonák felhasználására. Nem csak vegetáriánusoknak! Hajdina is egy állgabona, azaz egy olyan növény ami nem...
Hajdinalisztes sós palacsinta – gluténmentes
Gluténmentes palacsinta recept. Rendhagyó módon ez a palacsinta sós. A recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom szakácskönyvéből való.
Étel-intoleranciások, élelmiszer-allergiások, boltjában, bioboltokban, reformélelmiszer üzletekben kapható.
Több ilyen üzletet gluténmentes térképünkön is megtalálhatnak!
A cöliákia kezelésének alapja a SZIGORÚ gluténmentes diéta, ezért soha nem árt az óvatosság, hiszen a lisztek, alapanyagok, ha nem kellő körültekintéssel és technológiával készülnek szennyeződhetnek más gabonákból származó gluténnel, ezért fontos, hogy:
Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a termék nyomokban sem tartalmaz glutént, kerülje el a diétahibákat!
Kelt:2014.05.05 / Utolsó módosítás: 2015.06.22Kapcsolódó bejegyzések:
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 3. Amaránt
Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A amaránt is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...