Az alkohol és az alkohollal bevitt glutén kiürüléséről a szervezetből
A nyár sok fiatal számára az önfeledt bulizás, szórakozás időszakát jelenti, ezért érdemes néhány szóban felhívni a figyelmet az alkoholfogyasztás hatásaira, veszélyeire is.
Az alkohol élettani hatásairól:
Az alkohol hozzátartozik a legtöbb embernél, így a gluténintoleranciás és laktózérzékeny betegeknél az életéhez, bár egészséges táplálkozásban nincs alkohol mennyiségi ajánlás!
Az alkoholnak az elfogyasztott mennyiségétől, az ember egyéni alkoholbontó képességétől, súlyától, nemétől és egyes körülményektől függően különféle hatásai vannak.
Mindenkire hatással van:
- kis mennyiségben (persze ez is egyéni, hogy kinek mennyi a kis vagy sok mennyiség!) a legtöbb ember vidámabbnak érzi magát, felszabadultabb lehet, akár élénkítheti az agyműködést, és segítheti az ételek emészthetőségét
- nagyobb mennyiség egyesekből már agressziót, és annak minden hozadékát kiválthatja
- továbbá álmosabbak leszünk tőle
- lassulnak a reflexeink
Mit válthat ki?
- bőrpírt
- vérnyomáscsökkenést,
- pulzusszám emelkedést
- hányingert, hányást,
- fejfájást, izomgyengeséget,
- rosszullétet, ájulást is
Persze, arra különösen figyelnünk kell, hogy se glutént, se laktózt ne tartalmazzon az ital, ha ezekre érzékenyek vagyunk, de ha tej-, vagy tojás allergiánk is van, akkor a tojáslikőr is tiltólistán van. Ha lehet, a gyártó cég által garantáltan mentes italokat válasszuk!
- csak akkor fogyasszunk alkoholt, ha tudjuk hol a határ
- kismamáknak tilos az alkoholfogyasztás
- haverok, barátok, ismerősök erőltetésére ne igyunk alkoholt
- mivel az üres gyomorból gyorsabban szívódik fel az alkohol, így rövid idő alatt magassá válhat a vér alkoholszintje, gyorsabban jönnek a hatások
- mivel az alkohol jócskán dehidratál, a minden pohár után megivott 1 pohárnyi víz lassítja a felszívódást, és az alkohol kiválasztását is elősegíti
- az össze-visszakevert alkoholfajták, nem csak részegséget, hanem súlyos másnaposságot is okoznak
- bár előszeretettel próbálják ki a különféle altatókat, nyugtatókat, energiaitalokat, az alkohollal keverve, súlyos, életveszélyes állapotba is kerülhetünk tőle
- bárhol, bárki, bármit tehet az italunkba, így inkább fogjuk a kezünkbe a poharunkat, üvegünket, és előttünk nyissák ki vagy töltsenek bele, hiszen egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy az italba keverve kábítottak el embereket, ha lehet, ennek se essünk áldozatul
Fontos kérdés, hogy mennyi idő után ürül ki az alkohol a szervezetünkből?
A májunk (szintén az alkoholnak az elfogyasztott mennyiségétől, az ember egyéni alkoholbontó képességétől, súlyától, nemétől, és egyes körülményektől függően – gyomor telítettség) óránként átlagosan 8-12 gramm alkoholt képes lebontani, ez kb 0,1‰ véralkoholszint.
8-10 gramm alkohol, az egységnyi vagy standard unit alkohol van:
- 1 dl borban,
- 3 dl sörben,
- 2 cl égetett szeszben,
- egy átlagos koktélban.
Az biztos, hogy a hölgyek esetében, mivel a női szervezet nagy átlagban kevesebb alkohol bontó alkoholdehidrogenáz enzimet tartalmaz, tovább tart az alkohol lebontása.
Hogyan bomlik le az alkohol?
Mivel az emberi szervezet nem tárolja az alkoholt, az alkoholdehidrogenáz enzim segítségével bontja le.
Egyszerűsített folyamatban:
- az elfogyasztása után a gyomorba jut,
- már ott is elkezdődhet a bontása,
- bekerül a véráramba, amelyből véralkoholszint méréssel mindig pontosan kimutatható,
- a vér elszállítja a májba, amely azt lebontja először acetaldehiddé, majd a káros anyagok a vizelettel távoznak,
- ami nem bomlik le (pár százaléknyi) kilégzéssel, és izzadással is távozik a szervezetből,
- a lebontási sebessége több tényezőtől is függ, legfőképpen attól, hogy mennyire egészséges a máj
Itt pedig kiszámolhatjuk, hogy mennyi alkohol elfogyasztása után milyen alkohol szint várható:
Szigorúan TILOS! 18 év alattiak részére alkoholos italt kínálni, vagy velük alkoholt itatni!
A cikk a következő oldalon folytatódik!
Kelt:2014.06.16 / Utolsó módosítás: 2014.06.19A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...
Guténérzékeny vagy? Erre figyelj a buli közben!
Gluténérzékenyként a bulizás is körültekintést kíván. Fiatalok időnként nem csak becsíphet, hanem felrúghatják a gluténmentes étrend szabályait, akár vétlenül is!...