Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Hadarik Rita – 7 új gluténmentes lisztkeverék

A napokban jelent meg hétféle, Hadarik Rita által kifejlesztett új gluténmentes lisztkeverék. A cikk 2 oldalas, a lisztekről a második oldalon számolunk be. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Ritát az új termékekről:

Mikor érett meg benned a gondolat, hogy saját gluténmentes lisztkeverékeket szeretnél készíteni?

Hadarik Rita gluténmentes lisztek

Rita az első adag lisztkeverékkel

Évekkel ezelőtt, még a Rita konyháján kaptam tömeges e-maileket, hogy mennyire jó lenne a süteményeimhez egyben, kompakt módon megkapni a liszteket. Ezek a receptek akkor reform lisztkeverékek voltak, amiket úgy kevertem, hogy rostokban gazdagok, egészségesek, de még gusztusosak, és persze nagyon finomak legyenek.
Alapvetően nem szeretnek az emberek százféle dolgot vásárolni, mert sok időt elvesz és sokba is kerül. Akkoriban nem éreztem elég bátornak magam ahhoz, hogy receptúráimmal felkeressek bármilyen gyártót is, holott azt mindig is tudtam, hogy igény van erre. A gluténmentes éttermi tapasztalataim után viszont már meglett bennem a kellő önbizalom, hogy felkeressem a Hunorganic Kft. vezetőségét, akikkel éveken át kapcsolatban voltam. Ők végigkísérték az éttermi munkásságomat, és örömmel fogadták az ötleteimet.

Mi volt a fő motiváció? A piacon lévő termékekkel nem érted el a kívánt hatást? Mi az, amiben újat alkottál a lisztkeverékeiddel?

A fő motiváció alapvetően az volt, hogy adott sütemény típusokra ’egy adagos’ termékeket fejlesszek ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy zacskó süteménypor egy adag gluténmentes süteményhez elegendő. Nincs maradék, nem feledkezünk meg róla, nem kerül a kukába, mert lejárt a szavatossága.

Olyan ’kedvenc’ süteményeket választottam ki, amiket mi magyarok is gyakrabban eszünk, jobban kedvelünk. Ilyenek a csokis keksz, a sütőporos fánk, a pogácsa, vagy akár a linzer.

A gluténmentes lisztkeverékeimben a cukron (édesítőn) kívül minden szükséges szárazanyag benne van.

A www.glutenmentessutemeny.hu oldalon már most fent vannak az alapreceptek (a csomagoláson is), de folyamatosan fogok feltenni újabb és újabb receptötleteket. Ha a vásárló követi a receptjeimet, akkor nem kell más liszteket tennie a keverékbe. A recepteket folyamatosan fogom készíteni és tervben vannak a cukor-, és tejmentes változatok elkészítései is.

A hozzávalók megválasztása során az is szempont volt, hogy a kész sütemény mutatós, szép és formatartó legyen.

Hányféle lisztkeverék készül? Kérlek, mondj 1-2 mondatot mindegyik fajtáról, hogy mikben különböznek egymástól, milyen előnyös tulajdonságaik vannak!

Első körben hétféle gluténmentes lisztkeverék kerül forgalomba. Ezek elsősorban rostokban gazdag lisztekből (köles, hajdina, barna rizsliszt), egy termék kivételével, tápióka keményítővel készülnek. Stabilizátornak útifűmaghéjat és guar gumit használtam. Az egyes keverékekbe kerültek olyan lisztek is, mint a gesztenye vagy a kókusz, amik szintén rostokban gazdagok, egészségesebb megoldások.

A gyakorlatban azt látom, hogy a diétára kényszerülő emberek a szükségesnél jóval több keményítő alapú, rostokban szegény terméket használnak, amelyek nem szolgálják hosszú távon az egészségüket.

Valóban ezt már több cikkünkben is kifejtettük, hogy mennyire fontos a rostbevitel, különösen igaz ez a cöliákiásokra.

Én mindig is a reformtáplálkozás szószólója voltam, számomra fontos küldetés, hogy felhívjam a figyelmet a tudatosabb, egészségesebb táplálkozásra.

Melyik a személyes kedvenced? Miért?

Az én kedvencem a gyümölcskenyér, mert ez egy valóban szaftos, több napon át élvezhető minőségű kevert sütemény. Banán mellett készülhet sült zöldségpürékkel (sütőtök, édesburgonya, más néven batáta), vagy lekvárokkal is. Formatartó, önmagában, vagy vajjal, lekvárral, magkrémmel megkenve reggelire is kitűnő.

A gyermekeim nagy kedvence a csokis-kakaós keksz, amibe valódi étcsokoládét, és holland kakaóport tettünk. Persze a gyerekeknek a csokis dolgok mindig jobban bejönnek.

Hol lehet majd megvásárolni a lisztkeverékeidet?

Hadarik Rita gluténmentes lisztkeverékekA lisztkeverékeket a Hunorganic Kft. gyártja és forgalmazza is. Forgalmazó partnereinek üzleteiben, webáruházában lesz kapható. Illetve a www.glutenmentessutemeny.hu oldalon is megrendelhető, de ezeket a megrendeléseket is a gyártó teljesíti.
A termék forgalmazását tehát a Hunorganic Kft-vel egyeztetve lehet kezdeményezni.

A következő oldalon Rita részletesen bemutatja a lisztkeverékeit

Vegyen részt a villám játékunkban, amely részleteit szintén a második oldalon olvashatja!Kapcsolódó bejegyzések:

Új gluténmentes lisztkeverékek - pizza és élesztőmentes bagett készítéséhez
Új gluténmentes lisztkeverékek – pizza és élesztőmentes bagett készítéséhez

Ismét két új kényelmi termék, gluténmentes lisztkeverék megjelenéséről számolunk be. Céllisztekről van szó: speciálisan pizza és bagett készítéshez tervezve

3 új termékkel bővül a Hadarik Rita gluténmentes termékcsalád
3 új termékkel bővül a Hadarik Rita gluténmentes termékcsalád

A tavasszal bemutatott Hadarik Rita nevével fémjelzett gluténmentes termékcsalád 3 újdonsággal bővül. Ismerje meg a 2 újabb gluténmentes lisztkeveréket -...

Melyik gluténmentes lisztet használjuk az ünnepekkor?
Melyik gluténmentes lisztet használjuk az ünnepekkor?

Melyik gluténmentes lisztet mire érdemes használni? Hogy válasszunk lisztet a karácsonyi sütemények elkészítéséhez? Mikor érdemes sikérhelyettesítőt használni? Tippek

Alap lisztek a gluténmentes diétában - mit mire használjunk?
Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?

Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak javaslunk, de kíváló segítség lehet régebb óta diétázóknak is....

3 könyv, ami nem hiányozhat a gluténérzékenyek könyvespolcáról
3 könyv, ami nem hiányozhat a gluténérzékenyek könyvespolcáról

Gluténérzékenység esetén egyetlen hatékony gyógymód a gluténmentes diéta. Hogy kezdjük el? Három könyv gluténérzékenyeknek ami nem hiányozhat a könyvtárukból. Ön...

, ,